Iza osmorice poginulih rudara ostalo je 12 dece: Osniva se poseban fond za njihovo školovanje

Istraga o nesreći u toku, rezultati biti javno dostupni

  • 1
komemoracija, rudari Foto: Telegraf.rs

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je da će Ministarstvo inicirati osnivanje posebnog fonda za školovanje 12 dece rudara stradalih u nesreći u rudniku „Soko“.

Ona je, gostujući na Televiziji Hepi, rekla da je istraga o nesreći u toku i da će rezultati biti javno dostupni.

- Pored jednokratne pomoći za porodice stradalih, deca poginulih rudara će naslediti penziju, ali će Ministarstvo rudarstva i energetike posebnu pažnju posvetiti deci i iniciraćemo fond za njihovo školovanje. Iza osmorice poginulih rudara ostalo je 12 dece i učinićemo sve da im olakšamo školovanje. Sve nadležne institucije – inspekcija, policija, tužilaštvo, rade svoj posao, i kada bude gotov preliminarni izveštaj sve će biti javno. Rudnik „Soko“ ima najbolji monitoring, baš zbog toga što se zna da je metanski rudnik - istakla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade je rekla da je potrebno napraviti plan koji od podzemnih rudnika treba zatvarati i navela da će u tom slučaju država obezbediti alternativu za sve radnike.

- Najveća količina uglja iz rudnika „Soko“ prodaje se EPS-u. To jeste kvalitetan ugalj, sa visokom kaloričnom vrednošću, sa manje pepela i sumpora od lignita. Država izdvaja 45 miliona evra godišnje za JP PEU „Resavica“, tamo radi više od tri i po hiljade ljudi i naša obaveza je da o njima vodimo računa, jer oni 2012. godine nisu imali ni zdravstvene knjižice. Godinama se razgovara o tome koji rudnici treba da rade i mogu da budu rentabilni, a koji ne, ali će država svakako obezbediti alternativu za sve ljude u tom delu Srbije - rekla je ona.

Video: Komemoracija rudarima nastradalim u rudniku Soko: Tragedija koja je zavila Srbiju u crno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA