• 0
 ≫ 

Dve pandemijske godine narušile rodnu ravnopravnost: U težem položaju samohrane majke i žene na selu

 ≫ 

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je podsetila da prema zvaničnim podacima, Srpska akademija nauka i umetnosti ima 100 redovnih članova, od koji je 9 žena

  • 0
žena Ilustracija

Foto: Pixabay/ Ilustracija

Prethodne dve pandemijske godine pomerile su klatno rodne ravnopravnosti unazad, ali taj trend moramo pretvoriti u priliku za žene, koje moraju biti uključene u donošenje svih odluka. Žene u Srbiji su pokazale da mogu ravnopravno da preuzmu odgovornost, ravnopravno sednu za sto i ravnopravno učestvuju u rešavanju problema, poručila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, povodom 8. marta Međunarodnog dana žena.

Žene nisu postigle punu ravnopravnost, a u značajnom težem položaju su samohrane majke, siromašne, žene koje žive na selu, sa invaliditetom, Romkinje, starije i žene žrtve porodičnog nasilja i zato smo kao institucija bili i bićemo posvećeni pomoći u savladavanju njihovih problema. Jedan od najvećih izazova bilo je razbijanje tabua o temama porodičnog i naročito seksualnog nasilja, čemu su značajno doprinela javna svedočenja žena. Srbija je među prvih osam zemalja ratifikovala Istanbulsku konvenciju o borbi protiv nasilja nad ženama i značajno unapredila pravni okvir i sistem zaštite. Međutim, pokazalo se da kao društvo moramo još efikasnije raditi i da iza poziva žrtvama da prijave nasilje mora stajati odlučna namera nadležnih da žrtve zaštite, navodi poverenica.

Najveći napredak napravljen je u pogledu učešća žena u političkom životu. To je pokazala i naša Analiza o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou, koja potvrđuje da je ostvaren pomak u pogledu procenta žena na mestima odlučivanja na lokalu. Pozitivni pomaci su od izuzetne važnosti, jer ženama jeste mesto za stolom u donošenju svake važne odluke, naglasila je Janković.

O položaju žena govori se i na ovogodišnjem Kopaonik biznis forumu, na panelu „Žene u STEM naukama“. Ono što mora da se promeni je značajnije uključivanje naučnica u odluke koje se tiču razvoja celog društva i mi to moramo postaviti kao imperativ, poruka je poverenice.

Ona je podsetila da prema zvaničnim podacima, Srpska akademija nauka i umetnosti ima 100 redovnih članova, od koji je 9 žena, zbog čega je SANU upućena preporuka da prilikom sledećih izbora, Akademija preduzme mere za ostvarivanje načela rodne ravnopravnosti i da uloži dodatne napore u promociju ženskog naučnog i umetničkog doprinosa, jer dostignuća žena u naučnom i umetničkom stvaralaštvu Srbije treba da se reflektuju i na njihovo članstvo.

Video: Da li je 8. mart levičarski praznik i zašto se slavi?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok