U Golubincima 200 ljudi pod maskama: Na Mačkare došli štrumpfovi, crvenkape, Alimama i 10 razbojnika

Nakon jednogodišnje pauze u Golubincima kod Stare Pazove ponovo su održane Mačkare, tradicionalni pokladni običaj, koji su u Srbiju doneli Hrvati iz Dalmacije pre 250 godina

  • 1

Nakon jednogodišnje pauze u Golubincima kod Stare Pazove ponovo su održane Mačkare, tradicionalni pokladni običaj, koji su pre 250 godina na ove prostore doneli Hrvati iz Dalmacije. Subota je bila u znaku pokladnog jahanja, a nedelja je donela karneval sa oko 200 maski, što je manje u odnosu na prethodne godine, ali to nije umanjilo lepotu i šarenilo ove manifestacije, za koju se učesnici ozbiljno spremaju.

Najmlađi su se maskirali u štrumpfove, zle vile, crvenkapice, ali bila je tu i dvorska luda, voćna salata, Alimama i 10 razbojnika, Meksikanci, novogodišnja jelka. Karnevalska povorka je po običaju krenula iz katoličke porte i kroz centar stigla na plato ispred dvorca Šlos, gde je usledio kraći program uz predstavljanje maski, prenosi RTV Stara Pazova.

Pored Golubinčana, učešće su uzeli gosti iz Apatina, Surčina, Šapca, Stare Pazove, a publika je došla iz ovog, okolnih mesta, ali čak i iz Prokuplja.

Raduško Janković, potpredsednik Federacije evropskih karnevalskih gradova je istakao, da mu je drago, što se ovaj običaj održava i da su golubinačke Mačkare prvi ovogodišnji karneval u Srbiji.

Premundureni dani su manifestacija od opšteg interesa za ovu sredinu, a podržali su je brojni sponzori i Mesna zajednica Golubinci, dok je generalni pokrovitelj je Opština Stara Pazova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA