≫ 

Dve godine borbe se koronom u Srbiji: Zapljusnulo nas 5 talasa, brojali smo žrtve i obolele, kada je kraj?

6. marta 2020. godine u Srbiji je potvrđen prvi slučaj korona virusa

  • 35
Dve godine od korona virusa u Srbiji, korona, kovid 19 Foto ilustracija: Telegraf/Tanjug/BUDUCNOSTSRBIJEAV/Tara Radovanović/Dragan Kujundžić/Marko Jovanović

Dve godine. Pet talasa. Pet sojeva. 8.825.623 testirana uzorka, 1.923.977 potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom, čak 15. 405 uzetih života. U par kratkih rečenica tako bi se opisale dve godine borbe sa korona virusom u Srbiji.

Na današnji dan, pre dve godine tačno u 10 sati ministar zdravlja Zatibor Lončar na konferenciji za novinare saopštio je da je u Srbiji potvrđen prvi slučaj korona virusa.

Bio je petak.

Mnoge kuće su u ove dve godine osetile žalost. Bilo je i majki koje nisu uspele da vide svoje tek rođene bebe. Umirale su nam trudnice, porodilje... Kovid je i deci prekidao igru, život. Umirali su nam svi. I pevači, i glumci, preminuo nam je i patrijarh Irinej...

Sa njim se nisu izborili ni oni koji su druge spasavali od njega.

Lekarima i sestrama, osim što još nije "skinuo" skafandere", oduzeo im je pravo na život. To pravo da spasavaju druge.

Živeli smo bez svadbi, 18. rođendana, matura i drugih proslava. Podsetio nas šta znači da se ograničeno krećemo. Nikada nam više bolničkih postelja nije bilo zauzeto, nikada više njih disalo veštački - pomoću respiratora.

Danas, na dve godine kako je korona prisutna u našoj zemlji, nadamo se lakšem proleću, pogotovo letu. I brojke nam idu u korist toj nadi, ali i konsultacije Kriznog štaba sa premijerkom Anom Brnabić održane u petak, nakon kojih je dogovoreno da se u sedmici koja je pred nama održi sednica štaba, na kojoj bi trebalo da preporuči Vladi da se ukinu kovid propusnice i karantin za zdrave.

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa rekao je u intervjuu za Telegraf.rs prošle nedelje da u drugoj polovini ovog meseca ne treba da nas iznenadi ako broj zaraženih na dnevnom nivou bude trocifren, a u drugoj polovini aprila dvocifren. 

Što se tiče toga da se broj smanjuje u ovom talasu, to će se nastaviti i ja očekujem da će trajati tokom čitavog marta, i u drugoj polovini marta ne bi trebalo da bude nikakvo iznenađenje ako pređemo na trocifrene brojeve. Kada pomislimo da su oni bili petocifreni, da smo imali približno 20.000 registrovanih u jednom trenutku, onda je jasno da je situacija značajno bolja. Isto tako se može očekivati i tokom aprila, i u drugoj polovini aprila, da pređemo na dvocifrene brojeve. Kad kažem da se može očekivati to podrazumeva da se virus ništa ne promeni. To je teoretisanje, to nije sigurna prognoza, sigurna je samo za naredne dve nedelje. U smislu, da tu ne možemo da očekujemo nikakvo naglo iznenađenje - kazao je dr Kon za Telegraf.rs a na pitanje šta može da nam ogorša situaciju objasnio je:

- Da bi došlo do porasta, mora da počne da dominira ne samo omikron, on već dominira, nego stelt omikron, ili da se pojavi nova varijanta koja nije na vidiku, a i za toliko meseci unapred ne vidi se šta bi to bilo što bi moglo ozbiljno da ugrozi trenutno poboljšavanje situacije.

I doc dr Ivo Udovičić, komandant Vojne bolnice Karaburma je optimista. Takođe, u intervjuu za naš portal rekao je da se bližimo kraju, da smo najteže deo prošli i da nas sledeći, to bi bio peti talas, može zapljusnuti tek na jesen.

Ali, ne jačinom koju smo do sad osetili.

 - Bližimo se kraju. Poenta je da smo najgore prošli što se tiče kovida 19, najteži deo je iza nas. Mi sada silazimo i približavamo se kraju, ali ono što ne smemo da zaboravimo, jeste da virus neće nestati. On je obezbedio sebi miran suživot sa nama. Preko leta će biti na vrlo niskom intenzitetu zaražavanja i izazivanja bolesti, ali sa jeseni, i kada dođe zima će sigurno biti epidemije i ponovnog skoka broja novozaraženih. Verujemo da to neće zahvatiti mlađu populaciju, nego da će kao i sada u mnogo većem riziku da bude starija populacija, što opet ne znači da i mlađi neće obolevati. Treba imati u vidu činjenicu da smo mi, ipak, slabo imunizovani. Jeste omikron protutnjao i kroz mlađu populaciju, kroz škole, fakultete i radno sposobne, ali imamo problem sa dužinom trajanja tog imuniteta.

- Do sada smo shvatili da preboljevanjem, kao i vakcinacijom, imunitet ne traje dugo. Traje između 3 i 5 meseci. Imamo povratnike, i one koji su preležali, pa dođu posle 3, 4 meseca i one koji su vakcinisani, pa posle 4 ili 5 meseci opet obolevaju. Na svu sreću, u ogromnom procentu ta bolest je značajno slabijeg intenziteta, odnosno lakše je forme, ali i to dozvoljava virusu da cirkuliše i samim tim njemu otvara mogućnost da se on i dalje menja. Mislim da je virus iscrpeo biološki potencijal u smislu da daje gore sojeve - rekao je za Telegraf.rs dr Udovičić.

Danas, na tačno dve godine korone u bolnicama u Srbiji nam je 1.997 pacijenata, od kojih 103 diše pomoću respiratora...

Setimo se kako je sve počelo i ključnih datuma 

6. mart 2020. - Korona stigla u Srbiju

Ministar Lončar ispričao je na hitnoj konferenciji da se zaraženi muškarac sam javio lekarima, i da on već tog dana nije imao temperaturu. Radi se o nultom pacijentu, Igoru Đantaru (43) iz Bačke Topole.

- Radi se o čoveku koji ima 43 godine. Ono što je najbitnije, on se dobro oseća, trenutno nema nikakve tegobe. Boravio je u više navrata u Budimpešti. Tamo mu živi sestra. Ona je imala respiratorne tegobe, temperaturu i sve one znake koji su slični korona virusu - rekao je Lončar.

On je prvo bio smešten u bolnici u Subotici ali je zbog skokova telesne temperature, već u subotu prebačen u Klinički centar Vojvodine gde je ležao sve dok mu nije testovima dva puta potvrđeno da nema više virus u organizmu.

11. mart 2020 - Predsednik Vučić se obratio nakon sastanka s lekarima

Dan kada se predsednik Aleksandar Vučić prvi put obratio zbog korone u Srbiji je već bilo 12 zaraženih slučajeva. Predsednik je tada rekao da odluke donosi struka a ne politika, istakao da imamo dovoljno respiratora i pozvao građane da ne kupuju zalihe hrane jer za tim nema potrebe.

Toga dana je i uvedena praksa da se svakodnevno lekari obraćaju novinarima na konferenciji za novinare. One su se prvo održavale u 18 časova, a kada je početak policijskog časa pomeren sa 20 na 17 sati, i njihovo vreme je pomereno - na 15 sati.

15. mart 2020 - Uvedeno vanredno stanje

U Srbiji je tog dana uvedeno vanredno stanje, četvrto po redu koje smo doživeli.

18. mart 2020 - Uveden policijski čas, aplauz za zdravstvene radnike

Svim građanima Srbije biće od srede 18. marta ograničeno kretanje - u toku noći od 20 sati do 5 ujutru, a starijima od 65 godina od toga dana u 10 sati u potpunosti je zabranjeno kretanje. Vreme policijskog časa je u međuvremenu promenjeno, odnosno, on je produžen.

Tog dana stigao je i poziv da se te večeri izađe tačno u 20 časova na terase ili prozore i aplaudira zdravstvenim radnicima.

Tapšalo se te večeri, ali i svake naredne.

Zahvalnost lekarima je upućena i putem bilborda koji stoji ispred Klinike za Infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije.

19. mart 2020 - Proglašena epidemija korona virusa

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar doneo je naredbu o proglašenju epidemije u Srbiji izazvanu korona virusom, koja je objavljena u Službenom glasniku.

20. mart 2020 - Korona nam uzela prvi život 

Iz Kliničkog centra Vojvodine stigla je vest da je preminuo pacijent iz Kikinde.

Reč je o Radislavu B. (59) iz Kikinde. Kao što smo već i pisali, on se zarazio od svog komšije, koji je preminuo desetak dana posle njega, a koji je bio u kontaktu sa sinom iz Milana.

2. mart 2020 - Produžen policijski čas

Vlada Srbije je tog dana donela odluku da policijski čas produži i da traje od 17 sati do 5 ujutru, a izuzetak je bila samo nedelja kada su građani stariji od 65 godina mogli da izlaze od 3 do 8 radi kupovine namirnica.

24. mart 2020 - Prve dve bebe zaražene koronom

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da su u Srbiji potvrđena dva slučaja zaraze korona virusom beba, da je prva beba sa Kovidom 19 bila u kućnoj izolaciji, dok je beba stara sedam meseci na lečenju u KBC "Dragiša Mišović''.

27. mart 2020 - Porodila se prva trudnica zaražena koronom

U GAK "Narodni front" porodila se prva trudnica zaražena korona virusom.

Žena je iz Valjeva a na svet je donela zdravog dečaka. I on je testiran na korona virus ali nam njegovi rezultati testa nisu bili saopšteni.

28. mart 2020 - Ozdravio nulti pacijent

Igor Đantar (43) iz Bačke Topole, prvi oboleli od korona virusa u Srbiji pušten je iz Kliničkog centra Vojvodine na kućno lečenje. On je ovu zdravstvenu ustanovu napustio nakon što je dva puta u razmaku od 48 sati testiran na koronu, i testovi su bili negativni.

4. april 2020 - Najduži policijski čas

Tačno u 13 sati u subotu počeo je policijski čas koji je trajao do ponedeljka do 5 sati. Kako je izjavio tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović prekršilo ga je oko 700 ljudi.

6. aprila - Izlečen najmlađi pacijent, počeo sa radom VMC Karaburma

Najmlađi pacijent oboleo od korona virus - mali V. B. od svega 19 dana izlečen je od korona virusa, i pušten na kućno lečenje.

Istog dana VMC Karaburma počela je da radi u kovid sistemu, i u 11.05 je primila prvog pacijenta.

1. april 2020 - Počelo davanje krvne plazme

Prvi izlečeni pacijent od korona virusa krvnu plazmu donirao je 11. aprila u Institutu za transfuziju krvi Srbije. Svaki davalac plazme daje po jednu njenu jedinicu, a to može da učini 24 puta godišnje, odnosno na svakih 15 dana. Krvna plazma se posle koristi u lečenju pacijenata obolelih od kovida 19.

6. maj 2020 - Ukinuto vanredno stanje

Tog dana je ukinuto vanredno stanje, a istovremeno to je bio poslednji dan koji smo proveli pod policijskim časom.

4. decembar 2020 - Otvorena nova kovid bolnica u Batajnici

Bolnica je izgrađena za svega 4 meseca. Ima 930 mesta, i to 680 poluintenzivne i 250 intenzivne nege. Ima devet velikih odeljenja sa po 30-40 kreveta, a primaće pacijente sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

Samo za izgradnju je uloženo između 27 i 28 miliona evra, dok je sveukupno podizanje bolnice, sa opremanjem, koštalo oko 70 miliona evra.

17. decembar 2020 - Najveći broj pacijenata na respiratoru

Tog dana pomoću respiratora u bolnicama u Srbiji su zbog korona virusa disale 353 osobe.

20. decembar 2020 - Otvorena nova kovid bolnica u Kruševcu

Od 500 bolničkih mesta u ovoj bolnici, 150 je za intenzivnu negu a 350 za poluintenzivnu. U bolnici se pored odeljenja intenzivne i poluintenzivne nege nalaze i prijemno trijažno odeljenje, savremeni dijagnostički centar i laboratorija.

22. decembar 2020 - Stigle prve vakcine protiv korone u Srbiju

Prvi kontigent vakcina protiv korona virusa stigao je u Srbiju. Bile su to doze američko-nemačkog proizvođača Fajzer- Biontek.

Pored ovih Srbija raspolaže i sa vakcinom kineskog proizvođača Sinofarm, ruskom Sputnjik V i AstraZeneka vakcinom.

24. decembar 2020 - Počela vakcinacija u Srbiji

Prvu vakcinu primila je premijerka Srbije Ana Brnabić, a odmah posle nje i epidemiolog Predrag Kon i ministarka Darija Kisić Tepavčević.

Video: Ana Brnabić prva primila Fajzerovu vakcinu protiv korona virusa

24. januar 2021 - Britanski soj stigao u Srbiju

Ovaj, jedan od novih sojeva korona virusa potvrđen je kod žene iz Novog Sada koja je doputovala iz Londona. Ona je uzorkovana u decembru a sekvenciranjem je u januaru utvrđeno da se radi o britanskom soju.

19. april 2021 - Najmlađa žrtva korone u Srbiji 

Beba iz Kragujevca, koja je bila zaražena korona virusom, imala citokinsku oluju i razvila simptome kao odrasli, preminula je 19. aprila u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj.

Beba se rodila 9. aprila i bila je već zaražena korona virusom. U prvim satima je bila dobro, ali je trećem satu dobila temperaturu a ubrzo je razvila i sve simptome zapaljenja, kao odrasli. Imala je i citokinsku oluju.

1. jul 2021 - Delta soj registrovan u Srbiji 

Delta varijanta korona virusa otkrivena u Srbiji kod dva državljana naše zemlje, koji su se vratili iz inostranstva. Oba pacijenta su mlađe osobe, i došli su iz Rusije. 

Kako prenose mediji, oni su došli iz Rusije.

2. septembar 2021 - Otvorena kovid bolnica u Novom Sadu

23. oktobar 2021 - Uvedene kovid propusnice 

Tačno u 22 sata stupila je snagu odluka da se u ugostiteljske objekte ne može boraviti bez kovid propusnica, a tog momenta počela je još jača kontrola inspekcije i komunalne milicije na terenu.

7. novembar 2021 - Oboren rekord u broju preminulih za dan

Za 24 sata preminulo nam je čak 69 osoba

23. decembar 2021 - Omikron soj korona virusa potvrđen u Srbiji 

Novi soj korona virusa - omikron pronađen u jednom od uzoraka uzetih od putnika koji su stigli iz Bocvane.

Tačnije reč je o porodici koja je u našu zemlju stigla iz Bocvane ali je pri ulasku bila PCR negativna. Ona je poslata u karantin, i kada joj je rađen kontrolni PCR test ispostavilo se da je pozitivna.

18. januar 2022 - Oboren rekord u broju testiranih osoba

Za 24 sata u našoj zemlji testirano je 39.740 osoba.

25. januar 2022 - Oboren rekord u broju obolelih za jedan dan

U roku od 24 sata prisustvo virusa dokazano je je kod 19.901 uzetog uzorka.

7. februar 2022 - Stelt, podvarijanta omikrona registrovana u Srbiji 

Kod dvoje dece iz Novog Pazara registrovana je podvarijanta omikron soja - stelt. Deca nisu nigde putovala, već su se zarazila na proslava u svom gradu.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kranp

    6. mart 2022 | 08:01

    Sad ce Putin da završi s tim,sa tim laboratorijama koje prave veštački otrov protiv čovečanstva, samo raketa u centar labiratorije, za ovo delo protiv čovečanstva neko treba da plati visoku cenu, i plati će samo polako...

  • Zasto

    6. mart 2022 | 07:26

    Da li su ljudi za 2 god oboleli od neke druge bolesti??? Da li su umirali od neke druge bolesti? Koliko je umrlo zbog korone??? Zasto se cuti o tim brojkama??? Uzeli ste nam 2 godine zivota,zarad cega?????

  • Čedo

    6. mart 2022 | 07:34

    Prevara veka... Generalna proba za medije pred ratom u Ukrajini... Ti isti mediji što su nam servirali laži o Koroni,napumpovali, strašili... Su isti ti koji sada straše o imperializmu Putina...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA