≫ 

Spasenija po drugi put zatekla oskrnavljene grobove predaka na Kosovu: Spremna da ide do Strazbura

Juče na Zadušnice, kako kaže, zatekla je težak i uznemirujući prizor nakon što je došla da zapali sveću najmilijima

  • 3

Spasenija Savović živi u Kraljevu kao raseljeno lice iz Kosova Polja koje je bila primorana da napusti 2003. godine. Po drugi put je zatekla isti prizor na pravoslavnom groblju u ovom mestu, oskrnavljena su i porušena tri spomenika na grobovima članova njene porodice.

Kako je Spasenija navekla za Kosovo onlajn, obratiće se Opštini Kosovo Polje od koje će zahtevati da sredi porušene spomenike i nadoknadi štetu, ali najavljuje i da je spremna da se obrati Sudu za ljudska prava u Strazburu, ukoliko to bude neophodno.

Juče na Zadušnice, kako kaže, zatekla je težak i uznemirujući prizor nakon što je došla da zapali sveću najmilijima.

- Zahtevaću da mi Opština Кosovo Polje popravi tri spomenika i nadoknadi štetu koju su počinili vandali koji su po drugi put oskrnavili grobove upokojenih članova moje porodice - kazala je Savović.

Ona ističe da su vandali pre osam godina oštetili i srušili pet spomenika porodice Savović, a ti spomenici su, kao i ostale srušene i ošptećene nagrobne ploče, sanirani i podignuti.

- Podneću i tužbu i zahtev za naknadu štete. Ako ima zakona, hoću to da učinim ja kao pojedinac, a pozvaću i sve ljude iz Ksoova Polja da mi se pridruže. Ovo groblje nije veliko, može i da se ogradi ako treba bodljikavom žicom, ali neka nam bar mrtve ostave na miru - rekla je Savović.

Ona je pozvala sve porodice sa istim problemima da zajednički upute tužbe Sudu u Strazburu sa ciljem zaštite osnovih ljudskih prava, kako bi se upokojenim Srbima na Kosovu omogućilo da počivaju u miru.

Video: Uhvaćen: Policija našla Avganistanca koji je lomio krst na spomeniku Stefanu Nemanji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srpkinja

    28. februar 2022 | 05:33

    Kako ovo opravdavas ameriko sagorela dabogda, OSKRNAVLJENI SRPSKI GROBOVI PO KO ZNA KOJI PUT SRAM VAS BILO - AMERIKO UNISTI CEO SVET, A TEBE UNISTIO BOG, OTELA SI NAM KOSOVO I METOHIJU KOLEVKU SRPSKOG NARODA - AMERIKO SAGORELA DO NULE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA