Škola u ovom srpskom gradu ukida mobilne telefone đacima: Razlozi su snimanja u wc-u i vesti iz Ukrajine

Posebno je iznenađenje kako su roditelji reagovali

  • 45
Osnovna škola Dositej Obradović, Požarevac, devojčica priča telefonom Foto-montaža: Google Street View, Shutterstock

Đaci OŠ "Dositej Obradović" u Požarevcu od ponedeljka u školi više neće smeti da koriste mobilne telefone. Od trenutka kada kroče u školu pa sve dok ne krenu nazad kući, za njih će mobilni biti zabranjeni. To znači da neće moći da ih uzimaju čak ni dok su na malom i velikom odmoru.

Da iznenađenje bude veće, suprotno mišljenju da roditelji previše dopuštaju deci, ova inicijativa potekla je baš od njih i podržali su je jednoglasno.

- Roditelji već godinu dana unazad o tome razmišljaju. Zajednički smo doneli odluku na inicijativu Saveta roditelja. Svi su bili saglasni, da ne kažem da su jedva dočekali, čak niko nije bio uzdržan - priča nam direktorka Ivana Joksimović.

Učenici će, kada u ponedeljak dođu na nastavu, mobilne telefone ostavljati u ormarima u učionici koji će biti pod ključem. Još zanimljivije je što za ovu odluku postoji niz razloga i nijedan nije bezazlen.

- Najkraće rečeno: deca su nam stalno kraj telefona. Izgubila su mnogo na neposrednoj komunikaciji, naročito tokom korone, i moramo da ih podstaknemo da se ponovo druže. Druga stvar, dolazilo je često do neželjenih fotografisanja i snimanja. Deca su se snimala čak i u toaletu škole. Morali smo preventivno da reagujemo da ne bi došlo do zloupotrebe tih fotografija i snimaka - upozorava direktorka.

Treći razlog je i svetska kriza, odnosno rat u Ukrajini jer, kako kaže, deca i tako mala prate vesti i ne moraju stalno da gledaju strahote koje im preko telefona iskaču.

Osnovna škola Dositej Obradović, Požarevac Ova škola ukida telefone đacima, Foto: Google Street View

- Informisani su, ali su otuđeni. To možete da vidite i na ulici, ne samo u školi. To je globalni problem - zaključuje naša sagovornica.

A četvrti razlog je - vaspitanje. Ovako će se, nada se Joksimović, deca naučiti da budu strpljiva.

- Ona misle da sve mora odmah i sad. Znate koliko puta sam videla kako izlaze sa časa da navodno odu do toaleta, a čujem ih kako telefoniraju i javljaju roditeljima "dala mi je četiri". Zašto mora sve odmah da se javi? Šta će roditelj u trenutku da učini povodom te četvorke? Tako i na ekskurzijama, telefoniraju od bandere do bandere - navodi ona.

Procedura će inače biti takva da će nastavnik koji ima prvi čas u odeljenju starijih razreda, biti u obavezi da zaključava telefone i ključ odlaže u zbornicu. Onaj nastavnik koji ima poslednji čas u odeljenju starijih razreda posle časa će otključavati ormar i učenici će uzeti svoje telefone. Što se tiče mlađih razreda, učitelji će odlagati u svojim učionicama telefone u ormare ili kutije.

- Telefoni će moći da se koriste za potrebe digitalne nastave, što će biti pod nadzorom nastavnika. Ovo je ideja koja će se u narednom periodu primenjivati kako bismo videli da li ovakav način odlaganja mobilnih telefona može da zaživi. Volela bih da od septembra to postane praksa i da telefone nećemo morati da zaključavamo - kaže direktorka.

Naravno, na putu ka školi i ka kući učenici mogu da koriste telefone, pre svega kako bi bili u kontaktu s roditeljima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • blingaro

    4. mart 2022 | 20:56

    'Ajmo, 'ajde i u drugim gradovima! Deca su nam pukla načisto. Ni u toalet ne mogu bez mobilnog. Mobilni je postao droga savremenog društva.

  • Peks12

    4. mart 2022 | 20:31

    Svaka cast 👏👏👏

  • Milica

    4. mart 2022 | 20:52

    SUPER SVAKA CAST 👍👍👍👍👍

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA