≫ 

Dr Bekić: Pandemija nije završena, korona je uvek korak – dva ispred nas. Maske nisu ukinute, one su dobre

Naš Krizni štab je ukinuo kovid propusnice i preporučio i drugu buster dozu vakcine

  • 2
Zoran Bekić Printskrin: Tanjug

Na današnji dan pre dve godine Svetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju korona virusa. Do sada je zaraženo više od 449 miliona ljudi, a preminulo je više od šest miliona. Dato je 10,64 milijarde vakcina.

Naš Krizni štab je ukinuo kovid propusnice i preporučio i drugu buster dozu vakcine. Dr Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja "Savski venac" i član Kriznog štaba, ovog jutra je kazao da pandemija nije završena, ali da su se stekli uslovi da se neke mere ublaže.

- Vidno pada broj hospitalizovanih, osoba na respiratoru i preminulih. Imaćemo dalji pad brojeva u svakom segementu. Nemali broj evropskih država odlučio se za ublažavanje, pa čak i za potpuno ukidanje mera. Mere su ublažile Rumunija, Frnacuska, Holandija, Irska, Velika Britanija, Nemačka, Češka... - kazao je dr Bekić na K1 televiziji.

Kada je reč o odlukama Kriznog štaba, juče je odlučeno da se kovid propusnice od subote ukinu.

- Ukidamo kovid propusnice koje su uvedene 23. oktobra prošle godine, i one su imale ne tako mali efekat. U decembru smo imali vidan pad broja inficiranih, sve dok nije došao omikron soj. Ukinut je karantin za osobe koje su imale kontakt sa obolelom osobom, a nemaju nikakve simptome. Ostala je obavezna izolacija obolelih kod kojih je virus potvrđen antigenskim ili PCR testom, u trajanju od sedam dana - kazao je dr Zoran Bekić.

Kada je reč o nošenju zaštitnih maski, ostala je snažna preporuka da se one nose, naročito u zatvorenom prostoru.

- Maske nisu ukinute, one su dobre i preporučene, naročito u zatvorenom prostoru. Svako ko oseća potrebu može da ih nosi i na otvorenom i u zatvorenom. Ukinuto je i ograničenje broja ljudi u zatvorenom, i to se prevashodno odnosilo na pozorišta i bioskope. Ali, videli smo da u sportskim halama niko nije nosio maske - rekao je direktor Doma zdravlja "Savski venac".

Kazao je dr Zoran Bekić da je želja da korona postane sezonski virus.

- Dominantan soj u Srbiji je omikron koji se brzo širi ali ne daje težu kliničku sliku. Za ove dve godine smo naučili da je korona težak i nepredvidiv protivnik, uvek korak do dva ispred nas. Nakon prvog talasa mislili smo da je gotovo, a došli smo do petog talasa. Ipak, optimista sam i očekujem da ćemo pandemiju ostaviti iza nas i da će period pred nama biti dobar.

Vakcina jedino pravo oružje u borbi protiv korone

Dr Zoran Bekić je naglasio da putovanja ne bi trebalo da budu razlog za primanje četvrte doze vakcine.

- Vakcina ostaje jedino pravo oružje u borbi protiv kovid infekcije. Četvrtu dozu mogu da prime svi stariji od 18 godina, a posebno stariji od 60 godina, osobe sa hroničnim bolestima, sa oslabljenim imunološkim odgovorom, zdravstveni radnici i osobe koje rade u gerontološkim centrima. Svako bira vakcinu koju želi, a potrebno je da prođe najmanje pet meseci od treće doze. Za decu uzrasta od 12 do 18 godina je preporuka da kao treću dozu prime "Fajzer" vakcinu - objasnio je dr Bekić na televiziji K1.

Nevakcinisani su imali teže kliničke slike, više ih je završavalo na bolničkom lečenju i više su umirali, dodao je. Više od 35 odsto starijih od 55 godina nije imunizovano, a za starije osobe čak i omikron može biti koban. U našoj zemlji imunizovano je oko 59 odsto punoletnih građana.

Video: Kisić odgovorila na pitanje Telegrafa: Ovo su nova pravila za maske i propusnice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA