≫ 

Ulaganje u decu je najvažnija investicija za Beočin

Javni dijalog o stanju i perspektivama rodne ravnopravnosti i populacione politike u Srbiji

  • 0
Fondacija Dajana Paunović Foto: Fondacija DP

U okviru serije tribina u lokalnim samoupravama u Srbiji o stanju i merama u oblasti rodne ravnopravnosti i populacione politike u Srbiji, Fondacija “Dajana Paunović” održala je javni dijalog sa predstavnicima lokalne samouprave i civilnog sektora u opštini Beočin.

U razgovoru sa domaćinima skupa Dajana Paunović, osnivačica fondacije koja nosi njeno ime, ukazala je na problem manjka informisanosti građana o državnim podsticajima koji im stoje na raspolaganju.

- Nema dovoljno informacija ni o samim merama, ali još manje o procedurama i načinima kako da se za njih aplicira i kako da se one koriste - ukazala je Paunovićeva.

Ona je istakla da se u javnosti dosta često govori o postojećim problemima, a da u senci ostaje ono što je do sada urađeno kako na polju populacione politike tako i na polju politike rodne ravnopravnosti.

- Iako niko ne spori značaj razgovora o postojećim problemima koje tek treba rešavati, neophodno je da sagledavamo i drugu stranu medalje, a to je šta je sve do sada urađeno. Vreme je da zajedno sa građanima na terenu osvetlimo obe ove strane, da vidimo dokle se stiglo sa donetim merama, koji problem još nisu napadnuti i kako da dođemo do rešenja za njih - rekla je Paunovićeva u razgovoru sa predstavnicima lokalne samouprave i civilnog sektora iz opštine Beočin.

Predstavnici opštine Beočin upoznali su svoje sagovornike sa merama koje se primenjuju na teritoriji ove opštine. U okviru poboljšanja uslova za odgoj i odrastanje dece u ovoj opštini svim osnovcima se dodeljuju besplatni udžbenici, a za mališane mlađeg uzrasta obezbeđen je i besplatan vrtić što se finansira sredstvima opštine.

Opština je prethodnih godina izdvojila i značajna sredstva za rekonstrukciju vrtića i posebno za proširenje jaslene grupe za boravak i čuvanje mališana tog uzrasta.

Takođe, značajna pažnja posvećuje se i unapređenju položaja žena u opštini o čemu svedoči i podatak da u 4 od 5 javnih preduzeća rukovodeće pozicije pripadaju ženama. Ono što bi trebalo unaprediti jeste bolje informisanje građana o pravima i mogućnostima koje im stoje na raspolaganju što u ovoj opštini otežava i nepostojanje lokalnih medija. Na sastanku je ukazano i na potrebu rešavanja širokog spektra problema sa kojima se suočavaju ugrožene grupe žena i majke poput zdravstvene zaštite, borbe protiv nasilja, te problemima zapošljavanja i ruralnog razvoja.

Marko Matić, predsednik UO Fondacije “Dajana Paunović” ukazao je na važnost ove vrste otvorenih dijaloga sa lokalnim samoupravama i građanima kako bi se šira javnost upoznala sa merama koje se realizuju u različitim sredinama.

- Želimo da čujemo mišljenje i stavove građana širom Srbije kako bismo sagledali celu sliku i upoznali se sa različitim merama koje primenjuju lokalne samouprave. Svaka sredina ima specifične probleme i karakteristike i zato je najvažnije da one mere koje kreira i sprovodi država budu dopunjavane merama lokalnih samouprava kako bismo postigli optimalne rezultate na terenu - ukazao je Matić i istakao značaj dobre koordinacije između centralnog i lokalnih nivoa vlasti.

On je posebno naglasio da bi izdvajanja za pospešivanje politike rađanja ubuduće trebalo posmatrati ne kao pomoć ili socijalno davanje već kao isplativu investiciju u budućnost i ekonomski razvoj društva.

U saradnji sa lokalnim samoupravama Fondacija “Dajana Paunović” je pokrenula seriju javnih dijaloga sa građanima koji se u formi tribina održavaju u više od 15 gradova i opština širom Srbije. Cilj javnih dijaloga jeste da se građanima približe podsticajne mere koje država donosi na polju populacione politike i ekonomskog osnaživanja najugroženijih grupa žena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA