≫ 

U Gotovuši na Kosovu obeležene Bele poklade: Maskirana povorka prošetala ulicama, bakljama teraju zle sile

Poslednji dan nedelje pred početak posta, Bele poklade, najsvečanije su i najrasprostranjenije poklade tokom godine

  • 0

Praznik Bele poklade i ove godine obeležen je u mestu Gotovuša na Kosovu i Metohiji, održavanjem tradicionalnog maskenbala "Vučari".

Glavni deo obeda koji prate ovaj praznik jeste maskrianje, jer se na taj način, prema narodnom verovanju, ljudi bore protiv zlih sila. Tako su se i ovaj put na čelu duge povorke pod maskama, bili "mlada" i "mladoženja", dok je iza njih išla kolona Vučara. Ova maskirana skupina išla je glavnim ulicama Gotovuše.

"Venačenje" mladenaca obavljeno je na platou Doma kulture, a čitav događaj u narodu je poznat i kao "Ženidba Kraljivića Marka". Nakon toga, usledio je i kulturno umetnički program za sve prisutne.

U toku večeri, planiran je i nastavak manifestacije, te će u centru Gotovuše biti paljenje baklje ili takozvane"kumabre", koje se prave od kleke ili kore trešnje. Time se, po starom verovanju, teraju zle sile i duhovi koji se plaše vatre.

Podsećamo, poslednji dan nedelje pred početak posta, Bele poklade, najsvečanije su i najrasprostranjenije poklade tokom godine.

Današnje poklade zovu se još i Velike, Uskršnje, Završne, jer su poslednje zimske, takođe i Prostene i Proćke zato što se na ovaj dan, kao i na Božić, praštaju i zaboravljaju svađe i uvrede.

Cilj je da se u Časni post, koji počinje u ponoć, uđe bez greha. Jer, da bi Bog oprostio ljudima, moraju i oni međusobno da praštaju.

Bele poklade dan su maškara i povorki. Po selima, obično mladići, maskiraju se najčešće kao junaci, žene ili strašna bića koja plaše decu. Često se po selima, samo za ovu priliku, prave ljuljaške, pale gomile slame koje mladići preskaču.

Video: Između paganstva i pravoslavlja: Za Maslenicu Rusi spalili zamak korone ljudožderke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA