U ovoj džamiji u srcu Srbije čuva se najstariji Kuran na Balkanu

Džamija u Hisardžiku nedavno je rekonstrisana ali je zadržala svoj autentičan oblik

  • 15
Džamija Prijepolje Foto: RINA

Iako dugačka samo 24 kilometra reka Mileševka koja izvire ispod planine Jadovnik u blizini Prijepolja nesvakidašnji je prirodni dragulj u čijem kanjonu se nalaze velike svetinje i bogato kulturno istorijsko nasleđe. Ako vas put navede na jugozapad Srbije u divlji i surovi kanjon ove reke upoznaćete se sa izuzetnim lokalitetima i bogatsvom islamske kulture na našim prostorima. Smešteno ispod srednjovekovne tvrđave Mileševac nalazi se selo Hisardžik koje važi za jednu od najstarijih mahala na ovim prostorima.

- Ovuda je nekada prolazio jedan od najvažnijih karavanskih puteva jer se carskom džadom išlo do Dubrovnika ili Stambola. Danas ovo selo jedva da broji nekoliko stotina duša - kažu meštani za RINU.

Na duh starih vremena ovde podseća stara kaldrma, kao i živopisna džamija o kojoj nema tačnih podataka o nastanku, ali je pomenuta u putopisima poznatog osmanskog putopisca Evlije Čelebije koji je tim krajem prošao daleke 1664. godine. Ono po čemu je posebna jeste da se u njoj čuva najstariji Kuran na Balkanu koji je star oko 400 godina.

- To je izuzetno redak primerak takve knjige na ovim prostorima. Sačuvan je u celosti, dimenzija 40 x 30 centimetara i težak je pet kilograma. Pisan je izuzetnim stilom koji se ne može videti ni u jednoj drugoj knjizi. Dugo se mislilo da je ovaj Kuran star oko tri veka, međutim u Narodnoj biblioteci u Beogradu zaključeno je da je napsian pre četiri stotine godina - izjavili su ranije u Islamskoj zajednici u Prijepolju.

Ova knjiga je 2005. godine poslata Narodnoj biblioteci gde je izvršeno istraživanje. Konzerviran i zaštićen vraćen je u Hisardžik. Ispred njega se vernici danas mole, a služiće i budućim pokolenjima. Ovakav redak rukopis značajan je deo baštine Sandžaka u Srbiji i na Balkanu.

Džamija u Hisardžiku nedavno je rekonstrisana ali je zadržala svoj autentičan oblik. Zbog nepripstapačne geografske konfguracije u njoj se molitva umesto nekoliko puta dnevno obavlja samo petkom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Emil

    2. april 2022 | 15:14

    Mashallah ❤️🤗

  • Nole

    2. april 2022 | 15:18

    Bogata je Srbija. Treba videti sve lepote, a oko Prijepolja posebno.

  • Posto

    2. april 2022 | 15:24

    stvarno ne znam a voleo bih da mi neko odgovori. Gde se tacno u Starom Zavetu spominje dolazak velikog proroka Muhameda? U kuranu pise da se nista ne sme raditi bez prisustva svedoka pa mi nije jasno kako je Muhamed dobio knjigu od Boga dok je spavao i bez ijednog svedoka?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA