≫ 

Počele pripreme za malu maturu: Roditelji za privatne časove uzimaju i kredit

Oko 64.000 osmaka krajem juna polagaće malu maturu. Iako su mnogi već počeli da se pripremaju samostalno, sve više roditelja se, ipak, odlučuje i za privatne časove

  • 1
ispit, matematika, geometrija, prijemni, škola, domaći zadatak Foto: Pixabay

Pripreme osmaka za završni ispit već su počele. Neku decu spremaju privatni profesori, neko se uzda u svoje znanje, mnoge opštine organizuju besplatne pripreme, a dodatni časovi drže se i u školama. Izbor ne zavisi samo od znanja i ambicije đaka već i od kućnog budžeta.

U Osnovnoj školi "Nikola Tesla" nastava je učenicima osmog razreda od početka školske godine prilagođena pripremama za malu maturu. Testovi za utvrđivanje gradiva osmišljeni su tako da liče na one kakve će đaci polagati, kaže direktor škole. Da li je to dovoljno?

- Tradicionalno, ovde u osmom razredu prilagođavamo časove iz tih predmeta kada je u pitanju provera znanja – kako će polagati na završnom ispitu. Zadaci iz matematike budu tipski, kao što su koncipirani u samoj zbirci kako bi se učenici na vreme privikli na taj vid provere znanja - kaže direktor Stanislav Stevuljević za RTS.

Generacija koja je skoro celo svoje školovanje provela na onlajn nastavi po ovome će verovatno ostati upamćena.

Oko 64.000 osmaka krajem juna polagaće malu maturu. Iako su mnogi već počeli da se pripremaju samostalno, sve više roditelja se, ipak, odlučuje i za privatne časove.

Iz Udruženja "Roditelj" kažu da sve više dece ide na privatne časove, jer se roditeljima čini da tako lakše može da se prebrodi ovaj stresni period.

I tako već godinama privatne časove uzimaju najbolji, a sve ređe oni sa slabijim ocenama. Zbog ovih časova roditelji podižu i kredite, tvrde iz Udruženja.

- Škole nude i pripreme za prijemne ispite, roditelji to treba da iskoriste, mnogi roditelji će reći da su uzimali kredite kako bi svoju decu pripremili za srednju školu - kaže Gordana Plemić iz Udruženja "Roditelj".

Cena zavisi od toga da li će dete ići na pripremu za sva tri testa, ali i od toga da li je priprema onlajn. Četrdeset osam časova pripreme za jedan test košta 24.000 dinara, a ako je onlajn 21.600. Devedeset šest časova pripreme za dva testa treba platiti 43.200, a onlajn oko 40.000 dinara.

Najskuplja je, naravno, priprema za sva tri testa, skoro 60.000 dinara. Ipak, većina beogradskih opština svojim osmacima i ove, kao i prethodnih godina, omogućiće besplatnu pripremnu nastavu.

Video: Mali maturanti u autobusu na Vidikovcu, kao u kafani: Pevaju, skaču, jedan i cigaretu zapalio

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Roditelji

    2. mart 2022 | 09:32

    dižu kredite ? Jer su im deca prepuštena sama sebi. A nastavnici nemaju vremena da se posvete deci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA