Dr Sazdanović: U sledećih mesec i po moramo polako izaći iz kovida, broj zaraženih svakodnevno opada

U narednom periodu minimum kapaciteta za kovid pacijente i vraćanje na stare kapacitete, operativne programe i protokole lečenja

  • 2
korona virus, koronavirus, bolnica, lekar, lekari Foto: Tanjug/AP

Državni sekretar Ministarstva zdravlja, Predrag Sazdanović, poručio je da ukupan procenat novozaraženih kovid pacijenata u Srbiji svakodnevno opada, ali to ne znači da treba da se opustimo jer kovid i dalje cirkuliše, i istakao da sada sledi priprema za postkovid period.

- Sada dolaze na red non-kovid, hronični pacijenti koji tokom epidemije nisu mogli da stignu do svog izabranog lekara. U sledećih mesec i po dana moramo polako da izađemo iz kovida -  rekao je Sazdanović za Tanjug.

Naglasio je da su najveće žrtve kovid pandemije upravo non-kovid pacijenti, jer su kapaciteti svih bolnica u Srbiji bili u kovid režimu.

Na pitanje da li će biti dovoljno kadra za lečenje tih pacijenata, Sazdanović je rekao da očekuje pozitivan ishod i reorganizaciju rada u bolnicama.

- To će zavisiti od epidemije, ali u narednom periodu moramo da ostavimo minimum kapaciteta za kovid pacijente i da vratimo stare kapacitete, kao i operativne programe i razne protokole lečenja - poručio je Sazdanović.

Naveo je da će u kovid režimu ostati bolnica u Batajnici, Kruševcu, Mišeluk u Novom Sadu, kao i kovid odeljenja u Čačku, Kraljevu, Jagodini, Ćupriji, Paraćinu, Subotici, Zrenjaninu, Užicu.

Sazdanović je rekao i da će sledeće nedelje iz kovid sistema izaći i KBC Bežanijska kosa, te da sve ostale bolnice koje su bile neophodne u kovid sistemu polako izlaze iz kovid režima.

- Sva ta kovid odeljenja beleže pad broja hospitalizovanih i pacijenata koji su na intenzivnoj nezi - dodaje Sazdanović.

Naglasio je važnost vakcinacije u borbi protiv kovida dodajući da vakcina sprečava teže oblike bolesti.

Kako kaže, vakcinisani sa tri doze mnogo su lakše prošli kroz epidemiju nego nevakcinisani i dodaje da je imunizacija prvom dozom stala.

- Jedan od razloga je to da i dalje postoje mišljenja da virusa nema - rekao je Sazdanović i dodao da je resorno ministarstvo preporučilo već u decembru četvrtu dozu za najosetljivije pacijente, starije od 65 godina i sa udruženim bolestima.

Sazdanović poručuje da su u bolnicama sada uglavnom stariji pacijenti sa pridruženim bolestima, za razliku od početka januara kada je bilo mnogo više mladih hospitalizovanih.

Poručuje i da će se na sutrašnjoj sednici Kriznog štaba videti da li će doći do relaksiranja mera, odnosno, ukidanja kovid propusnica i dodaje da su mere u Srbiji bile među najblažima u Evropi.

Međutim, kako ističe, Srbija je našla najbolji balans u protivepidemijskim merama i u privrednoj aktivnosti.

U bolnicama širom Srbije hospitalizovano je više od 1.600 kovid pacijenata, gotovo 80 ih je na respiratorima, a u poslednjih nekoliko dana beleži se više od 2.500 pozitivnih dnevno.

To je u odnosu na početak februara dnevno za 2.000-3.000 manje novozaraženih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    9. mart 2022 | 13:19

    Normalno da broj zarazenih opada jer ce sad izbori a i kad je poceo rat u Ukrajini korona nestala skroz iz medija kao da ni ne postoji odjedom...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA