≫ 

Ua, maske! Đaci slavili ukidanje ove mere, direktori upozoravaju da se požurilo: "Od jutros imamo bolesne"

Đaci su maske prestali da nose već u petak. Nisu mogli da dočekaju da ih skinu, pričaju prosvetari za Telegraf

  • 3
Škola, učionica ,deca nose maske, deca u školi Foto-ilustracija: Profimedia/Kostiantyn Voitenko/Alamy

Odavno se đaci u srpskim školama nisu nečemu tako obradovali kao kad su čuli da više ne moraju da nose maske. Nošenje maski u školama je ostalo samo kao preporuka. To je Krizni štab saopštio u petak, a odluka je počela da važi od danas.

Međutim, kako nam pričaju prosvetari, većina đaka maske je skinula odmah u petak. Nisu mogli da dočekaju da to urade.

- Jao, jedva su dočekali. To je bilo pravo slavlje. Vikali su "Ua, maska" i rekli "nikad više s njima". Iskreno govoreći, maske su postale teret i nastavnicima, a ne samo deci. I u petak je veliki broj nastavnika rešio da ih odmah skine i ne stavlja više. Bar dok ne moraju - priča za Telegraf.rs Milorad Antić, nastavnik u Školi za negu lepote i predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

Smučilo se i dežurnim "redarima" da stalno opominju školarce i kolege da stave masku, da im je maska pala, da je vrate na mesto, da je lepo nameste... U toj ulozi bili su i direktori i dežurni nastavnici u zbornici.

- Svima je laknulo. Retko ko je nastavio da nosi. Većina je do sad preležala virus ili su vakcinisani, ili i jedno i drugo - zaključuje Antić.

"Ruke peru oni koji redovno imaju sapun, toplu vodu i ubruse"

Na pitanje da li se poštuju ostale mere, poput pranja ruku, Antić se samo nasmejao:

- Ruke peru oni koji redovno imaju sapun, toplu vodu i ubruse, a za škole se to ne može reći - iskreno nam kaže.

U pojedinim školama još se ustručavaju da priznaju da maske više ne nose. Podsetimo, Ministarstvo prosvete preporučilo je da se "nastavi upotreba zaštitnih maski za sve zaposlene, učenike i treća lica tokom boravka u školi u zatvorenim prostorima".

- Potrebno je nastaviti pojačanu primenu mera opšte i lične higijene (pranje i dezinfekcija ruku), a naročito voditi računa o redovnom provetravanju i dezinfekciji svih prostorija u kojima borave učenici i zaposleni u školi - napomenuli su.

U OŠ "Gornja Varoš" maske je jutros nosilo manje od polovine đaka i manje od deset nastavnika.

- Maske i dalje nosi možda četvoro, petoro nastavnika koji i dalje žele da budu na oprezu. Ostali ne. I kod đaka je slično. Manje od polovine ih i dalje nosi, mislim da je to na nagovor roditelja - priča nam direktor Ilija Mirović.

Direktor Zemunske gimnazije: Petoro profesora se jutros prijavilo da ide na testiranje, požurili smo s ukidanjem 

Miloš Bjelanović, direktor Zemunske gimnazije, smatra da se možda ipak požurilo s ukidanjem ove mere kao obavezne. Kako kaže za naš portal, od jutros se prijavljuju novozaraženi.

- Pet profesora je na testiranju. Istina je da su deca jedva dočekala da skinu maske, ali mislim da i dalje treba insistirati na njihovom nošenju i zadržati ih koliko god je moguće. Plašim se da će ako ih svi skinemo to samo odmoći celoj priči - ističe Bjelanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ajde

    14. mart 2022 | 13:15

    Lord ,Samo ludak moze to da izjavi sto si ti izjavio. Unuka moje sestre i jos dvoje ucenika od petka su bolesni. Ovo ce se prosiriti pa za Uskrs opet ogranicenje. Nije da kovid nije nista, ostavlja posledice.

  • Lord

    14. mart 2022 | 12:44

    Samo ludak je mogao deci da okaci maske...

  • Mina

    14. mart 2022 | 15:18

    Znači za mesec dana prelaze na online...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA