≫ 

Vozači najviše zabušavaju sa plaćanjem kazni: Uplaše se tek kad treba da pređu granicu, i tad vade novac

Tek mali procenat njih kaznu plaća u roku

  • 0
parking kazna za parkiranje parking servis Kazna za parkiranje / Foto: Shutterstock

U Registru neplaćenih novčanih kazni, koji vodi Prekršajni sud u Beogradu, nalaze se čak 137.074 osobe, od čega je oko 100.000 vozača, odnosno neplaćenih kazni za saobraćajne prekršaje, kažu za Telegraf.rs u ovom sudu. 

Navode da građani nisu ažurni u plaćanju kazni, a da to najviše čine tokom leta. 

-  Oko 108.000 osoba je u Registru neplaćenih novčanih kazni zbog neplaćene novčane kazne po izdatom prekršajnom nalogu, a oko 30.000 lica zbog kazne izrečene u prekršajnom postupku. Građani nisu ažurni po pitanju plaćanja novčane kazne, mali procenat ih plati u roku, a ažurnost je pojačana u vreme letnjih meseci, kada putuju na godišnje odmore i prelaze granicu, jer neplaćena novčana kazna može biti smetnja za prelazak granice - kažu za Telegraf.rs u Prekršajnom sudu u Beogradu.

Kazna se briše 24 sata nakon plaćanja

Registar neplaćenih kazni, kako objašnjavaju u ovom sudu za naš portal, ažurira se na dnevnom nivou. To znači i da se kazna briše iz Registra, ubrzo nakon izmirivanja duga.

- Odnosno, 24 sata nakon plaćanja novčane kazne brišu se iz Registra neplaćenih novčanih kazni, jer je toliko vremena potrebno da se uplata vidi kroz trezor - kažu u sudu. 

Na pitanje koliko je neko najduže u Registru, objašnjavaju da taj podatak ne može da se utvrdi na nivou ovog suda jer u registru stoji najduže dve godine od pravosnažnosti odluke, ali ovaj sud unosi samo lica osuđena u Prekršajnom sudu u Beogradu.

S obzirom na to da komunalna milicija, saobraćajna policija i "Parking servis" već skoro dve godine ne ostavljaju kazne za nepropisno parkiranje na šoferšajbnama automobila, već ako ne mogu na licu mesta da uruče kaznu prekršiocu, to čine isključivo slanjem obaveštenja na kućnu adresu, najbolje bi bilo da sami proveravamo ima li nas u Registru neplaćenih kazni i drugih novčanih iznosa.

On se nalazi na sajtu Ministarstva pravde. Prekršajni nalog stupa na snagu posle 15 dana. Od tog momenta u roku od 8 dana moguće je platiti upola manju kaznu.

Video: Čovek u centru Beograda stavlja masku na tablice auta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA