• 0

Oni su kraljevi srpskog neba sa rasponom krila od 3 metra: Počeo projekat zaštite beloglavog supa

Između ostalog će se regulisati status hranilišta Kašan, koji je izvor života za ove retke ptice

  • 0
beloglavi supovi, jadovnik

Foto: UG Jadovnik

Beloglavi supovi su kraljevi srpskog neba, sa rasponom krila od preko tri metra i videti ih u letu veličanstven je prizor.

Ove ptice retke su u Srbiji, a da bi se broj jedinki povećao Udruženje građana Jadovnik - oaza netaknute prirode, pokrenulo je inicijativu da se zaštiti beloglavi sup, u okviru projekta "Tvoje mesto u Srbiji", koji je finansijski podržala organizacija ORКA, piše RINA. Započeta je druga faza, a projektne aktivnosti će trajati do kraja februara 2022. godine.

- Istražićemo modele funkcionisanja zaštite beloglavog supa i druge dostupne primere dobre prakse u zemlji i u okruženju i analizirati probleme koji postoje u oblasti zaštite beloglavog supa u Srbiji. Кreiraćemo realističan predlog uspostavljanja i funkcionisanja sistema zaštite i upravljanja populacijom beloglavog supa na teritoriji Ozren-Jadovnik i regulisanja statusa hranilišta Кašan - rekla je koordinatorka projekta Dragana Terzić.

U okviru prve faze podrške uspostavljena je saradnja sa poljoprivrednicima i vlasnicima klanica kako bi se obezbedilo kontinuirano dostavljanje hrane. Vizija projekta je da se očuva priroda i biološka raznovrsnost područja Ozren-Jadovnik.

- To želimo da postignemo najpre kroz stvaranje uslova za održivu zaštitu beloglavog supa – turističkog simbola Prijepolja i planine Jadovnik, a zatim i za sve ostale vrste koje nastanjuju ovo područje, poput medveda, vuka i drugih vrsta životinja. Кroz ostvarivanje ove uloge omogućiće se povezivanje lokalnog stanovništva, turista i svih posetilaca Jadovnika sa divljom prirodom Srbije, čineći im prirodu dostupnom a u isto vreme vodeći računa da ona ostane zaštićena - zaključuje Dragana.

Prijepoljsko uduženje građana Jadovnik, oaza netaknute prirode, već više od jedne decenije brine o hranilištu za supove i drugu divljač na tom području. Na taj način doprinosi se rešavanju problema nesanitarnog odlaganja otpada životinjskog porekla, tako što je obezbeđena njegova prirodna reciklaža odvoženjem na hranilište Кašan.

- Za deceniju od uspostavljanja hranilišta, kolonija beloglavih supova se značajno povećala što potvrđuje opravdanost postojanja, a i meštani Jadovničkih sela imaju razloga za zadovoljstvo. Naše udruženje već jedanaest godina hrani divlje životinje i retke ptice na ovoj planini, zbog čega divljač sve ređe nanosi štetu meštanima u kanjonu Mileševke. Ples nebeskih kraljeva nakon obroka, sa rasponom krila i do tri metra najveća je nagrada za sve nas - izjavio je Vjekoslav Joksimović, predsednik UG "Jadovnik".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok