≫ 

Kakvi slatki duhovi na ulicama mesta u Srbiji: Iza svega se krije divna priča o tradiciji

Maskirani mališani prošli kroz čačanska sela na Bele poklade

  • 1
Bela nedelj Foto: Rina

Sedam dana pred početak velikog Vaskršnjeg posta u srpskom narodu poznato je kao Bela nedelja. Za nju su vezani mnogi stari običaji, od kojih se ne odustaje ni kad su loši vremenski uslovi. Mališane iz Lipnice i Zablaća jaka vejavica i sneg nisu sprečili da na Bele poklade prođu maskirani kroz svoja sela. Različiti kostimi i šminka jakih boja i dalje su aktuelni. Oni su sa korpicama i štapovima zasmejavali meštane, a da kako kažu, nisu otkrivali svoj identitet.

"Uživamo u ovom običaju, dobro se zabavimo ali i zasladimo. Od kad znam za sebe pred Vaskršnji post se ovako oblačimo, pa ni jutros kad nas je dočekalo loše vreme nismo se nijednog trenutka premišljali da odustanemo", kaže jedan od mališana.

Maskiranu i nasmejanu dečicu, meštani su prihvatili sa radošću, čak su u jednoj lokalnoj prodavnici bili darivani sa pregršt slatkiša. Ovim starim, zaboravljenim običajem koji vraća sećanja na neka davna vremena, posebno je bio inpresioniran meštanin Ježevice Rade Dragović, koji je jednoj grupi dece napunio korpice slatkišima.

Bela nedelj Foto: Rina

,,Deci, ovo druženje mnogo znači, a i da konačno izađu iz kuće, da ostave igrice i telefone. Njih danas ni sneg nije omeo, samo je dodao čaroliju Beloj nedelji. I mi odrasli smo radosni danas. Sutra počinje post, ovo je lepa prilika da se kroz zabavu deci približi značaj praznika", kaže Rade.

Inače, Bela nedelja je poslednja sedmica za veliki Vaskršnji post i običaj je da čitave sedmice, a posebno danas maskirana deca obilaze svoj kraj kako bi ih susedi darivali poklonima.

Bela nedelj Foto: Rina

Prema pričama starijih meštana ovog kraja nekada su decu darivali jabukama, slaninom, kockicama šećera, pršutom, a danas je sve drugačije, mada ono što je važno jeste da se deca druže i imaju šta da pamte.

Video: Tiktok izazov koji je naišao na oštre kritike javnosti

(Telegraf)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ovo me podseca

    6. mart 2022 | 15:48

    na katolicki satanizam mi srbi smo ozbiljni ljudi ovo nama ne treba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA