Studenti iz Novog Sada napravili najizdržljiviji most od špageta: Izdržao opterećenje od 120 kg

Postavljen je novi rekord takmičenja

  • 0
Studenti građevinastrva, takmičenje, novi pazar Foto: Studentski parlament Univerziteta u Novom Pazaru

Tim studenata građevinarstva je, koristeći tri kutije špageta, dva silikonska pištolja i dva skalpela, napravio najizdržljiviji most, koji može da izdrži opterećenje od 120,5 kilograma. Time su postavili rekord takmičenja.

Oni su učestvovali u 4. međunarodnom takmičenju na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, pod nazivom "Gradimo mostove znanja", na kom je učestvovalo 70 studenata arhitekture i građevinarstva iz 16 gradova širom regiona.

Svi su imali isti materijal - tri kutije špageta ukupne težine 1.500 grama, sva silikonska pištolja i dva skalpela, a zadatak je bio da naprave konstrukciju po određenim dimenzijama, koja će da izdrži što veće koncentrisano optereženje, pri čemu težina konstrukcije ne sme da pređe 1.200 grama. Učesnici su za rad imali tri dana, odnosno ukupno 15 sati rada, a prvo mesto osvojili su studenti Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu čiji most je izdržao 120,5 kilograma, što je i rekord od kako se takmičenje održava.

Upoznavanje i druženje kao početni motiv

Članovi pobedničkog tima bili su Milan Trivunović, Boban Radmanović i Milan Jovin, koji je za portal Gradnja.rs govorio o takmičenju koje su pre 12 godina pokrenuli studenti Fakulteta za građevinarstvo u Mariboru.

Milan je student druge godine građevinarstva na FTN u Novom Sadu, a prvobitni motiv za učešće na ovom događaju bilo mu je upoznavanje i druženje sa kolegama koji dolaze iz čitavog regiona i imaju ista interesovanja kao i on. Takođe je želeo da se oproba u nekom zanimljivom i specifičnom zadatku.

- Pre svega, ono što je najbitniji segment ovog takmičarskog zadatka je osmisliti konstrukciju koja će izdržati najveće opterećenje, a način njegovog nanošenja je bio unapred poznat u propozicijama, tako da smo imali vremena pre samog takmičenja da razradimo taktiku, nacrtamo i sračunamo celokupnu konstrukciju - objašnjava Jovin.

Kako kaže, za njega je ovo iskustvo bilo zaista značajno, jer se podsetio svega što je učio u srednjoj školi, a što ga od naredne godine čeka i na fakultetu.

- S obzirom na to da sam tek na drugoj godini studija, i dalje se nisam susreo sa kursevima koji bi mi pomogli da isprojektujemo ovakvu konstrukciju, te su za taj deo više zaslužne moje kolege iz tima - kaže Milan.

Tako su, dodaje, uz znanje Bobana Radmanovića i Milana Trivunovića, koji su trenutno na završnoj godini studija, kao i uz savete svojih profesora, došli do idealnog rešenja.

Opterećenje do loma konstrukcije

Špagete su povezivali uz pomoć pištolja na vrući lepak, dok su za neke delove konstrukcije koristili gumice koje su držale snop špageta dok ne očvrsne, a potom ih skidali.

Mostovske konstrukcije potom su testirane na mašini koju je osmislio jedan od profesora sa Državnog Univerziteta u Novom Pazaru.

Eliminaciono pravilo je da osovinsko rastojanje između oslonaca mosta mora da bude 80 centimetara, kako bi plastične šine (kanalice), koje su zapravo služile kao oslonci, pravilno nalegle na mašinu.

- Opterećenje se nanosi preko drvene šipkice koja je integrisana u strukturu mosta, a čim se desi lom konstrukcije, mašina staje sa nanošenjem opterećenja i prikazuje koje je to opterećenje most izdržao do pojave loma - dodaje novosadski student.

Kada je tip mosta u pitanju, svaka ekipa je imala slobodu da izabere tip konstrukcije za koji misli da će najbolje odgovoriti zadatku.

- Za lučni tip mosta smo se odlučili jer on najbolje podnosi propozicijama zadato opterećenje, pritisak u vidu jedne koncentrisane sile. To je bio i savet naših profesora - kaže Milan.

Postavljen rekord takmičenja

Drugo mesto su osvojili domaćini - studenti Državnog univerziteta u Novom Pazaru, treće ekipa Građevinskog fakulteta iz Kosovske Mitrovice, a Milan s ponosom ističe da je Novi Sad i ove, kao i prošle godine, osvojio prvo mesto i postavio rekord otkako se ovo takmičenje održava - izdržano opterećenje konstrukcije koje iznosi 120,5 kg.

- Drago nam je što se naš trud i rad isplatio i što je prepoznat od strane profesora na fakultetu, medija i čitave javnosti. Sigurno će nam ovo biti veliki podstrek za dalje uspehe u našoj karijeri - zaključuje Jovin.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA