265 požara na teritoriji Kikinde za manje od 3 meseca: Kontrole pojačane, nadležni apeluju i upozoravaju

Čak 184 požara bila su na otvorenom

  • 0
šumski požar u šumi, evakuacija, Russia Forest Fires Foto: Tanjug/AP/Ilustracija

Od početka godine, na teritoriji koju pokriva Policijska uprava Kikinda, pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica Odeljenja za vanredne situacije intervenisali su u gašenju i saniranju 265 požara. Od tog broja, čak 184 požara bila su na otvorenom.

Nedavni veliki požar na otvorenom, kada je vatra zahvatila travu i trsku duž puta Kikinda - Nakovo, proširio se na površinu od oko 40 hektara ka periferiji grada.

Iako su takve situacije nepredvidive, brzom intervencijom požar je saniran, a veća šteta sprečena.

Broj požara na otvorenom, izazvanih pre svega paljenjem strništa i biljnih ostataka, značajno je veći u odnosu na isti mesec prošle godine.

- U proteklih mesec dana imamo velikih problema. Svi su angažovani, sva naša Društva, jer smo imali 25 požara samo u poslednjih mesec dana. To je ekstremno veliki broj, pogotovo ako računamo da smo u istom periodu ranijih godina imali 10, 12 ili možda i manje požara - kaže Erne Talpai, predsednik Gradskog vatrogasnog saveza Kikinda, prenosi Radio-televizija Vojvodine.

Pojačane kontrole

Uz apel upućen svim građanima, na terenu će biti pojačane kontrole, rekao je Zoran Budiša, načelnik Odeljenja za vanredne situacije PU Kikinda.

- Ovom prilikom bih apelovao na sve sugrađane da je zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva i smeća na otvorenom prostoru. U ovom periodu, Odeljenje za vanredne situacije u Kikindi vrši pojačanu kontrolu - dodao je Budiša.

Pored direktne materijalne štete, strada zemljište, biljni i životinjski svet. I pored predanog rada vatrogasno-spasilačkih jedinica i Dobrovoljnih vatrogasnih društava, u rešavanje tog problema moramo se uključiti svi.

Jer, ne bismo smeli da dozvolimo da nepažnjom i nemarom do požara uopšte dođe. Ipak, kada se vatrena stihija razbukti, uvek je potreban čovek više na terenu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA