≫ 

"Ko god da je to uradio, poslao je poruku na najgori način": Čelnik Aranđelovca o požaru na Starom zdanju

Predsednik opštine Bojan Radović objašnjava da je Staro zdanje, koje je u više navrata menjalo vlasništvo, kupljeno od strane grada 2020. godine

  • 9
Staro zdanje iz vremena Obrenovića, hotel Aranđelovac Foto: ATA Images

Staro zdanje u Aranđelovcu, izgrađeno 1868. godine, gorelo je u utorak uveče pred očima građana. Izgoreo je krov levog krila već devastirane i urušene zgrade, nekada jedne od najlepših u Srbiji.

Građani, koji su tu rođeni, sa tugom u očima gledali su u objekat koji je godinama propadao pred njima.

Predsednik opštine Aranđelovac Bojan Radović kaže za portal Telegraf.rs da mu je požar koji je izbio na Starom zdanju veoma teško pao, te da je danas od policije dobio informaciju da je reč o ljudskom faktoru.

- I sam sam radio u Dvoru 1989. godine, bilo mi je teško kada sam čuo šta se desilo. Staro zdanje je simbol našeg grada. Ono što sigurno znamo je da je reč o ljudskom faktoru. U objektu nema struje, tako da je neko to morao da uradi - navodi Radović.

On ističe da park u kom se ovaj spomenik kulture nalazi ima čuvara.

- U jednom delu parka imamo kamere, a tu je i čuvar koji je, inače, sinoć video požar na objektu i pozvao vatrogasce - napominje naš sagovornik.

Radović objašnjava da je Staro zdanje, koje je u više navrata menjalo vlasništvo, kupljeno od strane grada 2020. godine.

- Od tada se prvi put nalazi u vlasništvu lokalne samouprave. Kupili smo ga za 60 miliona dinara i samouprava će tek izdvajati velike količine novca iz budžeta za simbol svog grada - ističe predsednik.

Osvrćući se na uzrok požara, Radović napominje da ništa ne želi da prejudicira, ali dodaje:

- Ko god da je to uradio, ako je želeo da pošalje neku poruku, poslao je na najgori mogući način. A mi ćemo sve da učinimo da dođe do rekonstrukcije objekta, za šta su sredstva obezbeđena.

Na pitanje zašto do rekonstrukcije nije došlo ranije, naš sagovornik odgovara:

- Tek 2020. je lokalna samouprava preuzela vlasništvo nad njim. Najpre je to moralo da se kupi, da se napravi idejno rešenje, da se odredi namena. Sutra će, kaže, imati razgovor sa predstavnicima Ministarstva kulture upravo o tome čemu će ubuduće srce Aranđelovca služiti.

- Nekada su se tu održavale manifestacije, književne večeri. Tu je bila i sala za venčanja, a ideja je da, pored toga, ova zgrada služi i kao mesto gde će se održavati sednice skupštine grada - zaključuje predsednik opštine Aranđelovac, Bojan Radović.

Video: Vatrogasci na licu mesta gase požar u napuštenoj kući na Zvezdari

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ezra

    23. mart 2022 | 15:29

    Neko bi da zida, pa da vidimo ko pocne taj je u zapalio

  • Blaki

    23. mart 2022 | 16:10

    Koliko sam ja upućen opština nije kupila Staro zdanje, već ga je dobila na poklon od vlasnika Stubline iz Stojnika.

  • Chance

    23. mart 2022 | 16:23

    Oni nemaju pojma koliko para bi im ovaj objekat doneo, nisu ni svesni. Ljudima bi samo to bilo dovoljno za posetu gradu, automatski novac ide u budzet. Nije mi jasno kako niko ne vidi sansu u tome.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA