Status roditelja-hranitelja ponovo aktuelan: Podnet i zahtev za nacionalne penzije majkama s troje dece

Ovo je inicijativa Saveza samostalnih sindikata Beograda (SSB) koju su podneli premijerki Ani Brnabić i Ministarstvu za rad i brigu o porodici

  • 4
Deca sa posebnim potrebama, daunov sindrom

Foto: Shutterstock

Svim majkama sa troje dece, sa najmanje 15 godina staža, treba dodeliti nacionalnu penziju, a jedan od roditelja deteta sa smetnjama u razvoju mora da dobije status roditelja-hranitelja. Ovo je inicijativa Saveza samostalnih sindikata Beograda (SSB) koju su podneli premijerki Ani Brnabić i Ministarstvu za rad i brigu o porodici, prenosi 021.rs.

Kako naglašavaju u ovom sindikatu, opšta demografska kriza i pad nataliteta glavni su razlozi zbog kojih bi, pored postojećih mera populacione politike, trebalo uvesti i nove.

- Porodice sa više dece u našoj zemlji susreću se sa brojnim teškoćama, pa je neophodno pojačati mehanizme zaštite. Nacionalna penzija se sada dodeljuje za poseban doprinos nacionalnoj kulturi i sportu, a majke koje su rodile troje i više dece zaslužuju da budu svrstane u kategoriju onih koji su, takođe, dali jednu vrstu posebnog doprinosa svojoj zemlji - rekao jeDragan Todorović, predsednik SSB-a.

U ovom sindikatu naglašavaju i da je neophodno izmeniti Zakon o socijalnoj zaštiti, kako bi se sprečilo izmeštanje dece sa invaliditetom iz njihovih primarnih porodica.

- Njima su neophodni celodnevni nadzor i nega, pa bi zato njihovi roditelji trebalo da dobiju ista prava kao i hranitelji. Cilj dopune pomenutog propisa je da deca ne moraju da se daju trećoj osobi, jer roditelji nisu u mogućnosti da brinu o njima - ističe Todorović.

Mame i tate, uprkos svojim ličnim kompetencijama i želji da rade da bi svom detetu pružili dostojanstven život, često se u praksi suočavaju sa nemogućnošću zasnivanja radnog odnosa.

- Ako bi im država priznala prava iz statusa hranitelja, to bi bilo višestruko korisno. Iznos novca koji se već izdvaja ne bi u ovom slučaju bio veći, a deca bi ostajala u svojim porodicama - smatra ovaj podnosilac inicijative.

Pomoćnica ministra u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Aleksandra Čamagić je nakon apela sindikata navela da je hraniteljstvo "izuzetno human i težak zadatak, koji je više od običnog posla, jer se radi doslovno 24 sata, a pritom su hranitelji, posebno u medijima, neopravdano predmet negativne kampanje". "Roditelji dece sa posebnim potrebama već sada u okviru zakona imaju mogućnost odsustva sa posla do 18. godine deteta", navela je Čamagić, a objavilo ministarstvo na svom fejsbuk profilu.

Ona je dodala da bi "davanje roditelju statusa hranitelja moglo da dovede i do usporavanja procesa inkluzije jer bi deca u tom slučaju mogla da dođu u situaciju da budu usmerena isključivo na roditelje". Ovo saopštenje je uklonjeno sa stranice ministarstva, nakon negodovanja i kritike brojnih roditelja dece sa invaliditetom u komentarima, jer je time zanemaren njihov položaj.

Roditelji godinama "na čekanju" za status roditelj - negovatelj Ovom inicijativom ponovo se "aktuelizovalo" pitanje uvođenja statusa roditelj - negovatelj, za šta se roditelji dece sa invaliditetom devet godina bore, a o čemu je više puta pisao 021.rs. U Srbiji živi 3.316 dece i osoba sa 100 odsto invaliditeta, podaci su Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Sandra Ivanković, koja je majka deteta sa invaliditetom, godinama vodi ovu bitku kao inicijatorka uvođenja statusa roditelj - negovatelj u zakonske okvire.

Ona ukazuje na to roditelji zbog nerešenog pitanja vode teške i finansijski nestabilne živote jer država ne izlazi u susret. "Oko 4.000 porodica se devet godina bore i čekaju na dopunu zakona o socijalnoj zaštiti, takozvanu dopunu "roditelj - negovatelj". To su porodice koje su zauvek obavezne i obavezivane za potrebe tog deteta, koje potpuno zavisi od drugog lica (roditelja). Vremenom ta deca odrastaju u osobe sa invaliditetom i neretko se dešava da steknu i pridružene dijagnoze. Dakle, roditelji vode atipične, takoreći teške i finansijski nestabilne živote. Zakon "roditelj - negovatelj" pomogao bi u mnogim aspektima naših porodica", napominje ona za 021.rs.

Ovaj zakon usvojen je u svim državama u regionu i ne ugrožava nikakva prava korisnika, već pomaže, tvrde roditelji koji apeluju da se on usvoji.

- Na roditeljima ostaje odluka da li će uzeti to pravo ili ne. Postoje i roditelji koji imaju više sreće, te su u radnom odnosu, što je takođe retkost, jer je 80 odsto ovih porodica jednoroditeljska. Vreme je da se pomogne našim porodicama - napominje naša sagovornica.

Zakonom bi bilo regulisano da roditelji dobijaju platu.

- Mi želimo da se izjednačimo, da imamo ista prava kao i hranitelji koji usvajaju našu decu. Oni su nagrađeni jednom pristojnom platom, radnim stažom i tuđom pomoći, a roditelj dobija samo tuđu pomoć - ističe Sandra Ivanković Ivanković poručuje da neće odustati od dalje borbe za ovaj zakon, a u ime brojnih roditelja postavlja pitanje zbog čega je državi mnogo da izdvoji novac za oko 3.000 dece sa invaliditetom i time im olakša život.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CDP LESKOVAC

    19. mart 2022 | 12:47

    Mukotrpna je ova prica. Realna i istinita maksimalno. Ja sam jedna od majki koja je mnogo godina uz dete, a sputana da nadjem posao koji bi mogao da podnese moje 24-casovne obaveze. Finansijska situacija pritom na ivici. Uvek sa proracunom gde i na sta potrositi, prioriteti i elementarne stvari najcesce. Predsednica sam Drustva , pa ovom prilikom u ime svih kojima je roditelj-negovatelj, resenje od zivotne vaznosti, podrzavam i ocekujem pozitivan ishod !

  • Vera

    13. mart 2022 | 09:07

    Kao baka unuke sa posebnim potrebama, podržavam status roditelja- hranitelja. Zašto država da plaća trećem licu kada je normalnije i potrebnije da ta stedstva idu roditelju. Ko može bolje brinuti od roditelja. Mi smo uvek mimo sveta, pa to rade mnoge zemlje.

  • Mi

    12. mart 2022 | 12:45

    Predlog za penziju je oflican ,povecace se natalutet.To manje kosta drzavu a efekan je ogroman

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA