≫ 

Zašto je đacima iz Ivanjice lako da se bave robotikom? Ovakve saradnike u nastavi nema svako

O robotici i veštačkoj inteligenciji osnovci iz Ivanjice mnogo znaju * U školi imaju robote koje je napravila profesorka Milkica Kostić Zlatić

  • 1

Profesorka Milkica Kostić Zlatić, nastavnica informatike i računarstva iz Ivanjice, prva je žena u Srbiji koja je napravila robota – asistenta u nastavi. Sa svojim učenicima nedavno je konstruisala još jednog robota kojeg će predstaviti na međunarodnom takmičenju u Zagrebu.

O robotici i veštačkoj inteligenciji osnovci iz Ivanjice mnogo znaju. U školi imaju robote koje je napravila profesorka Milkica Kostić Zlatić. Zahvaljujući tome uspešni su na takmičenjima i osvajaju zlatne medalje.

- Veoma je lako i zanimljivo baviti se kibernetikom, robotikom, veštačkim čulima generalno i veštačkom inteligencijom - kaže za RTS Katarina Lojanica, učenica 8. razreda iz Ivanjice.

- Učimo programiranje, lemljenje, sklapanje, da popravimo ako dođe do kvara - rekao je Ivan Topalović, učenik 7. razreda iz Ivanjice.

Da naprave prvog robota Helgu trebalo im je šest meseci. Na njoj se nalazi veliki broj veštačkih čula, robot može da priča, pomera glavu, oseća dodir i interaktivan je u komunikaciji.

- Sada naš robot Helga može da bude moj saradnik u nastavi. Ona svakako drži časove, pomaže meni, pokušavam decu da animiram da stiču nova znanja iz te oblasti - istakla je Milkica Kostić Zlatić, profesorka informatike i računarstva iz Ivanjice.

Sa polaznicima kreativnih radionica u regionalnom centru za talentovanu decu u Čačku i Ivanjici profesorka informatike i računarstva nedavno je napravila još jednog robota, Lo.

U Naučno-tehnološkom parku upoznali su ih i znatiželjni predškolci.

- Robotika je nešto što je naša sadašnjost ne samo budućnost i otvara mogućnosti za nove poslove, nova zaposlenja, nove profesije koje će biti zastupljene u našem svakodnevnom životu i u Naučno tehnološkom parku kao nosioci startapa ili nekih tehnoloških inovacija - rekao je Mirko Pešić, iz naučno-tehnološkog parka Čačak.

Da im oblast robotike i veštačke inteligencije bude profesionalno opredeljenje ivanjički osnovci već imaju dobre osnove, a spremni su i za predstavljanje robota, u čijem stvaranju su učestvovali, na takmičenju u Hrvatskoj.

Video: Helga iz Ivanjice dobila sestru bliznakinju: Širi se porodica robota u Srbiji, Lu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragana

    30. mart 2022 | 09:38

    Svaka Vam cast profesorka...Samo tako nastavite...Znaci ko ima znanje i zelju ipak moze da prenese i nauci nasu decu..Eto vas primer pokazuje to...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA