≫ 

Ukrajince i Ruse jedna stvar u Srbiji spaja: Ovo traže da nauče, a Srbi se nude da im časove drže i džabe

Ukrajinci koji traže da nauče srpski uglavnom su ovde odseli kod prijatelja ili rođaka, i učenjem jezika žele da olakšaju svoj život ovde

  • 10
Ukrajinci, Rusi u Srbiji, uče srpski jezik Foto: Shutterstock

Profesori srpskog, koji i strance uče naš jezik, ostali su zatečeni kada su prethodnih nedelja dobili ponudu da predaju i Ukrajincima i Rusima. Svoja iskustva podelili su i na društvenim mrežama, pitajući ostale kolege da im se u ovoj "misiji" pridruže.

- Mnogi Ukrajinci, a iz prve ruke znam da i Rusi, beže u Srbiju (Beograd) trenutno. Nekima od njih treba neki zvanični, ali sadržajni kurs srpskog jezika - podelio je jedan čovek na Fejsbuku.

Ubrzo se javilo još njih sa sličnom informacijom, a neki su ponudili da časove, bar za početak, drže besplatno.

- Nisam se detaljnije raspitivala, ali pretpostavljam da su oni koji su došli u Srbiju (možda kod rođaka, prijatelja) zainteresovani da nauče osnove jezika da bi se lakše snašli u životu. I Rusa neviđeno mnogo dolazi. Ja i još par ljudi smo ponudili da časove držimo "pro bono" - kaže za "Telegraf.rs" Jovana Deljanin.

Da interesovanje za učenje srpskog raste i to, ma koliko čudno zvučalo, i od Ukrajinaca i od Rusa, čuli su i u školi "Serbonika". Iz ove škole poručuju da će za izbeglice koje im se jave organizovati besplatan kurs jezika.

- Mi do sada nismo imali kontakt sa izbeglicama iz Ukrajine. Samo sam preko društvenih mreža čula da postoji takvo interesovanje, ali ne direktno od njih. Naš tim je spreman da organizuje besplatan kurs za sve ugrožene Ukrajince koji žele da nauče srpski. Takođe sam čula da mnogi Rusi žele da se presele u Srbiju, a mnogi su se već i preselili, ali nemam direktne informacije - priča nam Magdalena Petrović Jelić, direktorka ove škole.

Jedan profesor, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da bi prvoj grupi zainteresovanih Ukrajinaca uskoro trebalo da počne da drži časove i da je uglavnom reč o ljudima koji u Srbiji imaju prijatelje ili rođake.

"Srbija im je sigurno utočište"

- Oni su kod njih odseli i ne nameravaju da idu dalje. Ovde imaju utočište, krov nad glavom. Ali pošto ne znaju koliko će ostati, žele da nauče srpski i da sebi olakšaju boravak ovde, pa da se možda i zaposle - kaže ovaj profesor.

Rusi, kako nam pričaju predavači, iz svoje zemlje odlaze zbog "pakla sankcija" i Srbiju vide kao "sigurnu destinaciju". Otuda i njihova želja da šro pre savladaju srpski.

U Centru za jezike pri Filozofskom fakultetu u Novom Sadu kažu da im se do sada nisu javljali državljani Ukrajine koji su zainteresovani za učenje srpskog jezika, ali da ako budu, to mora biti pažljivo organizovani.

- U svakom slučaju, smatramo da je važno omogućiti građanima Ukrajine da uče naš jezik, pri čemu mislimo da taj proces podučavanja srpskog jezika mora biti dobro osmišljen (s obzirom na to da se potencijalno mogu javiti polaznici različitog uzrasta, predznanja) i, svakako, institucionalizovan - zaključuje profesorka Jelena Ajdžanović.

U ovom trenutku u Srbiji se nalazi nešto više od 1.000 izbeglica iz Ukrajine. Komesarijat za izbeglice i migracije saopštio je 12. marta da su prve izbeglice iz Ukrajine smeštene u centar u Vranju, koji je opredeljen za ljude iz ratom zahvaćenih područja te zemlje.

Smeštene su četiri porodice, a reč je o ženama sa decom koje su došle iz Kijeva, Donbasa i drugih mesta Ukrajine, naveo je Komesarijat na svom sajtu.

Video: Put Lazara od Ukrajine do Srbije trajao četiri dana: U Kijevu ostavio kuću, posao i porodicu supruge

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toza NS

    16. mart 2022 | 21:10

    Dajte to i za Srbe iz Vranja, popust neki makar.

  • Србин

    16. mart 2022 | 23:25

    Питао ме један Украјинац на телеграму, како да научи Српски најлакше. Ја му послао клипове са Стојковићима из Породичног Блага. Молим лепо....

  • coba

    16. mart 2022 | 21:33

    🤣🤣🤣Će da bidne🤣🤣🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA