≫ 

Kolege stale na stranu nastavnika iz Smedereva koji je nasrnuo na đaka: Ovo nije lična borba, već svih nas

- V. Ž. važi za smirenog i posvećenog nastavnika. Otac je troje dece. Porodičan čovek, dobar kolega i prijatelj - piše u tekstu peticije

  • 78

U toku je istraga u vezi sa teškim slučajem fizičkog nasilja koje se dogodilo 31. marta u Osnovnoj školi "Branislav Nušić" u Smederevu, koje je počinio nastavnik fizičkog prema jednom učeniku i dok nastavnika jedni osuđuju, drugi su pokrenuli peticiju podrške. Na njegovu stranu stale su kolege. 

Na Fejsbuk stranici peticije.online osvanula je peticija za njega pod naslovom Podrška za nastavnika V. Ž. (ime i prezime poznato redakciji).

U peticiji se podseća na incident koji se dogodio, ali i ističe da se desio "izazvan neprimerenim i nevaspitanim ponašanjem učenika osmog razreda prema V. Ž., nastavniku fizičkog vaspitanja u toj školi".

- Javnost je upoznata sa snimkom koji je sačinio jedan od prisutnih učenika, ali samo u delu u kome se vidi reakcija nastavnika, ali ne i sa delom u kome nastavnik prethodno trpi salve uvreda i psovki učenika na račun svoje porodice i dece. Učenik koji je inicirao događaj jeste neko kome ovakvo ponašanje nije strano i koji ovakve obrasce ponašanja ponavlja vrlo često, o čemu svedoče brojni nastavnici i učenici - navodi se u tekstu povodom peticije.

Ističe se da je nasilje nešto što se ne opravdava, ko god da je u pitanju. Svako treba da snosi posledice svog ponašanja ukoliko se dokaže da je kriv.

- V. Ž. važi za smirenog i posvećenog nastavnika. Otac je troje dece. Porodičan čovek, dobar kolega i prijatelj. Ovome svedoče brojne kolege i prijatelji koji mu ovim putem daju podršku da istraje u borbi koja nije samo njegova lična borba, već borba sih prosvetnih radnika protiv bahatih i nevaspitanih pojedinaca kojima su data prevelika prava i premale obaveze.

- Previše prava koja su data učenicima vodi u urušavanje svakog sistema vrednosti i moralnog posrnuća jer pojedini učenici to zloupotrebljavaju. Nastavnici nemaju mehanizme da se zaštite od sve češćih ispada učenika i propusta u njihovom vaspitanju. Obespravljeni su i onemogućeni da vrše svoj poziv i obrazuju našu decu. Obrazovanje im mogu pružiti ali vaspitanje ne, ukoliko ga učenici nisu poneli iz svoje kuće - navodi se u tekstu peticije.

Dodaje se da škola može da usmerava, nadograđuje, koriguje, ali ne može da vrši dužnosti koje su primarno date roditeljima.

- Ako nema saradnje sa roditeljima i ukoliko roditelji podržavaju učenike u svim njihovim ispadima i hirovima, nikome to neće biti na korist. Pozivamo sve koji saosećaju sa imenovanim nastavnikom i situacijom u kojoj se našla njegova porodica, da podrže ovu peticiju i svojim potpisom pomognu da se bar donekle ublaže posledice koje ovaj događaj može imati na njegov radnopravni status, ali i da se druga strana pozove na odgovornost. Svojim potpisom podržite njega, ali i svakog prosvetnog radnika koji se može naći u istoj ili sličnoj situaciji. Vaspitavajte decu da poštuju nastavnike i školu jer samo tako ćemo unaprediti sistem obrazovanja i vaspitanja i stvoriti društveno odgovorne ljude - zaključuje se na kraju.

Direktor ne opravdava ponašanje

Sve se, da podsetimo, desilo na petom času u odeljenju osmog razreda, i sve je jedan učenik zabeležio telefonom. Nastavnik je najpre prišao učeniku, a potom ga povukao snažno, tako da je gotovo pao sa stolice, a onda ga je udario u potiljak. Nastavio je da viče na njega.

Od tada i nastavnik i učenik su na bolovanju, a škola je pokrenula postupak koji će dovesti do suspenzije profesora. Procedure su u toku. kao što smo već objavii.

Kako je za Telegraf.rs izjavio direktor škole Dragan Jovičić, u pitanju je miran nastavnik koji je među decom omiljen i da su svi u odeljenju bili iznenađeni postupkom. S druge strane, naš čitalac naveo je da ovakvo ponašanje profesora nije novost, ali da deca "ne smeju da reaguju".

U svakom slučaju, direktor ne opravdava ponašanje koje je na snimku zabeleženo u četvrtak.

- Mi smo napravili akt o suspenziji, ali profesor je na bolovanju, tako da u svakom slučaju ne dolazi na posao. Čeka ga sve ono što je zakonom predviđeno, a to je disciplinski postupak. Šta će tužilac reći, to je posebno - kazao je direktor za Telegraf.

On je dodao i da je povodom ovog slučaja dao i izjavu u policiji.

- Znaju se pravila ponašanja u školi, kako to ide, svako ko tako nešto uradi mora da bude spreman na sankcije, bez obzira što ga je učenik pre toga, prema izjavama nastavnika, vređao psovkama i nazivao pogrdnim imenama. Još nismo u prilici da proverimo izjave oba aktera, jer ne dolaze u školu. Iz izjave učenika odeljenja stoji da je bilo verbalnog sukoba - kazao je direktor.

Majka je učenika, dodaje, vodila lekaru nakon incidenta, pa se on u petak nije pojavio u školi.

- Niko ne opravdava takvu situaciju, bez obzira na uvrede i psovke - podvlači direktor.

Škola je o incidentu obavestila nadležnu školsku upravu, a saznanja o događaju ima i gradska prosvetna inspekcija koja će postupati narednih dana, rečeno je za Telegraf u Ministarstvu prosvete.

Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu je odmah reagovalo i preduzelo čitav niz koraka kako bi se rasvetlilo nasilje nastavnika nad osmakom.

Video: Deca se žalila ocu da ih majka maltretira: Postavio je kamere i uhvatio je na delu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Profesor

    7. april 2022 | 08:43

    Pa jeste, najbolje pustiti nevaspitanu bagru da i sto podigne na casnog coveka! Kakav postupak? Postupak protiv njegovih roditelja prvo, posto je ovo ucestalo. Bre, oteras u cosak i da ponavlja razred pa neka vidi posle sta ce. Stop nevaspitanoj deci i njihovim roditeljima! Idite u privatne skole pa maltretirajte nastavnike!

  • Dime

    7. april 2022 | 08:41

    Bravo za nastavnike. Pod hitno promeniti zakon jer su ovo mladi budući delikventi.

  • Драган

    7. april 2022 | 08:41

    Ученицима дали много права. Зато нам тако и иде.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA