U blizini ovog srpskog grada masovno truju pse lutalice: "Pobacani u reci, zaraziće celo selo"

Stočna groblja po broju i razmeštaju ne zadovoljavaju potrebe grada

  • 0
Psi lutalice Foto: Pixabay.com

Stupnička reka pokraj leskovačkog sela Gornja Slatina prepuna je uginulih pasa lutalica. Meštani tvrde da se problem pojavio prethodnih par nedelja kada je neko u selu počeo masovno da truje pse lutalice.

Kako navode, najgore je što neko te jadne životinje baca u reku, umesto da zove radnike zoohigijene koji su nadležni za uklanjanje leševa napuštenih pasa lutalica.

- Meštani su u strahu i za svoje pse. Meni su trovali pse više puta. A ovo što su pobacani u reci, pa zaraziće se celo selo. Najverovatnije ima nizvodno još pasa otrovanih koji su bačeni u reku. Uspeo sam da uslikam samo tri u blizini moje kuće - priča za Rešetku uzbunjivač koji je prijavio problem preko projekta koji sprovodimo zajedno sa Udruženjem Tim 42 iz Leskovca.

U naseljenim mestima na području grada, sitne uginule životinje se zakopavaju na privatnim parcelama, a krupnija stoka se zakopava na nekadašnjem stočnom groblju koje nije u skladu sa propisima, kao ni sa sanitarnim uslovima. Prisutna je i pojava, mada sporadično, bacanja uginulih kućnih ljubimaca u kontejnere.

Ovo je zaključak teksta iz nacrta nacrt Lokalnog plana upravljanja otpadom za period od 2021-2030 godine koji oslikavaju realnu situaciju (ne)kontrole otpada u Leskovcu.

Ljudi koji su deo radne grupe koja je izrađivala nacrta ovog plana kažu da je ovakvo priznanje i više nego zabrinjavajuće.

- Značajan problem predstavlja i činjenica da u Leskovcu ne postoji sistem zbrinjavanja farmaceutskog otpada od građana pa lekovi kojima je istekao rok često završe u kanalizaciji, kontejnerima za komunalni otpad ili na „divljoj deponiji”. Slično je i sa otpadom životinjskog porekla, jer nigde u Leskovcu nemate legalnu niti privremenu lokaciju za deponovanje te vrste otpada, pa smo svedoci da, nažalost, uglavnom završava u rekama ili njivama - kaže Petar Đurović iz Udruženja građana „Tim 42“.

Kako navodi, u nacrtu plana objašnjeno je da su neke aktivnosti iz prethodnog desetogodišnjeg plana većim delom realizovane i da se u narednom periodu nastavlja sa njihovom realizacijom, ali i da pojedine aktivnosti nisu realizovane.

- Što znači da je na nadležnima da se i u narednih deset godina bave istim problemima koji su prepoznati još pre 12 godina. To je dovelo do toga da nadležni, nažalost, nemaju tačne podatke o posebnim tokovima otpada - objašnjava i dodaje:

- Otpad životinjskog porekla razvrstan je u grupu otpada 02 00 00 prema Katalogu otpada. Prema podacima Republičke veterinarske inspekcije za 2020. godinu na teritoriji grada Leskovca su registrovana koji produkuju sporedne proizvode životinjskog porekla (SPŽP): 3 klanična objekta sa preradom mesa (goveda, svinje, ovce), 1 klanica sa preradom (živina), 6 većih preradnih kapaciteta klanične industrije i 13 manjih preradnih kapaciteta klanične industrije.

Količina otpada životinjskog porekla i u 2021. godini je iznosila: kategorija 1 i 2 – 53.846 kilograma, kategorija 3 – 564.836 kilograma.

Navedeni objekti poseduju prostoriju za sabiranje životinjskih otpadaka sa temperaturnim režimom do plus 4 stepena. Odatle se vrši njihov transport do objekta za neškodljivo uklanjanje otpadaka životinjskog porekla (kafilerije) u VU Ćuprija, sa kojom, trenutno, imaju sklopljen ugovor. Transport navedenog otpada vrši se specijalnim prevoznim sredstvom koje ispunjava uslove predviđene važećom zakonskom regulativom.

Neškodljivo uklanjanje životinjskih leševa i otpadaka životinjskog porekla, osim u kafilerijama, može se obavljati i: spaljivanjem u objektu za spaljivanje (dve klanice za sopstvene potrebe na teritoriji grada Leskovca), ubacivanjem u jamu – grobnicu ili zakopavanjem na stočnom groblju, ili za prihranu nekrofagnih vrsta u hranilištima.

U naseljenim mestima na području grada, sitne uginule životinje se zakopavaju na privatnim parcelama, a krupnija stoka se zakopava na nekadašnjem stočnom groblju koje nije u skladu sa propisima, kao ni sa sanitarnim uslovima. Prisutna je i pojava, mada sporadično, bacanja uginulih kućnih ljubimaca u kontejnere.

Iz prodavnica mesa, manje količine životinjskih otpadaka završava na gradskoj deponiji sa ostalim čvrstim otpadom.

Stočna groblja po broju i razmeštaju ne zadovoljavaju potrebe grada. Groblje u vidu jama za sahranjivanje uginulih životinja, nalazi se na području KO Badince, severno od puta Leskovac–Vlasotince. Neuređeno stočno groblje postoji i na teritoriji KO Brestovca, u neposrednoj blizini autoputa. Pomenute lokacije nisu uslovne i u funkciji, jer su potpuno neobeležene, neograđene i komunalno neopremljene. Treba preispitati i proceniti mogućnost da se ove lokacije ponovo stave u funkciju za šta je potrebna kompletna razrada i planske i tehničke dokumentacije, ili izabrati novu lokaciju“.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA