≫ 

Nismo dali da se požar proširi, celu noć smo gasili, 3 faktora otežavala: U Kraljevu višesatna borba sa vatrom

- Očekuje se da tokom dana bude lokalizovan požar koji je izbio iznad sela Jabukovo polje u Ušću, kod Kraljeva - kaže za Telegraf.rs načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu Dejan Seizović, potpukovnik policije

  • 0

Požar koji je izbio iznad sela Jabukovo polje u Ušću, kod Kraljeva, gašen je cele noći i očekuje da on tokom dana bude lokalizovan, kaže za Telegraf.rs načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu Dejan Seizović, potpukovnik policije. On kaže za naš portal da je sada aposlutno sve bezbedno, da se požar nije širio, kao i da će uskoro biti uspostvljena i električna energija za ovo područje. 

Požar nijednog trenutka nije pretio da zahvati kuće, niti manastir Studenica. 

- Postigli smo cilj. Celu noć smo radili, sve je apsolutno bezbedno. Požarom je bilo zahvaćenon oko 20 hektara, ali se nije širio. Kuće nisu bile ugrožene i očekuje se lokalizacija požara u toku dana, tako da je apsolutno stanje dobro - kaže Seizović za Telegraf.rs.

Otkriva nam koja su dva faktora otežavala gašenje požara. Navodi i da je u jednom trenutku bila otežana i komunikacija, što je još jedna otežavajuća činjenica, a objašnjava i šta je to uzrokovalo.

- Nepristupačan teren i veliki vetar su otežavali gašenje. Mi smo na teren izveli sve raspoložive snage iz Raške, Kraljeva, Ušća, Kopaonika, a imali smo i pomoć Dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD) Kraljeva, DVD Studenice sa monasima, "Srbijašuma", meštana, tako da smo mi celu noć gasili požar. Nismo dali da se proširi, kuće nisu bile ugrožene i kao što rekoh očekuje se lokalizacija požara u toku dana - navodi Seizović.

Kaže da je preventivno EPS morao da isključi napajanje zato što niskonaponski vodovi prolaze kroz šumu, pa samim tim bazne stanice nisu radile:

- Zato nismo imali pokrivenost mobilne mreže na celoj teritoriji, što je, normalno, otežavalo komunikaciju. Ona je sad dobra, uspostaljena je, a ekipe EPSa su na terenu i menjaju oštećene bandere, tako da će i električna energija biti uspostaljena za ovo područje.

Pretspostavke postoje, ali će, kako istiće, uviđajne ekipe da utvrde šta je uzrok ovog požata. Ima i apel za sve građane.

- Postoji mogućnost da je ljudski faktor, a postoji mogućnost da elektrovarničenje niskonaponske mreže. To će uviđajna ekipa da utvrdi a naš apel je da se ne pali na otvorenom prostoru - poručio je Seizović za Telegraf.rs.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA