Zašto Dunav izgleda kao da može da se pregazi: Čamci se nasukali, sprudovi isplivali

Situacija će na Dunavu biti drugačija i u martu i u aprilu

  • 0
NOVISAD RIT PTICE Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

Vodostaji na Dunavu, Tisi i Savi u domenu su srednje niskih, a na Velikoj Moravi u domenu niskih vrednosti. Dejan Vladiković, hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda, rekao je za RTS da je to uobičajena pojava za ovo doba godine i dodao da nam u narednih mesec dana slede pojačani dotoci na rekama.

Možda su nedavne kiše malo uticale da se slika promeni, ali pre nedelju dana na Dunavu su se mogli videti nasukani čamci, isplivali sprudovi, a na prvi pogled izgledalo je tako kao da bi mogao da se pregazi. I nije samo na ovoj velikoj reci takva slika.

Dejan Vladiković, hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda rekao je u Jutarnjem programu da je to uobičajena pojava za ovo doba godine i dodao da nam u narednih mesec dana slede pojačani dotoci na rekama.

- Oko Nove godine smo imali prvo topljenje snega i jake kiše i tada su korita bila punija. Tokom januara je bila velika količina snega u planinskim, ali i nižim predelima, tako da je februar mesec kada su vodostaji u domenu niskih - objasnio je Vladiković.

Sada, kaže, ulazimo u pretprolećni period kada se očekuje topljenje snega i češći prolazak ciklona, koji će uz kišne padavine usloviti povećanje nivoa vode u rečnim koritima.

Još nije počelo topljenje snega sa Alpa, tako da će, prema rečima hidrologa, situacija na Dunavu biti drugačija u martu i aprilu.

- Mi smo imali manje snega, a više kiše u januaru i onda su korita su bila na sličnom nivou popunjenosti. Kada uočimo, kada se vidi da će biti neka ekstremna pojava, mi izdajemo upozorenje, ali za to sada nema razloga - rekao je Vladiković.

Jedino se sledeće nedelje očekuje topljenje preostalog snežnog pokrivača i onda ćemo imati neke poraste na slivu Južne i Zapadne Morave, ali, kako kaže, ne deluje da će doći do upozoravajućih nivoa.

Na manjim vodotocima su intenzivnije pojave i oni su uvek u fokusu, kaže Vladiković.

- Mi očekujemo da bi prvi prodori bili sada za vikend, zatim 28. februara, 5, 12. i 14. marta i onda će se postepeno popunjavati korita. Tada se obrati pažnja na manje slivove, jer oni imaju burnu reakciju i manje vreme za reagovanje - naveo je hidrolog.

Što se tiče zaliha vode, u snežnom pokrivaču na čitavom slivu Dunava do mađarske stanice ona iznosi 8,4 kilometra kubnih, što je u granicama normale. Malo veće zalihe su, kaže, na slivu Tise, koji i to malo iznad normale i kad sneg počne da se topi ostaje četiri do osam dana da se reaguje.

Za sada se pre marta i aprila, na tim slivovima to ne vidi.

Vladiković kaže da lagano izlazimo iz zimskog, hladnog perioda i da sadašnje visoke temperature nisu znak za upozorenje, nego da se voda intenzivnije greje, pošto je manja količina u koritima.

Temperature vode na na Dunavu su trenutno oko 5,8 °S, na Savi 6,6 °S, na Velikoj Moravi oko 5,6 °S, na Tisi oko 3,4 °S i na banatskim vodotocima oko 6 °S, što je iznad prosečnih vrednosti temperatura vode za ovo doba godine.

Prolečni režim kreće od Dana voda, 22. marta, i od tada je povišen nivo vode na rekama, rekao je Vladiković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA