≫ 

Sablasne slike sa Kokinog Broda, meštani strahuju: Šta se dešava na Zlatarskom jezeru?

Poslednji put slična situacija dogodila se pre pet godina i kako kažu nadležni, nije neobična za ovo doba godine

  • 1
zlatarsko  jezero Foto: RINA/Vladimir Stević

Sa Zlatarskog jezera, prepoznatljive tirkizne boje i jedne od najvećih turističkih atrakcija u Srbiji prethodnih dana stižu sablasne slike. Nivo vode drastično je smanjen, a na prostoru gde se nekada moglo samo čamcem, sada se može prošetati peške ili proći automobilom. Poslednji put slična situacija dogodila se pre pet godina, i kako kažu nadležni, nije neobična za ovo doba godine.

Nastalo 60-ih godina prošlog veka izgradnjom Hidroelektrane Kokin Brod, koja je pregradila reku Uvac prevashodno služi za proizvodnju električne energije, stoga i nivo jezera zavisi od Limskih hidroelektrana. Trenutna kota jezera Kokin brod je 861,20 metara nadmorske visine, što je više u odnosu na vodnu dozvolu gde je minimalna radna kota na 845,00 metara nadmorske visine.

zlatarsko  jezero Foto: RINA/Vladimir Stević

- Stručne službe Limskih HE redovno obilaze i snimaju stanje akumulacije, ispituje se kvalitet voda, a sve u skladu sa vodnom dozvolom. Trenutni nivo akumulacija ne utiče na biljni i životinjski svet, kao i na eroziju zemljišta. Izveštaji se redovno dostavljaju vodnoj inspekciji i Javnom vodoprivrednom preduzeću „Srbijavode“. U prva dva meseca ove godine hidrološka situacija nije bila povoljna, ali se očekuje poboljšanje dotoka u narednom periodu - potvrđeno je za RINU u EPS-u.

Zlatarsko jezero ima površinu od 7,25 kilometara kvadratnih, a brana elektrane visoka je 83 metra što je čini najvećom kamenom branom izgrađenom u Evropi. Prilikom njegovog nastanka potopljeno je naselje, a lokalno stanovništo iselilo se u obližnja mesta. Danas je jezero jedna od najposećenijih lokacija tokom letnje sezone i od velikog značaja je za turistički razvoj opštine Nova Varoš.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rade

    1. mart 2022 | 14:53

    pitajte zoranu to je u njenom resoru ona je domaćin u sektoru energetika

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA