• 1
 ≫ 

Pomor ptica kod Vršca: Nađeni leševi retkih vrsta, otrovane supstancom koja može da ubije i čoveka

 ≫ 

Pomor ptica usled trovanja ovom opasnom materijom, u Srbiji nažalost nije retkost

 • 1

Zbog nedozvoljenog trovanja, ubijanja i hvatanja, Srbija na godišnjem nivou izgubi preko 100.000 jedinki divljih ptica. Uprkos brojnim apelima pojedinci ne odustaju, pa je poslednji primer masovnog trovanja ptica zabeležen polovinom marta u selu Veliki Gaj kod Vršca gde su pronađeni leševi devet strogo zaštićenih mišara i jedne lovostajem zaštićene svrake.

- U neposrednoj blizini leševa pronađeni su i ostaci pojedene živine čije perje je premazano ljubičasto-roze supstancom, kao i jedna ambalaža zabranjenog pesticida - Furadan (karbofuran). Na osnovu zatečenog stanja na terenu osnovano sumnjamo da je u pitanju slučaj namernog trovanja - kažu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Furadan sadrži karbofuran koji se koristio i kao bojni otrov. Ova zabranjena supstanca deluje na centralni nervni sistem i izaziva paralizu mišića, što brzo dovodi i do smrti. O ovom slučaju odmah su, kako navode, obavestili Pokrajinsku inspekciju za zaštitu životne sredine i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

- Upozoravamo javnost da se radi o izuzetno opasnom otrovu koji sadrži aktivnu supstancu karbofuran čija količina od svega 0,5 miligrama je dovoljna da usmrti 21 čoveka - ističu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Pomor ptica usled trovanja ovom opasnom materijom, u Srbiji nažalost nije retkost. U oktobru 2018. godine takođe u blizini Vršca stradalo je kada je stradalo oko 70 jedinki jer su se hranile zrnima pšenice koja su bila tretirana furadanom. U aprilu 2020. godine u opštini Bačka Topola usled masovnog trovanja nastradalo više desetina ptica.

- Od 352 pouzdano zabeležene vrste ptica, u čak 123 se suočavaju sa rizikom od iščezavanja. Za masovni gubitak ptica u Srbiji glavni krivci su lov i krivolov kao i poljoprivreda - navodi se u jednoj od publikacija Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Video: Ubijane su tokom dužeg perioda, pucali su iz čamca: Masakr ptica kod ribnjaka Sutjeska

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mare

  20. mart 2022 | 11:40

  U odnosu na pre nekoliko godina npr pred pocetak ovog otvora korone... Broj vrabaca gubova vrana svraka... Se smanjio nekoliko puta... Neke je nemoguce i videti

  9
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok