Staro zdanje u Aranđelovcu, izgorelo u požaru, biće rekonstruisano: Objekat će biti pod zaštitom i nadzorom

Hotel je tokom 150 godina postojanja promenio nekoliko vlasnika, a najviše je njime gazdovala država

  • 0

Kulturno-istorijski spomenik, hotel Staro zdanje u Aranđelovcu, koji je nedavno oštećen u požaru, biće u potpunosti rekonstruisan.

Tome će prethoditi zaštita objekta i postavljanje nadzora, kao i priprema neophodne dokumentacije da bi, kako se očekuje, sledeće godine započela rekonstrukcija. To je dogovoreno na sastanku predstavnika Ministarstva kulture i informisanja i nadležnih institucija. Da bi se čitav posao ubrzao, dogovoreno je i da se park Bukovičke banje u kom se hotel nalazi, podigne na viši stepen zaštite i dobije status kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

U toku je istraga o uzrocima požara u hotelu "Staro zdanje" u Aranđelovcu, u kojem je izgoreo deo krova, javlja RTS.

Dok u opštini Aranđelovac sumnjaju da je uzrok požara ljudski nemar, građani se ne mire sa činjenicom da im pred očima propada objekat za koji ih vezuju mnoge uspomene.

- Nadam se da će da počne da se radi i da ću da ga zapamtim u novom svetlu - kaže jedan Aranđelovčanin.

Tome se nadaju i u Narodnom muzeju u Aranđelovcu, zbog istorije "Starog zdanja" izgrađenog na inicijativu kneza Mihaila Obrenovića.

Zorica Petrović, istoričarka i viša kustoskinja u Narodnom muzeju u Aranđelovcu, objašnjava da je zahvaljujući dinastiji Obrenović, kako kaže, uzdignuta Bukovička banja tokom druge polovine 19. veka.

- Tada je i izgrađen naš hotel Staro zdanje. U tom zdanju je i Živojin Mišić imao priliku da upozna svoju buduću suprugu Lujzu Krikner. Ne možemo da zanemarimo ni dinastiju Karađorđevića, u čije vreme je 'Staro zdanje' dobilo današnji izgled - podseća Petrovićeva.

Najduže u vlasništvu države

Hotel je tokom 150 godina postojanja promenio nekoliko vlasnika, a najviše je njime gazdovala država.

U jednom periodu je bio i u privatnom vlasništvu, a od pre tri godine vlasnik je opština Aranđelovac.

Nenad Karamijalković, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu, ukazuje da su za obnovu "Starog zdanja" potrebna velika ulaganja.

- S obzirom na to da je reč o oko 9.000 kvadrata i da je ne samo poslednjih godina, već i nekoliko decenija bio u prilično zapuštenom stanju, ogromna su sredstva potrebna da se revitalizuje - kaže Karamijalković.

Šta je potrebno da bi se simbol Aranđelovca sačuvao

Da bi se simbol Aranđelovca sačuvao, nakon sastanka predstavnika resornog Ministarstva, opštine i kragujevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, izdate su hitne mere tehničke zaštite, koje moraju da se sprovedu u narednih mesec dana.

Karamijalković objašnjava da je potrebno da se zaštite prozori i vrata objekta, da se obezbedi dvadesetčetvoročasovni nadzor, ali i saniranje krova koji je izgoreo.

Video: Staro zdanje u Aranđelovcu posle požara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA