Suze Biljane, samohrane majke 7 dece: Godinama žive pod svećama, skromni mališani imaju samo jednu želju

Porodica Mitrović živi u veoma teškim uslovima, u dotrajaloj kući bez električne energije

  • 11
Biljana Mitrović, samohrana majka sedmoro dece Trupale

Foto: Privatna arhiva/Tamara Misirlić

Jednoipogodišnja beba Jelena, njena braća Đorđe (4), Nikola (11), Jovan (12) i sestrice Nikolina (6) i Đurđina (8) žive u trošnoj, staroj kući bez struje sa majkom Biljanom Mitrović u selu Trupale kod Niša.

Biljana ima 36 godina i sedmoro dece, od kojih se jedno, maleni Žarko star 3 godine, nalazi u hraniteljskoj porodici u Pasjoj poljani, udaljenoj do Trupala oko 20 kilometara.

Život je bio surov prema Biljani, kojoj je suprug preminuo pre godinu i po dana. Baš u vreme kada se rodila najmlađa ćerkica. Imao je rak. Kako Biljana priča, pokojni suprug umeo je da bude agresivan i nasilan prema njoj.

- Bio je alkoholičar i njegovo maltretiranje je trajalo godinama... Molim vas da me ne vraćate na taj period života - uznemireno priča Biljana za Telegraf.rs.

Kuća u kojoj živi sa dečicom nije u njenom vlasništvu, zbog čega ne može da reši problem sa priključkom za struju. Bez električne energije su godinama. Više od decenije. Njena deca rođena su u mraku.

- Nemamo struju već 14 godina, postupak za uvođenje novog priključka mora da pokrene moj svekar koji je u Nemačkoj i koji ne planira da dolazi u Srbiju. Imamo i dug za vodu koji iznosi oko 45.000 dinara, a ja od primanja socijalnu pomoć koja iznosi 27.000 - navodi naša sagovornica.

Na pitanje kako uspe da namiri potrebe sve dece u kući, ali i svoje, Biljana kaže:

- To je odlično pitanje, ali je odgovor na to gotovo nemoguće dati. Ne znam ni sama, pozajmim kad mi stigne socijalna pomoć, pa vraćam. Evo, recimo, na pozajmicu sam uzela dva metra drva, pa ću čoveku vratiti kad mi stigne tih 27.000. Moram odmah da mu vratim i da čuvam obraz, da bi i sutradan mogao da mi veruje i pozajmi - priča ova samohrana majka koja se snalazi kako zna i ume. A kako bi drugačije usled situacije u kojoj se nalazi.

Da radi ne može, išla je, kaže, da čisti, dok bi joj majka čuvala decu. Ipak, to nije dugo moglo da traje, kako dodaje Biljana, te je morala da da otkaz.

Dečija želja je da imaju struju

Kuću Mihajlovića čine tri prostorije, u jednoj je beton, a u druge dve stari brodski pod. Kompletan nameštaj poptuno je star i dotrajao. Deca spavaju na propalim ležajevima, a maštaju da imaju sve ono što imaju njihovi vršnjaci.

- Voleli bi da imaju bar neki tablet, ali verujte mi, najviše od svega žele da imaju struju. Imam ja u kući bojler, ali džaba, kad je voda hladna. Onda ih kupam tako što zagrejem vodu na šporetu na drva, pa mešam vrelu i hladnu vodu. Najstariji sin, moj Jovan, koji sada ima 12 godina, kaže: "Mama, ne mogu više da se kupam ovako, po starinski" - priča Biljana pokušavajući da zadrži suze.

Njena deca uče pod svećama čitavog svog života, što dodatno slama Biljanino srce.

- Oćoraveše mi deca pod svećama - plačući govori ova majka.

Jelena, Đorđe, Nikolina, Jovan, Đurđina i Nikola sanjaju o lepšoj kući, novijem nameštaju, igračkama i struju.

Porodici Mitrović iz Trupala kod Niša možete pomoći uplatom na račun: 170001051549200008, Tamara Misirlić. Svrha uplate: Pomoć porodici Mitrović.

Video: Porodici Pešelj potrebna je pomoć: Dijani umro suprug, ostala sama i bez posla sa 5 dece

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cccc

    1. mart 2022 | 21:02

    Rodila 7 dece muzu koji je bio alkoholicar i koji ih je maltretirao...

  • Milena

    1. mart 2022 | 23:01

    Neka su joj deca ziva i zdrava,ali bre ljudi dokle vise?Nemaju uslova ni za jedno a radjaju po deset?Zasto ih bre mucite?

  • DARKO 100%

    1. mart 2022 | 20:53

    Sva lepa imena dece ,nek vas Bog cuva i veseli,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA