Sve više dečjih brakova u Srbiji, žrtve uglavnom devojčice: Izmena zakona doneće zabranu ovog venčavanja

*Dečjim brakovima grubo se krše prava dece, a najviše devojčica *Krivični zakon predviđa i kazne u nekim slučajevima

  • 6
maloletnički brak, mlada, venčanica, devojčica, Dečiji brakovi, deca, brak Foto: Shutterstock

Dečji brak nije romska tradicija - poruka je na koju i ove godine podsećaju mnogi aktivisti i aktivistkinje koji se bave zaštitom prava ljudi. Ipak, ovaj fenomen postoji i danas u Srbiji, a kako ukazuju podaci Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, njege žrtve su najvećim delom devojčice.

Tako su tokom 2019. godine centri za socijalni rad identifikovali 174 deteta žrtve dečijeg braka od kojih su samo 6 dečaka, a 168 devojčica.

- Među identifikovanom decom dominira uzrast dece od 16 i 17 godina (110 dece), ali 64. dece je mlađe od 16 godina (37%) - navode za Telegraf.rs iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

U 2020. godini centri za socijalni rad identifikovali su 191 dete žrtvu dečijeg braka od kojih 11 dečaka, i 180 devojčica.

- Među identifikovanom decom dominira uzrast dece od 16 i 17 godina (134 dece), ali nije zanemarljiv i broj od 57 dece mlađe od 16 godina, koja su posebno pogođena dečijim brakom na tom izrazito niskom uzrastu. Dakle, prisutan je trend rasta dečjih brakova - podsećaju.

Iz Ministarstva naglašavaju da Porodični zakon predviđa i da brak ne može sklopiti lice koje nije navršilo 18. godinu života. Ipak, sud, iz opravdanih razloga, može dozvoliti sklapanje braka maloletnom licu koje je navršilo 16. godinu života, a dostiglo je telesnu i duševnu zrelost potrebnu za vršenje prava i dužnosti u braku.

- Dakle, tek kada sud u vanparničnom postupku da dozvolu za sklapanje braka maloletnom licu, ili oboma, ako su oba buduća supružnika maloletna, a starija od 16 godina, to lice ili lica, mogu sklopiti punovažan brak pred matičarem.

Ono što se, u ovoj sferi, može smatrati krivičnim delom, jeste vanbračna zajednica sa maloletnikom, što stoji i u Krivičnom zakoniku. Dakle, punoletno lice koje živi u vanbračnoj zajednici sa maloletnikom kazniće se zatvorom do tri godine. Navedenom kaznom kazniće se i roditelj, usvojitelj, ili staratelj koji maloletniku omogući da živi u vanbračnoj zajednici sa punoletnim licem ili ga na to navede.

Ako je delo učinjeno iz koristoljublja, učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina. Ako se brak zaključi, gonjenje se neće preduzeti, a ako je preduzeto, obustaviće se.

Posledice po dete su višestruke

Iz Ministarstva ističu da su posledice dečjih brakova negativne na nekoliko nivoa.

- Dete preuzima uloge (supružnika i roditelja) za koje razvojno nije spremno što negativno utiče na dete i ugrožava njegov pravilan razvoj, dete prestaje da ide u školu, diskriminisano u odnosu na svoje vršnjake, često je u takvoj zajednici izloženo nasilju, dete ne može da ostvaruje niz dečjih prava koja predviđa Konvencija o pravima deteta i Porodični zakon, i drugo.

Strategijom za prevenciju i zaštitu dece od nasilja za period od 2020. do 2023. godine dečji, rani i prinudni brakovi su definisani kao oblici nasilja koji predstavljaju grubo kršenje prava deteta, posebno devojčica.

- Navedeni brakovi ugrožavaju psihofizičko zdravlje devojčica i izlažu ih riziku od nasilja u porodici i trgovine ljudima. Komitet za prava deteta je u februaru 2017. godine izrazio zabrinutost što Porodični zakon obuhvata izuzetke koji omogućavaju sklapanje braka licima koja su navršila 16 godina. U vezi navedenog, Komitet je preporučio izmene Porodičnog zakona i uklanjanje svih izuzetaka koji omogućavaju

sklapanje braka licu koje nije navršilo 18 godina.

U Republici Srbiji je 21.02.2019. godine osnovana i Nacionalna koalicija za okončanje dečjih brakova, na inicijativu UNICEF-a i Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije.

- Koordinaciono telo je dostavilo predloge izmena i dopuna PZ, a jedan od njih je brisanje stava 2. u članu 23. Shodno navedenom, Republika Srbija ima obavezu da što je pre moguće suzbije dečje brakove, kao izuzetno negativnu društvenu pojavu kojom se povređuju prava deteta. U tom smislu, kao jedna od aktivnosti države koja je usmerena na navedeni cilj je i donošenje izmena i dopuna Porodičnog zakona, nakon kojih više neće biti dozvoljeno sklapanje brakova pre punoletstva, a svaki tako sklopljen brak biće ništav - dodaju iz Ministarstva.

Donošenje pomenute izmene, pored drugih izmena i dopuna, planirano je do kraja 2022. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • TINA

    25. april 2022 | 21:49

    Ama ljudi, šta je ovo i čemu ovo vodi !? Kuka se zbog pada nataliteta, a zabranjuju se brakovu mladim osobama koje su naši očevi, bake i deke normalno sklapale. Hitno menjati zakon ! To više nisu deca, nego internet zrele osobe.

  • Gox

    26. april 2022 | 06:44

    Cuj molim te! Sud ima pravo da odluci. Od kad je sud postao Psiholog, Pedakog, analiticar i ko sta jos sto mu nije u struci? Imate druze § (PARAGRAF)! Sto znaci da se bavite poslom po struci a ne analitikom! Pedofili ce se braniti vasim glupostima! (Smatrao sam da je zrela) i nikom nista! Svima lepo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA