Oglasila se bolnica u Milanovcu o Tamari, koja je dobila sepsu nakog carskog: "Nije povređen protokol lečenja"

U Opštoj bolnici Gornji Milanovac koju je porodilja Tamara Zarić (Pavković) optužila da joj je tamo na porođaju isečeno debelo crevo a oštećeno tanko, zbog čega je dobila sespu, tvrde da nije došlo do povrede protokola tokom njenog lečenja

  • 18

U Opštoj bolnici u Gornjem Milanovcu, u kojoj je porodilji Tamari Zarić (devojačko Pavković), kako je ona navela za naš portal, prilikom carskog reza presečeno debelo crevo i oštećeno tanko, nakon čega je dobila težak oblik sepse, tvrde za Telegraf.rs da nije došlo do povrede protokola tokom njenog lečenja.

U odgovoru koji je stigao Telegrafu nakon skoro 10 dana otkako smo im se prvi put obratili, navodi se da u skladu sa Izveštajem interne komisije za vanrednu unutrašnju proveru kvaliteta stručnog rada od 18. marta ove godine, a koja je formirana odlukom vršioca dužnosti direktora bolnice, po nalogu zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja, utvrđeno je da prilikom prijema, porođaja i lečenja pacijenta Tamare Zarić, nisu utvrđene nepravilnosti u radu lekara, niti je došlo do povrede protokola lečenja.

- Pacijent Tamara Zarić je 16. februara primljena na Odeljenje ginekologije Opšte bolnice Gornji Milanovac, i na osnovu pregleda i stanja pacijenta postavljena indikacija za carski rez. Od strane lekara obavljen je razgovor sa pacijentkinjom, i tom prilikom je ista upoznata sa terapijskim mogućnostima i eventualnim komplikacijama procedure koja će biti izvedena, a što je pacijent svojim potpisom i potvrdila.

- Dana 19. februara, pacijent je na svoj lični zahtev napustila lečenje, iako je o eventualnim posledicama odluke o samovoljnom napuštanju hospitalizacije upozorena i upoznata, a što je potvrdila svojeručnim potpisom. Napominjem da je u skladu sa Protokolom carskog reza hospitalizacija, nakon izvršenog carskog reza, traje 7 dana, a sve zbog kontinuiranog praćenja stanja pacijenta nakon procedure i eventualnih komplikacija koje se mogu desiti zbog operativnog zahvata - navodi se u odgovoru Telegrafu koji je potpisao direktor bolnice dr Predrag Šutić.

Dodaje se i da se narednog dana, 20. februara, u popodnevnim saima, pacijentkinja javila na Odeljenje ginekologije zbog bolova u trbuhu i pogoršanja opšteg zdravstvenog stanja.

- Odmah po prijemu, pacijentu je urađen RTG pregled i konsultovan dežurni hirurg, a po stizanju nalaza, konzilijarno je odlučeno da se pacijent uputi na lečenje u Klinički centar Kragujevac, sa čim je upoznat i suprug pacijenta - stoji u odgovoru Telegrafu.

U njemu nismo dobili odgovor na pitanje da li je i kako je moguće da je pacijentkinji presečeno debeleo crevo a oštećeno tanko, i kako je moguće da je nakon carskog reza dobila sepsu.

Tamara Zarić, da podsetimo, prijavila je sve nadležne u lancu iz ove bolnice zdravstvenoj inspkeciji, a sprema se i da podnese tužbu nadležnom tužilaštvu.

Ona se, da podsetimo, porodila 16. februara kada je rodila dečaka.

Vodenjak joj je pukao 16. februara u 01.45 sati, nakon čega su se suprug i ona odmah uputili ka porodilištu u Gornjem Milanovcu. Problemi su počeli još na prijemu.

- Primile su me dežurne sestre, stavile na CTG i konstantno pitale zašto mi je osiguranje u Beogradu. Došao je doktor i uradio mi ultrazvuk, vaginalni pregled. Zatim su sestre tražile da im u bolovima nađem karton krvne grupe, jer one ne mogu da kopaju i traže po dokumentaciji - ispričala je Tamara.

Nalet fekalija

Pozdravila se tada sa suprugom i otišla na sprat iznad, gde je porodilište.

- Ulazim u sobu za prijem. Sestra me razvlači po stolu, da me meri, pritom mi ne govori šta radi uopšte, zatim me klistira, posle čega odlazim u toalet, koji ne može da se zatvori. Odvode me u sobu, onako u bolovima da spavam, pa da ustanem oko 6:30 da radimo CTG. Gase svetlo i odlaze dok ja umirem od bolova. Pritom mi niko ne govori da li sam se otvorila, šta se dešava. Ujutro u 6:30 dolazi sestra da me vodi na CTG. Nikakvih promena nije bilo pa su me vratili u sobu sa rečima: "Nećeš ti do sutra popodne".

- Krećem da se šetam po sobi jer je to bio jedini načn da se ne onesvestim od hladnoće i bolova i svega. Dolazi sestra i pita me: "Izvini, kako možeš da dođeš nepripremljena na porođaj?" Ja joj pričam da ne mogu i da me boli i ona me pita: "A, ta usta te nisu bolela kad si radila?" Odgovorila sam joj da me ni pupak nije boleo kad sam ga bušila bez anestezije ako joj je stalo da zna. Indukciju mi niko nije pominjao.

Napominje da je u tom momentu imala 62 kilograma, a visoka 160 centimetara.

- To je već bio momenat kada nisam mogla da stojim na nogama od bolova i naravno niko ništa ne radi po tom pitanju. Tražila sam carski rez, na šta mi sestra odgovorila da ne može. Kada sam joj tražila da zove doktora rekla mi je "kada bude došao pitaj ga, nije tu". Doktor je u jednom momentu prošao i ja sam ga pozvala. Rekla sam mu se da se ne osećam psihički dobro i da ne mogu prirodno da iznesem trudnoću, da hoću carski rez. Počinje da jauče i odlazi, ali se vratio posle 10 minuta i rekao mi da se spremam za carski.

- Tu dolaze sestre, rade pripremu i sve vreme mi pridikuju što ne mogu prirodno da se porodim, a pritom sam bila otvorena jedva dva prsta u tom momentu. Kad su završile pripremu, peške sam se spustila niz stepenice, pošto ceo objekat nema lif. Ulazim u operacionu salu, ležem na sto, biram opštu anesteziju i sledeće čega se sećam jeste da se gušim i da ne mogu da dođem do vazduha. Rekli su da sam se uplašila i da je to reakcija zbog toga, a u stvari je u organizmu bio nalet fekalija koji je udario na disajne puteve i to je razlog gušenja - priča Tamara za Telegraf.rs.

"Šta si ti, ciganka? Rodila, pa da beži iz bolnice"

S obzirom na to da bolnica nema lift morala su dođu 2 muška člana porodice ili prijatelja da je, kako kaže, nose na nosilima na drugi sprat.

- Tog početka gušenja se ne sećam, samo znam da mi je porodica istraumirana zbog toga. Odvode me u sobu, onako bunovnu, dovode mi bebu na milisekund i odvode. Tu me ostavljaju samu i počinju da me kljukaju kojekakvim lekovima dva dana. Treći dan intuicija mi govori da ne treba da budem tu, zovem muža i plakajući mu govorim to. Dolazi po mene i bebu kroz par sati. Ustala sam i tražila da mi se da da potpišem da izlazim na sopstvenu odgovornost. Tad mi je babica sa porođaja rekla: "Šta si ti, ciganka? Rodila, pa da beži iz bolnice." Od iznemoglosti nisam mogla da joj odgovorim. Suprug je zahtevao da se odmah radi otpusna lista za bebu i mene, da neće da dozvoli da izgubim mleko zbog njih jer me stresiraju, na šta su oni tvrdili da nijedan pedijatar neće da piše otpusnu listu u subotu. Hvala Bogu, uspeo je da odemo sa njim iz bolnice.

- Kada sam otišla kući, tog prvog dana sam bila i psihički i fizički dobro. Sutradan, međutim, nisam mogla da ustanem iz kreveta. Od bolova i iznemoglosti nisam mogla da dođem do vazduha, borim se ceo dan s tim govoreći sebi da sam imala carski rez i da to tako treba. Oko kasno popodne kreću nesnosni bolovi svuda, suprug zove Hitnu pomoć, oni dolaze i odvoze me u ambulantu. Proveravaju pritisak, kiseonik, govore mi da moraju da me voze na ginekologiju da tamo vide šta mi je, jer sam, ipak, izašla pre vremena i na svoju odgovornost.

- Na ginekologiji me primaju u kovid deo dok ne stignu rezultati brzog testa. Dolazi doktor, koji me pritiska po stomaku i priča mi da je to jer nisam imala gasove. Dali su mi silne lekove protiv bolova, infuzije... Ja i dalje ležim u istim bolovima. U jednom trenutku mi govore da moramo da odemo u drugi deo bolnice, ali da me muž poveze u kolicima do tamo i vrati nazad. U drugom delu bolnice snimaju mi stomak i pluća, a zatim odlazimo kod nekog lekara, koji me stavlja da ležim na ravan sto. Ulazi doktor koji me nije ni pogledao, seo je za kompjuter i kucao na neviđeno nešto. Rekao je da moram da dobijem 2 klizme i to je to.

Dobro si, ali možda moraš u Kragujevac

Muž ju je opet u kolicima vratio na ginekologiju gde dobija prvu klizmu. Rečeno joj je da šeta pola sata, izdržala je 10 minuta i otrčala u toalet. Odmah je dobila i drugu.

Sve vreme me kroz vrata bolnice posmatra muž sa dvojicom drugara i roditelji. Odlazim u toalet, izbacujem tu vodurinu iz sebe, vraćaju me u krevet i kažu mi, kao dobro sam ali možda moram u Kragujevac. U međuvremenu, mom mužu i roditeljima kažu kako sam dobro i da idu kući, što su i uradili. Posle 15 minuta dolazi doktor i kaže da dolazi sanitet da idem za Kragujevac na hitnu konsultaciju. Pitam zašto, odgovaraju mi da su tražili.

- Javljam mužu, odmah dolazi nazad u bolnicu da bi krenuli sa mnom. Uvaljuju nam neke papire u ruku i ubacuju me u sanitet za Kragujevac u 23.30, pod rotacijom, a 20 minuta pre toga su rekli mojim roditeljima i suprugu da sam dobro. Još su im i rekli da sam ja imala bronhijalni šok, a to su, bile fekalije.

Kada je stigla u Univerzitetski klinički centar u Kragujevac, po hitnom prijemu su je odveli na rendgen, radili joj snimanja, vadili krv, a zatim su je odveli u sobu da sačeka rezultate.

- Načelnik bolnice čim je čuo, došao je, video rezultate i rekao mi da moram na operaciju. Sledeće čega se sećam jeste da se budim u sobi za intenzivnu negu, i prvi put, posle ne znam koliko dana sam se zapravo osećala dobro. Proveravali su mi pritisak, satiraciju, i kada su lekari videli da sam stvarno dobro, odvode me u sobu na oporavak.

- Kada sam prešla u sobu, saznajem da mi je prilikom carskog reza isečeno debelo crevo, oštećeno tanko crevo, da su mi se izlile fekalije u stomak i da imam težak oblik sepse. Izvađeno je 5 kilograma fekalija iz mene, a potrošeno je više od 20 litara tečnosti da bi mi se očistio organ po organ od njih. Doktor je bio primoran da mi preko tankog creva na stomak nakači ileostomu jer je unutra toliko sve bilo oštećeno da je morao sve da ušiva. Nju će mi, daj Bože operisati kroz 2 meseca i vratititi sve u normalu. Posle 8 dana oporavka u bolnici su me pustili kući - završava Tamara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    24. mart 2022 | 16:37

    ,, Nije povređen protokol", kažu iz bolnice. Pa niko i ne priča o protokolu, već o tome što ste ženi isekli unutrašnje organe.

  • Kizo

    24. mart 2022 | 17:18

    Znači normalno je kod carskog reza da se iseku creva??? Sram vas bilo!!! Pare znate da uzimate a ženu umalo niste ubili!!!

  • marko

    24. mart 2022 | 16:19

    Uvek je sve po bolnickom protokolu. Licencu nikad ne gube, pa zato mogu da iseku i debelo crevo. Odgovarali nisu nikad.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA