• 0

Pronađen mrtav beloglavi sup kod Nove Varoši: Leteo do Izraela, a stradao u vrletima Uvca

Nasradali beloglavi sup biće poslat na obdukciju nakon čega će se znati razlozi uginuća

  • 0
beloglavi sup, uvac

Foto: RINA

Beloglavi supovi sa rasponom krila od tri metra nazivaju se kraljevima neba, ali koliko god bile krupne i delovale neustrašivo tu su vrlo krhke ptice kojima je često ugrožen život i lako stradaju. U novovaroškom selu Klak pronađno je telo markiranog beloglavog supa za kog se pretpostavlja da se izlegao u kanjonu Uvac 2011. godine, ali je već sledeće odleteo za Izrael.

- Tamo je markiran u novembru 2012. godine u rezervatu prirode Gamala. Tamo je praćen, ali se kao i veliki broj jedinki ponovo vratio na Uvac gde smo ga beležili od 2016. godine. Imao je satelitski odašiljač koji je prestao da šalje podatke o kretanju pre pet godina, a sada je taj sup pronađen mrtav. Inače ptzice koje su navikle na topliju klimu, jako teško opstaju u brdima Nove Varoši - rekao je za RINU Steva Radovanović čuvar zaštićenog područja u SRP Uvac.

Nasradali beloglavi sup biće poslat na obdukciju nakon čega će se znati razlozi uginuća. Inače, samo deset odsto mladih doživi polnu zrelost. Najčešće za njih bude koban prvi let, kada još uvek nespremni pokušavaju da polete iz gnezda sa litice.

Beloglavi supovi su se pre nekoliko godina borili su se za opstanak na jugozapadu Srbije, a iz te bitke izašle su kao pobednici.

- Danas nema bojazni za njihovu budućnost jer se u kanjonu Uvca nalazi oko 500 odraslih jedinki, a prošle godine zabeležen je i svojevrsni „bejbi bum“ jer je kolonija dobila 117 mladunaca. Deo njih se markira kako bi se pratilo kretanje i dobijale informacije o načinu života - dodao je Radovanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok