≫ 

Grušić više nije poznat samo po jagodama, već i vatrogascima: Šabački poljoprivrednici rešili da se organizuju

- Ovde su najčešći požari strništa, dešavaju se i šumski požari, vatrogasnoj jedinici iz Šapca je potrebno dvadesetak minuta da izađu na teren a mi smo tu za pet minuta spremni, pravo sa njive - kaže Dejan Tešić, komandir DVD Grušić

  • 0

Pocersko selo Grušić, do sada je bilo prepoznatljivo po najvećim zasadima jagoda, a od ovog proleća i kao prvo selo u šabačkom kraju sa dobrovoljnim vatrogascima. Od njive do požara, mladi domaćini složni su u brizi za bezbednost i prosperitet sela.

Na njivu uvek ide sa dva radna odela, jednim za jagode, drugim za požar. Na rod sa više od hektara radiće i sačekaće do maja, a na poziv za pomoć Dejan nikada ne zna kada će stići.

- Ovde su najčešći požari strništa, dešavaju se i šumski požari, vatrogasnoj jedinici iz Šapca je potrebno dvadesetak minuta da izađu na teren a mi smo tu za pet minuta spremni, pravo sa njive - kaže za RTS Dejan Tešić, komandir Dobrovoljnog vatrogasnog društva Grušić.

Iz voćnjaka sa susedne Grušićke padine stiže odmah i komšija.

- Ako smo na njivi sve napuštamo, krećemo na intervenciju. Do sad smo gasili kofama, traktorskim cisternama, sad imamo svu opremu - kaže Predrag Bekić iz Grušića.

Njih 20 prošlo obuku

Inicijativa mladih domaćina odmah je prihvaćena, pravila službe savladana, i u zajedničkim snagama uređenom seoskom domu, zajednička im je sada i vatrogasna prepoznatljivost.

- Nas dvadeset pripadnika završilo je obuku, dobili smo zvanične uniforme od Sektora za vanredne situacije i Ministarstva unutrašnjih poslova. Ovo nam je jedan vid da pokažemo u svom selu da može nešto da se održi i jednostavno da svojim građanima možemo da pomognemo u bilo kakvim neprilikama - naglašava Branislav Lazarević, predsednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Grušić.

Najmlađi je tek punoletan, najstariji ima 53 godine, gotovo svi su poljoprivrednici. Volje ima, a neće žaliti truda da na doniranom kamionu uskoro zasija i ime društva.

Životna želja

- Ovde ima dosta mladih koji su ostali na selu i koji žele da rade ovde i da poboljšavaju uslove. Svaka im čast - kaže Milan Simić iz Grušića.

- Ovo mi je bila životna želja, glavni cilj je da pomognemo nekom i da nekom spasemo život i njihovu imovinu, još uvek idem u školu, priključio sam se čim sam napunio 18 godina da bih pomogao nekom - rekao je Mladen Tešić iz Grušića.

- Kad sam čuo da se osniva dobrovoljno društvo hteo sam da dam svoj doprinos, volim uniformu od malih nogu. Mislim da je ovo jako lep i human posao - kaže Nenad Krejaković iz Šapca.

Smatra da je za vatrogasca najbitnije da bude brz i da pazi na sebe.

Iako bi želeli više posla na njivi nego u uniformi, paziće i na Grušić i okolna pocerska sela. Petnaestak mladića, kažu, već se interesuje za novu grupu. Prvi su seoski dobrovoljni vatrogasci, ako zatreba biće ujedno i prva jedinica Civilne zaštite.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA