≫ 

"Joj, pašće u našu avliju": F-117A srušio se usred njive Zorana Božića, meštani sve pamte kao juče da je bilo

Na godišnjicu obaranja ponosa američke borbene avijacije, meštani mirnog sresmkog sela ne zaboravljaju događaj koji ih je držao budne celu noć

  • 0
Zoran Jovanović, bombardovanje, nevidljivi avion, Buđanovci, obaranje nevidljivog aviona F117, F-117A, stelt Foto: Profimedia/Alamy, Privatna arhiva

Na današnji dan 1999. godine 250. brigada Protivvazdušne odbrane srušila je nevidljivi F-117A . Cela Srbija je tada uzvikivala: „Izvinite, nismo znali da je nevidljiv!

Na godišnjicu obaranja ponosa američke borbene avijacije, meštani mirnog sresmkog sela ne zaboravljaju događaj koji ih je držao budne celu noć, piše portal distrikt.rs.

– Ja kažem dedi: “Joj, pašće u našu avliju” – priča meštanka Buđanovaca koja se seća pada aviona kao da je juče bilo.

I pao je, i to usred njive Zorana Božića. Simbol moći i neuništivosti, neslavno je završio u sremačkoj ravnici, zahvaljujući sposobnosti naše Protivvazdušne odbrane. A onda su počeli da pristižu meštani, likujući što je srušeno čudo tehnologije, avion koje se do tada smatrao nevidljivim za radare.

– To je bilo kao da smo na Marakani. Tako je sijalo. To je bila usijana lopta na nebu. Svi koji su gledali, kasnije su pričali da im je izgledalo kao da će da padne na njih direktno. Tako je i meni u tom trenutku izgledalo – priča Slavoljub Jovanović.

Srušen Foto: Profimedia

Taj trenutak meštani Buđanovaca nikada neće zaboraviti.

To je izgledalo kao kometa koja juri na nas. Niko od nas u tom trenutku nije znao šta leti i šta se ruši – priča nijedan komšija, koji je tada bio mobilisan.

Nije znao ni Zoran Jovanović, koji je tada imao tri i po godine. Slika na kojoj stoji na krilu do tada moćnog aviona sa tri prsta podignuta uvis, obišla je svet.

Mene su obukli, stavili mi u ruku plastični pištolj, a onda su mi pokazali kako da podignem ruku sa tri prsta i stanem na krilo aviona. Tako je nastala ova slika – priča Zoran koji se ničega ne seća, ali čuva novine u kojima se pojavila njegova slika.

Svi su želeli da se slikaju, skaču po delovima aviona i igraju kolo, ili otkinu deo koji će poneti za uspomenu, a Svetislavu je tada na um pala druga ideja.

– Ja sam krenuo da tražim pilota. To mi je bila želja. Međutim, tu je bio jedan stariji čovek sa vojnim iskustvom koji mi je rekao da se manem toga. Posle sam čuo da se on katapultirao tri kilometra dalje i da su došli po njega i odveli ga – priča Slavoljub.

Ostaci aviona poznatog kao „Noćni soko“ koji je reputaciju stekao borbenim letovima nad Irakom u Zalivskom ratu 1991. godine, kada je 1.270 puta proleteo neprimećen nad iračkim radarima, danas su eksponati Vojnog i Vazduhoplovnog muzeja, a ledina u Buđanovcima postala je mesto koje mnogi posećuju na godišnjicu pada, 27. marta.

Video: Buđanovce je proslavila NATO agresija, tu je oboren nevidljivi, a sećanja na rat još su burna

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA