≫ 

KCV odgovorio na važno pitanje o suicidu tinejdžerke iz Subotice: Nakon ove rečenice bio je potreban pregled

Suicidalne ideje, podsticaji i pokušaji su samo donekle tematika kojom se bavi medicinska struka

  • 22
Valentina Nađ Varga, nestala, Subotica Foto: Privatna arhiva

Najcrnje slutnje hraniteljke iz Subotice ostvarile su se posle četiri dana, kada je pronađeno telo devojke V. N. V. (17). Ova žena, koja nas je kontaktirala 5. marta znala je da ishod potrage za nestalom devojkom može biti tragičan. Otvoreno je, i to navodno u Centru za socijalni rad, izgovorila da "sebe vidi dva metra ispod zemlje", suicidne misli nisu bile novina, a ranije je ova devojka imala i pokušaje samoubistva. Da li je trebalo da ode kući ili, ipak, na lečenje?

Odgovor nam je stigao iz Kliničkog centra Vojvodine, ali uz napomenu da je samoubistvo fenomen s kojim ne mogu da se nose samo lekari.

- Svaka naznaka mogućnosti suicidalnog ponašanja zavređuje ozbiljno razmatranje i modalitet postupanja svakako podrazumeva upućivanje ovakvih osoba na stručnu procenu psihijatra, psihologa i socijalnog radnika u cilju razmatranja opcija za pomoć ugroženom - kazali su nam u KCV.

A nesrećna devojka je, kako njena hraniteljka govori, bila posle Centra za socijalni rad u dispanzeru, javila se da će doći kući, a onda se nije pojavila i isključila je telefon. Bila je, zapravo, kod drugarice, pa je potom nestala. Usledila su 4 dana agonije, a njeno telo pronađeno je 8. marta.

Da li je u čitavom ovom nizu događaja neko mogao da povuče "ručnu" kočnicu ili je nagon za smrću postao toliko jak da je trasirao tragičan put mlade Subotičanke?

- Samoubistvo je važan problem javnog zdravlja i jedan je od vodećih uzroka prevremene smrti mladih odraslih osoba. Novija istraživanja pokazuju da postoji trend porasta stope samoubistva i pokušaja samoubistva. U Srbiji je 2018. godine stopa suicida iznosila 13,5 na 100.000 stanovnika, dok je u Vojvodini ova stopa bila viša i iznosila je 16,4 na 100.000 stanovnika. Dosadašnja ispitivanja pokazala su da su osobe koje pokušaju suicid po pravilu češće ženskog pola, mlađeg uzrasta i osobe kod kojih se neretko javljaju poremećaji ličnosti, depresija i alkoholizam - objašnjavaju u KCV.

Zabrinjavaju i reči biološkog oca devojčice, mada je nejasno je ostalo zbog čega je ona u hraniteljskoj porodici pored živog oca, a nakon smrti majke. On je, naime, izjavio sledeće:

- Prvi put je sebe povredila. Bila je odsutna dva sata, a pronašla ju je sestra u ulici u kojoj stanuju. Zbog toga je završila na dečjoj psihijatriji. Odatle ju je lekar pustio i rekao da neće da se ubije - rekao je otac.

Da li je lekar mogao i smeo da kaže "neće se ubiti", ako je uopšte na taj način izgovorio takvu trvrdnju. Pitanje je da li je bilo osnova za dalje bolničko lečenje, a na neke stvari, kao što je već rečeno, lekari ne mogu da utiču, jer za ovaj problem nema "magičnog štapića".

- Suicidalne ideje, podsticaji i pokušaji su samo donekle tematika kojom se bavi medicinska struka jer je pored lečenja osnovnih mentalnih poremećaja neophodno združeno delovanje psihološke struke, porodice, prijatelja, socijalne službe, škole, nevladinih organizacija i društva u celini. Tek ovako sveobuhvatan način sagledavanja ljudi koji su u problemu može dovesti do smanjenja rizika od suicida - dodaju u KCV.

Kada se pogleda spisak svega što dodatno može da utiče na pojavu samoubistva, jasno se da je ova devojka, inače dete razvedenih roditelja kojoj je preminula majka, bila u riziku.

- Na pojavu suicidnog ponašanja, takođe, bi mogli imati uticaj neki genetsko-epidemiološki i lični činioci poput prisustva suicidnih fenomena u okviru porodične istorije, postojanje prethodnih pokušaja suicida, bračni status, zaposlenje, stepen obrazovanja, materijalni status, telesni komorbiditeti, prethodno psihijatrijsko lečenje i psihološki status.

Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova u Novom Sadu, izvršio je, posle vesti o tinejdžerkinom suicidu, vanredni inspekcijski nadzor u Centru za socijalni rad u Subotici i Centru za porodični smeštaj i usvojenje u ovom gradu.

- Posle izvršenog inspekcijskog nadzora u ovim ustanovama socijalne zaštite, može se konstatovati da je postupano u skladu sa propisanim procedurama vezanim za hraniteljsku zaštitu iz nadležnosti inspekcije socijalne zaštite - naveli su u saopštenju.

Dodali su i da će posle dobijanja izveštaja policije i drugih nadležnih službi, "razmotriti osnov za dalje postupanje". Na naše pitanje šta to tačno znači, nisu odgovorili.

Video: Žena skočila sa zgrade, nije joj bilo spasa: Samoubistvo na Zvezdari

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gaga

    11. mart 2022 | 21:10

    Nista tu nije bilo po propisu ni u skladu ni sa cim!Profesija,empatija..ljudskost je zakazala!!!

  • Licemerka

    11. mart 2022 | 21:11

    Za suicid nema pravila! Prvi put da ne krivim lekara!

  • BHM

    11. mart 2022 | 21:54

    Mnogo mi je zao ovog deteta.Sudbina se baš strasno poigrala s njenim mladim zivotom....nek joj je laka zemlja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA