• 30
 ≫ 

U ovim gradovima Srbi strahuju od pasa: Napadaju decu i starije ljude, usmrćene dve žene, ovo su uzroci

 ≫ 

Najveći problem prave vlasnički psi

 • 30
Psi lutalice u Srbiji, Mapa

Ilustracija: Telegraf

Većina gradova u Srbiji ima problem sa napuštenim psima. Pojedini gradovi nemaju svoje azile i prihvatilišta za životinje. Psi se skupljaju na ulicama, pored neraščišćenih kontejnera, kao i pored stambenih zgrada gde ih hrane ljudi. Nije redak slučaj da psi naprave materijalnu štetu, ali i da napadnu ljude, a najnoviji primer napada agresivnih pasa, jeste slučaj napada staforda na petogodišnjeg dečaka u Leskovcu, u kome je dete zadobilo povrede lica. U Leskovcu, Zaječaru, Loznici, Nišu, Ivanjici, Aleksincu, Kragujevcu i Priboju ovaj problem se ne rešava u potpunosti, a za svoju bezbednost i bezbednost svoje imovine građani strahuju.

Petogodišnje dete izujedano u Leskovcu

U Leskovcu pasa lutalica ima najviše u rubnim delovima grada, posebno pored stambenih zgrada jer ih tu stanari hrane. Pažnju javnosti je privukla nesreća koja se dogodila u utorak u ovom gradu kada je staford izujedao petogodišnjeg dečaka po licu.

Naime, pas je napao dečaka u utorak oko 17.30 časova između Elu centra i Garetove palate.

- Dete ima ujed u vidu razderne rane na licu i ujed u vidu masivne razderne rane desne sedalne regije. Nije na intenzvinoj nezi, stabilno je i svesno - rekli su u niškom Kliničkom centru.

Iz Zoohigijene u Leskovcu kažu za Telegraf.rs da poseduju četrdeset i osam boksova u kojima čuvaju uhvaćene pse lutalice. Ukoliko se pokaže interesovanje za njih, oni se udomljavaju.

- Leskovac ima prihvatilište za pse. Postoje kavezi u kojima se čuvaju psi. U prizemlju imamo dvadeset i osam boksova, a na spratu je dvadeset boksova koji su veći i u kojima čuvamo i do sedam do osam pasa lutalica. Ukoliko se pokaže interesovanje za pse lutalice, mi ih udomljavamo. Potrebno je doneti ličnu kartu i potpisati podnesak za udomljavanje - kažu iz zoohigijene.

Oni kažu da izlaze na teren po nalogu komunalne inspekcije. Pse hvataju rukama sa specijalnim rukavicama, a za one agresivnije koriste paste za omamljivanje.

- Mi izlazimo na teren po nalogu komunalne inspekcije. Hvatamo ih obično rukama sa specijalnim rukavicama. Za one pse koji su agresivniji koristimo paste za omamljivanje. Pastu stavimo na salamu ili na viršlu i čekamo. Kada ga uspavamo, mi mu priđemo i uhvatimo ga - kažu iz ove institucije.

Nakon što uhvate pse lutalice, sterilišu ih i čipuju ih. Prvo zakazuju sterilizaciju koju vrši veterinar. Veterinar nakon što ih steriliše, čipuje ih.

- Kada ih udomljavamo, mi potpisujemo udomljenje, da se pas više ne vodi na nas, već da se vodi na novog vlasnika. Zatim zovemo veterinara da prebaci psa lutalicu do njegovog novog vlasnika - tvrde iz zoohigijene.

Šarplaninac ubio ženu u selu kod Aleksinca

U Aleksincu se psi najviše skupljaju u blizini objekata brze hrane, u blizini pekara, kao i na pijaci. Razlog jer je tu najveći protok ljudi. U selu Ljupten kod Aleksinca, žena stara oko sedamdesetak godina izgubila je život nakon što ju je napao šarplaninac.

Naime, pas koji je bio zatvoren, uspeo je da otvori boks, preskoči ogradu i uđe u susedno dvorište, gde je i napao nesrećnu ženu.

- Šarplaninac koji je usmrtio ženu se trenutno nalazi u našem prihvatilištu. Niko ne želi da ga udomi - kaže Robert Ristić iz JKP "Komunalne usluge" Aleksinac.

Prema njegovim rečima, u poslednje vreme broj pasa lutalica se smanjuje. U prihvatilištu se trenutno nalazi između trideset i četrdeset pasa lutalica.

- U našem prihvatilištu imamo između trideset i četrdeset pasa. Oni se slobodno kreću i svaki pas ima svoju kućicu. Prihvatilište ima oko 300 do 400 metra kvadratnih i podeljeno je na četiri velika boksa. Kada ih uhvatimo i dovedemo ih u prihvatilište vršimo deratizaciju i zaštitu od krpelja. Zatim gledamo da li možemo da ih udomimo - kaže Robert.

Napadnut čovek u selu pored Zaječara

Na putu do kuće u selu Vražogrnac, krajem marta napadnut je čovek od strane pasa lutalica i zadobio je povrede. Milomir Manojlović, radnik u JKP Zoohigijeni Zaječar, kaže za naš portal da je učestvovao u pronalaženju i hvatanju jednog psa koji je napao čoveka.

- U deset časova uveče dobili smo prijavu da je napadnut čovek u selu Vražogrnac. Pošto mi nemamo ni pasivno, niti aktivno dežurstvo, izašao sam na teren tek sutra ujutru. Mi smo dobili informaciju iz policije da su dva psa napala čoveka, međutim ja sam pronašao i uhvatio jednog na istom mestu u selu, pored ulice gde se dogodio napad. Pas je bio miroljubiv i kooperativan i smestio sam ga u automobil i odvezao u prihvatilište. On se trenutno tamo nalazi. Ne znam koja je konkretna vrsta psa u pitanju, ali veoma liči na maliona, belgijskog ovčara - kaže Milomir.

On tvrdi da se psi lutalice kreću i skupljaju u svim delovima grada, kako rubnim, tako i centralnim. Najviše ih ima tamo gde su kuje u teranju, kada se okupljaju zbog parenja. Postupaju po prijavi običnih građana, komunalnog inspektora ili policije, i izlaze na teren tamo gde se pojavi čopor.

- Izađe vlasnička kuja u teranju, pa se onda okupe psi. Mi je uhvatimo, vidimo da nije sterilisana, prebacimo je u naše prihvatilište, a potom je sterilišemo - kaže Milomir i dodaje:

- Ako je u pitanju veliki pas, onda ga stavljamo u jedan boks, ukoliko je pas agresivan, opet ide u jedan boks. Tako da vodimo računa o tome. Imamo takođe i jedan boks gde idu tri psa. U prihvatilištu imamo prostorija za sedamdeset do osamdeset pasa lutalica.

U Priboju psi zaklali dvadeset i jednu ovcu

Napušteni psi u Priboju se najviše kreću ulicama grada. Najviše ih ima u Limskoj i Nemanjinoj ulici. Uglavnom se skupljaju u blizini kontejnera, a čest je slučaj da ih skupljaju i sami građani koji ih hrane. Štete koje psi lutalice prave su česte, a pre dva meseca dogodio se i pravi masakr, kada su psi zaklali dvadeset i jednu ovcu u selu Mirješ.

Njegoš Leković rukovodilac javnih komunalija u JKP "Usluga" kaže za naš portal da je problem što opština nema prihvatilište za pse, kao i da je u toku akcija da se napravi zajedničko prihvatilište za pse u tri opštine, u Prijepolju, Priboju i Nove Varoši.

- Mi povremeno organizujemo akcije hvatanja psa lutalica, a razlog jer nemamo našu zoohigijenu. Zbog toga moraju da dođu ljudi iz zoohigijene u drugom gradu. Takođe, nemamo prihvatilište, prihvatilište se nalazi u Požegi - kaže Njegoš.

On tvrdi da se najviše uklanjaju uginuli psi. Po prijavi građana odlazi se na lice mesta, vozilom se skupljaju leševi, a potom se odvoze do deponije u Bistrici gde se zatrpavaju i posipaju krečom.

Prema njegovim rečima, česti su slučajevi da psi prave materijalnu štetu u ovom gradu, a konkretan primer se odigrao pre dva meseca kada je čopor pasa jednom vlasniku zaklao dvadeset i jednu ovcu u selu Mirješ.

Lovački psi prave problem u Ivanjici

Grad Ivanjica nema prihvatilište za pse koji se kreću u svim ulicama. Najveći problem prave vlasnički psi koji se neodgovorno puštaju.

Iz Udruženja za zaštitu životinja "Feniks" kažu za naš portal da najveći problem u gradi prave vlasnički psi:

- Nama najviše prave problem vlasnički psi koji se kreću slobodno, vlasnici ih puste ujutru i oni tokom celog dana se slobodno kreću bez njihovog nadzora. Tako da, najviše imamo problem oko odgovornog vlasništva.

Oni kažu da u selima najviše problema meštanima prave lovački psi, a česti su slučajevi napada stoke na privatnim posedima.

- Po selima problem uglavnom prave lovački psi. Oni upadaju u dvorišta privatnih kuća i napadaju stoku. Problem je u tome, što lovci ne žele da ih čipuju i onda nikada ne može da se dokaže čiji je pas - tvrde iz Udruženja.

Iz Udruženja kažu da rade edukacije i da sarađuju sa nadležnima oko rešavanja problema napuštenih pasa. Takođe, planiraju da organizuju tribine u školama kako bi đacima predočili problem oko odgovornog vlasništva.

Psi lutalice se pojavljuju kod bolnica i škola u Loznici

Iz JKP "Naš dom" kažu za Telegraf.rs da se psi lutalice pojavljuju u svim delovima Loznice, te da su za pse lutalice odgovorni nesavesni vlasnici koji puštaju pse iz svojih dvorišta.

- Mi radimo od 2009. godine i imamo ugovor sa Gradskom upravom Loznica i oni nama te usluge plaćaju. Gradska uprava izdvaja određenu cifru iz budžeta za zbrinjavanje pasa lutalica. Radi se o hvatanju pasa po pozivu. Poziv može da uputi običan građanin ili inspekcija, tada mi šaljemo ljude na teren - kažu iz JKP "Naš dom".

Oni kažu da se psi pojavljuju svuda u gradu. Ima ih u centru grada gde se pojavljuju pored kontejnera i gde se hrane. Takođe, pojavljuju se i u bolničkom okrugu kao i kod škola i obdaništa. Takođe, poseduju prihvatilišta za pse koji broje dvadeset i osam boksova.

- Mi nismo registrovani kao ambulanta. Morali smo da pronađemo ambulantu koja je registrovana i sa njom sada imamo sklopljen ugovor. Oni za naše potrebe rade preglede pasa i trijaže. Imamo i prihvatilišta koja imaju kapacitet od dvadeset i osam boksova. Unutar tih boksova se nalaze kućice za pse. Mi na osnovu dnevnog zbrinjavanja pasa, na kraju meseca sabiramo koliko pasa ima i pravimo fakturu prema Gradskoj upravi, a ona onda to plaća komunalnim preduzećima - kažu iz ove institucije.

Niš još uvek nema azil za pse

U Nišu se psi lutalice najviše skupljaju kod glavne autobuske stanice, kod stadiona "Čair", kod Starog i Novog groblja, kao i kod obdaništa i škola jer ih tamo deca hrane.

Iz Zoohigijene Niš kažu za Telegraf.rs da grad trenutno nema azil za pse, te da oni kao institucija trenutno imaju status prihvatilišta.

Oni tvrde da imaju nedeljne planove angažovanja po opštinama i da intervenišu po osnovu rešenja inspekcijskih organa, kao i po osnovu prijave komunalne policije i prijava običnih građana.

- Na osnovu svih tih informacija pravimo dnevni plan i delujemo. Nakon hvatanja pasa lutalica, mi imamo veterinarski tretman sterilizacije, a nakon toga ih udomljavamo ako ima interesovanja ili ih vraćamo na stanište - kažu iz Zoohigijene i dodaju:

- Mi imamo dvadeset i četiri čistih i dvadeset četiri prljavih kaveza. Prljavi kavezi su prijemni kavezi, a u čiste kaveze se psi odvode nakon sterilizacije.

U Kragujevcu čopori pasa se pojavljuju u blizini kuća 

U Kragujevcu se psi lutalice kreću u čoporima i uglavnom se viđaju u delovima grada gde su pretežno kuće.

Grad Kragujevac ima prihvatilište koje poseduje osamnaest kaveza za individualni smeštaj pasa i dvadeset bokseva za grupni smeštaj. Ishrana pasa je isključivo granulirana od ugovorenog dobavljača.

- Kontrolori Službe zoohigijene JKP Šumadija Kragujevac su svakodnevno na terenu i obilaze lokacije koje su prijavljene od strane građana ili nadležnih organa, kao i lokacije gde cirkuliše veliki broj ljudi, kao što su bolnice, obdaništa, škole, parkovi i slično. Psi se hvataju meredovima i nikakva sredstva za omamljivanje se ne koriste - odgovorili su kratko iz JKP Šumadija Kragujevac.

Podsetimo, prošle godine pas šarplaninac u Sarajlijinoj ulici u Kragujevcu ugrizima za vrat je usmrtio svoju vlasnicu Miloratku V.(69).

Pretpostavlja se da je žena bila sama kod kuće kada ju je napao pas, inače njen ljubimac.

Video: Ovaj pas zna tačan red vožnje, a putnici ga obožavaju: Lutalica promoviše gradski prevoz

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mij

  9. april 2022 | 22:56

  Nekada je lepo postojao sinteraj, i nije bilo problema. A danas zoo higijena ne radi n.i.s.t.a

  45
  10

  Podelite komentar

 • Pas

  9. april 2022 | 22:10

  Problem je u ljudima....

  44
  17

  Podelite komentar

 • Srbijo

  9. april 2022 | 23:43

  Treba da je sramota svaku vlast kojoj su kerovi bitniji od dece. U Zemunu ima napada kerova na decu koja se igraju na igralistima i nikom nista! Ne treba mi odsteta, treba mi bezbednost za moju i tudju decu...

  41
  16

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok