≫ 

Gorela deponija kod Tutina, nesavesni građani pale gume: "Ne možemo biti na 10 lokacija u gradu"

Neophodna je edukacija građana od najranijeg uzrasta o savesnom odlaganju otpada i zaštiti životne sredine

  • 2

Pre nekoliko večeri na putu između Tutina i Mehavog krša izbio je požar na deponiji smeća. Postoji pretpostavka da je neko kamionom istovario gume i zapalio, kažu za Telegraf.rs iz JKP Tutin.

Požar je nakon izbijanja ubrzo ugašen, ali je problem u tome što nesavesni građani iskorišćavaju teren koji nije pokriven kamerama i u kasnim večernjim satima pale otpad.

- Mi smo odmah pozvali vatrogasce koji su došli na teren, lokalizovali su i ugasili požar. Problem je u tome što to mesto nije pokriveno kamerama, pa ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo ko je odgovoran za ovaj postupak - kažu iz JKP Tutin.

Oni kažu da je to mesto predviđeno za bacanje građevinskog materijala i kabastog smeća, ali je problem u tome što građani tu bacaju otpad organskog porekla i na taj način prete da ugroze životnu sredinu.

Odmah nakon požara, podigli su nivo zemlje pored puta na visini od jedan metar kako bi onemogućili nesavesnima da tu bacaju smeće.

- To mesto je predviđeno za šut, za cigle i ostali građevinski materijal. Mi taj materijal izravnamo i prekrijemo zemljom. Ta deponija je legalna i dozvoljeno je bacanje kabastog smeća. Međutim, kada zateknemo otpad životinjskog porekla, mi ga ukonimo i odnesemo na deponiju koja se nalazi na Golom brdu u Novom Pazaru - kažu iz JKP Tutin.

Oni smatraju da nema dovoljno pripadnika Komunalne policije, te da oni ne mogu "istovremeno biti na deset lokacija u gradu i obilaziti sve terene".

- Za vikend Komunalna policija ima dežurstva. Taj jedan dežurni koji obilazi čitav grad ne može istovremeno da bude na deset lokacija. On je te večeri obilazio mesto Dubovo, a ova deponija koja je zapaljena se nalazi osam kilometara u suprotnom pravcu - tvrde iz JKP Tutin.

Iz JKP Tutin kažu da su dobili državni projekat za otvaranje velike deponije za grad i dve opštine, Novi Pazar, Tutin i Rašku oblast. Velika deponija će biti predviđena na izlazu Novog Pazara na teritoriji Raške. Ta deponija će biti rađena na dva hektara zemlje. Tu će se raditi i odlaganje i klasifikacija smeća.

Kako kažu, biće postavljeni kontejneri za svaku vrstu smeća. Posebni kontejneri za plastiku, papire i ostalu vrstu smeća.

Takođe, tvrde da je neophodna edukacija građana od najranijeg uzrasta o savesnom odlaganju otpada i zaštiti životne sredine.

Video: Gašenje požara u Vinči: Termovizijskim kamerama traže gde još ima žarišta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA