Muž izbo ženu kod Doljevca, Ombudsman pokrenuo postupak kontrole zakonitosti centara za socijalni rad i MUP-a

Do nasilja je došlo posle verbalne rasprave između supružnika, a muškarac je uhapšen i njemu je određeno zadržavanje do 48 sati

  • 0
Hapšenje, ubistvo nožem Foto-ilustracija: Shutterstock

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Centra za socijalni rad Niš, Centra za socijalni rad Doljevac i Ministarstva unutrašnjih poslova, a povodom informacija iz medija da je muškarac u Malošištu kod Doljevca posle verbalne rasprave oštrim predmetom naneo više ubodnih rana nevenčanoj supruzi.

Zaštitnik građana traži od centara u Nišu i Doljevcu da ga u roku od 15 dana obaveste da li su imali bilo kakva saznanja da li je i kojim oblicima nasilja napadnuta žena bila izložena, ako jeste, koja su ovlašćenja iz svoje nadležnosti preduzeli kako bi zaštitili žrtvu.

Takođe, da li su obavestili predstavnike drugih institucija o postojanju nasilja i da li su radnici Centra postupali u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici.

Obzirom na činjenicu da je uhapšeni muškarac pre nekoliko dana izašao iz zatvora, Zaštitnik građana zatražio je od centara u Nišu i Doljevcu da odgovore i da li je bilo primene Programa podrške ili drugog Programa za socijalizaciju zatvorenika po odsluženju zatvorske kazne.

Prema pisanju medija da se radi o muškarcu koji je ranije bio osuđivan za porodično nasilje, Zaštitnik građana traži od MUP-a da u roku od 15 dana dostavi detaljan izveštaj da li je žrtva prijavljivala nasilje nadležnoj policijskoj upravi.

Ukoliko jeste, ombudsman očekuje i informacije o tome da li su dežurni policijski službenici odmah obavestili nadležnog dežurnog tužioca, te ako jesu, kakva uputstva i instrukcije su dobili od tužilaštva.

S obzirom da se radi o osuđivanom licu, Zaštitnik građana tražio je od MUP-a da se izjasni i da li su imali saznanja o kretanju posle izlaska iz zatvora i da li su ispitali sve rizike od ponavljanja ovog dela i da li je postupala u skladu sa procenjenim rizicima.

Podsetimo, muškarac je uhapšen, a njemu je određen pritvor od 48 sati. Žena je zbrinuta u UKC Niš.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA