U Pančevu vaspitačici za 8. mart kupili bicikl: Skoro polovina vas misli isto o poklonima, odgovori ohrabruju

I dalje smo svesni pravih vrednosti, ali popuštamo pod pritiskom društva koje favorizuje materijalno

  • 30
Anketa, poklon, učiteljica Foto: Shutterstock, Telegraf.rs

Ima nade - bilo je prvo što je urednica jutros rekla kada je pogledala rezultate ankete povodom 8. marta. Pitanje je glasilo: "Šta vi mislite da je prigodan poklon učiteljici za 8. mart", a više od polovine vas glasalo je za pažnju, poput cveća i neke lepe čestitke.

Dakle, i dalje smo svesni pravih vrednosti, ali popuštamo pod pritiskom društva koje favorizuje materijalno. Tako smo i u komentarima na tekst otkrili nove "bisere".

- Kod nas u Velikom Gradištu grupa jaslice je skupljala po 600 dinara vaspitačici. Šta će biti kad budu u OŠ, kupiće joj bmw, stan, kola... Kuda ovaj svet ide - napisao je jedan roditelj, a onda se nadovezao drugi dodajući da su oni u Pančevu vaspitačici kupili ni manje ni više nego - bicikl.

Inače, najmanje vas, verovatno samo jedan ili dvoje čitalaca, glasalo je u anketi za skup poklon poput kožne tašne ili zlatnog lanca. Svaki peti smatra da ne treba kupovati ništa, a oko 16 odsto odlučilo se za knjigu sa posvetom ili nešto što bi učiteljica dugo pamtila.

Anketa, Osmi mart, 8 mart, pokloni Foto: Telegraf.rs

Telegraf.rs juče je pisao o šokantnoj praksi na pojedinim roditeljskim vajber grupama. Jedna mama, kojoj je "pukao film", ispričala nam je kako se pristojan dogovor da svako da od 300 do 500 dinara za učiteljicu, ubrzo pretvorio u pravu licitaciju na vajberu.

"Ana je uplatila 600 dinara, Vukašin je uplatio 400 dinara, Zorana je uplatila 1.500 dinara, Nikola je uplatio 300 dinara...", počela je da nabraja "vođa" vajber grupe, inače predsednica Saveta roditelja u školi. Nedostajao je samo glas u pozadini koji bi, kao i na svakoj licitaciji, posle svakog imena dobacio: "Da li neko daje više?"

Roditelji koji žive teško odjednom su se našli posramljeni. Njihovog imena nije bilo na grupi ili je pored njega stajala minimalna suma novca. A ponosna predsednica Saveta roditelja na kraju niza dopisala je svoje ime i pompeznu svotu od 3.000 dinara. Dala je najviše.

Kako nam je ispričala, na kraju je za učiteljicu sakupljeno čak 17.000 dinara.

- Kupljen joj je buket ruža, čokolada i vaučer od 15.000 dinara u jednom skupocenom butiku. Da se razumemo, učiteljica je divna i skromna žena, ona ovo nikad nije tražila, ali pojedini roditelji su nepodnošljivi i ne mogu da podnesem što ovaj praznik koriste da bi ponižavali druge i isticali se novcem - ispričala nam je ova revoltirana mama.

Gordana Plemić, predsednica Udruženja "Roditelj", predložila je da u osmišljavanju poklona za 8. mart uključimo decu.

- To su njihove vaspitačice i učiteljice, oni ih najbolje poznaju i jako su kreativni, samo ako im damo prostor i slobodu da to pokažu. Ako deca naprave učiteljici nešto na svoj, jedinstven način, tako ćemo joj ukazati mnogo veću pažnju i poštovanje nego skupim poklonima koji se svode samo na materijalno - zaključuje Plemić.

Sociološkinja Jelena Radović ne vidi ništa sporno u skupljanju novca za poklon učiteljici ili vaspitačici, ali smatra da nije u redu javno iznositi sume i navoditi pojedinačno ko je koliko uplatio.

- To samo govori o sopstvenim neispunjenim željama i kompleksima. Takmičenja stvaraju bespotrebnu polarizaciju.Moramo uvek imati na umu da ne zarađujemo svi podjednako, da nismo svi istog stepena obrazovanja i ne potičemo iz istih sredina. U redu je da se dogovori određena cifra za poklon i da se saopšti ako se ona ne ispoštuje, ali ne navođenjem pojedinačnih imena - objasnila je Radović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kraljevo

    9. mart 2022 | 19:26

    Nekada davno,dok smo normalni bili,u Kraljevu,skola 4. Kraljevački Bataljon,učiteljuci smo smeli da kupimo knjigu i buket cveća. Bila nam je svima kao majka,drugarica. Voleo bi da ovo objavite Bila je SVETAO PRIMER NADEŽDA GLIGORIĆ

  • Mmmm

    9. mart 2022 | 19:05

    Svakog jutra idemo u pekaru po hleb i peciva, da li su kupci svim prodavacicama delili poklone, ili uzgred samo "Srecan praznik", a mozda ni to. I one su tu za nas, mnoge od njih su fakultetski obrazovane, ali su prinudjene tu da rade. Da li se neskromna mama Ana stidi svog postupka? Verovatno da ne, ima obraz kao djon.

  • Super Brundo

    9. mart 2022 | 18:47

    Eto joj pa neka vergla.Glupi praznik, tupavi roditelji i zavedena deca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA