≫ 

Danas se obeležavaju Velike zadušnice: U sećanje na preminule izlazi se na groblja i pale se sveće

Ko ne može najmilijima da ode na grob, sveću pali u crkvi

  • 3
Sveće crkva maska žena devojka koronavirus Foto: Tanjug/AP

Danas se obeležavaju Velike zadušnice. U sećanje na sve preminule ide se na groblja ili u crkve i pale se sveće.

Zadušnice se obeležavaju četiri puta godišnje. Zimske su u subotu, pred Mesne poklade, letnje u subotu pred Duhove, Miholjske u subotu pred Miholjdan, a jesenje odnosno Mitrovske, u subotu pred Mitrovdan.

Na dan Zadušnica ide se u crkvu, gde se služi Sveta liturgija i parastos na kom sveštenik vinom preliva žito. Posle službe se ide do grobova pokojnika. Tamo se pale sveće, a sveštenik obavlja kratki obred i kadi grobove.

Na groblje i u crkvu se nosi kuvano žito koje podseća na Hristove reči da zrno tek kad umre rod donosi, i to ne u mraku, nego u svetlosti Sunca. Crno vino, kojim sveštenik preliva žito, označava Božje milosrđe kojim se zaceljuju rane greha. Sveća je simbol svetlosti Hristove, koja treba da nas podseti na svetlost kojom Hristos obasjava duše preminulih.

Ko ne može najmilijima da ode na grob, sveću pali u crkvi.

Sveštenstvo SPC na Zadušnice pominje i reči Svetog Jovana Zlatoustog: "Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklevajte, dakle, da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    26. februar 2022 | 08:34

    Slava mrtvima.

  • Voja

    26. februar 2022 | 08:45

    To nije obicaj vec vazan deo nase vere. Na groblje se donose svece,zito i vino uz obavezno prisustvo svestenika, koji ce uraditi pomen dusi preminulog. A ne nosi se ketering i ne prave se gluposti. To su zadusnice a ne zastomacnice!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA