≫ 

Ukidaju se kovid propusnice? Medicinski deo Kriznog štaba danas na sastanku sa Anom Brnabić

Kovid propusnice su uvedene 23. oktobra prošle godine

  • 26
Kovid propusnica Foto-montaža: Shutterstock, Tanjug/AP

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, sastaće se danas sa medicinskim delom Kriznog štaba, a kako saznaje Telegraf.rs povod je konsultacija o ukidanju nekih protivepidemijskih mera, a prve bi "na tapetu" mogle da se nađu kovid propusnice.

- Održaće se konsultacije, ali nije izvesno da će neka od mera biti ukinuta - rečeno je za Telegraf.rs.

Prva od mera koja bi mogla biti ukinuta jesu kovid propusnice, koje su na snazi od 23. oktobra prošle godine, kada su uvedene za ugostiteljske objekte od 22 sata, a kasnije, od 8. novembra, njihovo važenje je pomereno na 20 sati. Postale su i uslov za ulazak i u kockarnice i kladionice.

Iako su, i pored očiglednog pada broja inficiranih, članovi medicinskog dela Krizbog štaba uvereni da još nije vreme za potpuno opuštanje, svesni su, kažu, da se protivepidemijske mere - ne poštuju i da postoje samo formalno.

Tog je mišljenja i epidemiolog Predrag Kon, koji je u intervjuu za Telegraf.rs prošle nedelje, na pitanje čemu kovid propusnice ako je i nama sa tri doze istekla vakcinacija, rekao da će to biti jedna od tema razgovora u narednom periodu.

Kao nam je objasnio ako bismo imali 80 odsto vakcinisanih do njihovog ukidanja bi došlo.

- Mi u ovom trenutku nailazimo na jednu situaciju vezanu za kovid sertifikate i obaveze dokazivanja PCR testom da niste u akutnoj fazi. To je tema broj 1 u narednih nekoliko meseci, jer činjenica je da omikron soj, a pogotovo stelt zaobilazi imunitet. U stanju je, pogotovo kod onih koji su prošli veći broj meseci od vakcinacije ili druge odnosno treće doze, da i oni mogu da se zaraze. Time je i samo pitanje kovid propusnica ponovo na dnevnom redu. Ono za sada ne može još da se ozbiljno razmatra iz razloga što je vakcinisanost mala. Da kojim slučajem pripadamo onima koji imaju 80 odsto vakcinisanosti, vrlo je verovatno da bi pristupali ozbiljnom razmišljaju kada ukinuti mere, kao što treba ozbiljno pristupati i tome kada možemo da kažemo da smo iz jedne epidemijske forme prešli u endemsku formu bolesti.

- To je veoma osetljivo pitanje. Ne postoji nigde napisano kako to treba raditi, donosi se na osnovu iskustva, i arbitrarno se donosi odluka. To je kao što su svojevremeno rezultati testiranja bili ispod 5 odsto pa se praktično ne nalazimo u talasu već u endemskom prisustvu. Da se trajno na to odluči i globalno, porebne su preporuke Svetske zdravstvene organizacije, a bez obzira na to i mi moramo o tome razmišljati i to se već radi, i doći će na dnevni red ukoliko se nešto ozbiljno ne pogorša i ne promeni. Mi se za sada stabilno spuštamo. Nemamo pred nama neke događaje, osim kasnije slavlja koja će početi posle Vaskrsa - rekao je dr Kon za Telegraf.rs i odgovorio potvrdno na pitanje da li bismo ukinuli propusnice ako bismo imali 80 odsto vakcinisanih:

- Tako je. Što se tiče samih kovid propusnica, one su i te kako dale svoj rezultat. Mogle bi da budu kritkovane ekonomski, posebno odredi koji su zbog toga pretrpeli štetu, i to je nešto što svako od nas može da razume, ali sa druge strane, broj onih koji su bili u zatvorenim prostorima, u kafićima posle 20 časova, uglavnom su svi bili vakcinisani. Ne može se u potpunosti time sprečiti prenos, ali je veliko uverenje da umanjuje. Ranije je bilo uverenje da smanjuje gotovo u potpunosti, danas se zna da nije baš idelna mera za to ali je najbolja koja postoji.

Tiodorović: Ukinuti ih jer ih ioanko niko ne poštuje

Profesor dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa kazao je juče da je za to "da se kovid propusnice odmah ukinu jer se, ionako, ne poštuju, ako ćemo pošteno. "

- Za to sam da odmah ukinemo kovid propusnice jer se ionako ne poštuju, ako ćemo pošteno. I upravo zbog tog nepoštovanja se i postavlja pitanje treba li i dalje da postoje te propusnice, koje inače važe od 20 sati u ugostiteljskim objektima. A vrlo brzo ćemo da ukinemo karantin za one koji su bili u kontaktu sa zaraženim, a nemaju zeleni sertifikat odnosno nisu ni vakcinisani, ni preležali koronu nedavno - kaže prof. dr Branislav Tiodorović.

Medicinski deo Kriznog štaba "pretresaće" danas sa premijerkom Brnabić i druge protivepidemijske mere, pa bi uz "zelene sertifikate" mogle da "padnu" i još neke. Definitivnu odluku doneće Krizni štab, čije zasedanje još nije zakazano, ali su neki od članova već izneli javno stav da je došlo vreme da se mere ukidaju.

Još se testira prilično veliki broj uzoraka: juče 15.059, ali je sve niži procenat pozitivnosti na testovima. Za 24 sata virus je potvrđen kod 2.620 osoba, a od posledica kovida preminula je još 31 osoba.

Video: Demonstranti pokušali da upadnu u parlament u Bukureštu: Haos zbog kovid propusnica u Rumuniji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alex

    4. mart 2022 | 08:28

    Zeznuo uh rat u Ukrajini pa više nisu u prvom planu da se preko medija iživljavaju nad nama.

  • 🐾🐾🐾

    4. mart 2022 | 08:50

    Ko se zeznuo ,zeznuo se sa vakcinom, Prouzrokuje druga oboljenja,a ona koja imas samo ubrza !!!! Dzaba ste krecili

  • Baki

    4. mart 2022 | 08:48

    Jadni ljudi koji su se vakcinisali. Neka im je Bog u pomoc

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA