≫ 

Rupe na putu čest uzrok oštećenja vozila: Za naplatu potrebno više od godinu dana, ko je odgovoran?

Rupe na putevima su opasnost i moraju biti otklonjene u najkraćem roku

  • 7
automobil, rupe na putu Pixabay.com

Rupe na putu čest su uzrok oštećenja vozila u Srbiji, ali da bi se šteta naplatila nekad je potrebno i više od godinu dana, rekao je danas predstavnik Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.

Naglasio je su rupe na putevima opasnost i da moraju biti otklonjene u najkraćem roku, a dok ne budu otklonjene, kako kaže, moraju biti obeležene.

- Ako vozimo automobil, rupa za nas može predstavljati neprijatnost ili nam može oštetiti vozilo. Međutim, ukoliko vozimo motocikl ili bicikl, rupa za nas može predstavljati smrtnu opasnost. Dakle, zbog te rupe na kolovozu može doći do destabilizacije dvotočkaša, da neko padne, ostane invalid ili da pogine - upozorio je Okanović za RTS.

Objasnio je da, ukoliko i dođe do saobraćajne nezgode koja je nastala naletanjem na rupu, ne treba da budu odgovorani vozači, već putari, odnosno zaduženi za bezbednost puteva.

Naglasio je da kao što vozila moraju da budu tehnički ispravna tako i putevi moraju da budu ispravni.

Na pitanje šta kaže zakon, u slučaju oštećenja kola ili u slučaju saobraćajne nezgode, da li postoji način da se nadoknadi šteta, Okanović je rekao da postoji obaveza upravljača puta da nadoknadi štetu, ali da veliki broj oštećenih odustane zbog odugovlačenja procedure.

- Tu je zakon jasan i sudska praksa je prilično jasna. Međutim, u praksi to ide drugačije, zbog toga što upravljač puta po pravilu neće mirnim putem da isplati štetu već morate da idete na sud. Većina građana i kad dobije obaveštenje kakva je procedura za naknadu štete odustane zbog toga što nemaju vremena ni živaca da se sude godinama - istakao je Okanović.

Video: Mini jezero i rupa na uluci u Beogradu izazvalo pometnju u saobraćaju i među mokrim prolaznicima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dokle

    28. februar 2022 | 07:28

    A kriv je narod sto vozi po rupama......

  • 123

    28. februar 2022 | 07:28

    Svako jutro kad idem na posao prelazim preko rupe koju su iskopali momci koji zidaju zgradu u toj ulici,iskopali su kanalizaciju i nisu je kako treba zapusili ponovo,sad svako jutro jedva prodjem a nadlezne ne zanima,nadlezni ne postoje

  • Jax

    28. februar 2022 | 08:35

    Gde god se vrše radovi ne zakrpi se rupa odmah, i to postaje haos za vozače. I ove sto zakrpe sa lopatom do prve kiše drži. Da je zakon kako treba radili bi po propisima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA