≫ 

Mihajlović najavila kada će javnost saznati rezultate istrage o uzrocima nesreće u rudniku "Soko"

- To je i poruka svima - ništa neće ostati sa strane, ništa neće biti sklonjeno - rekla je Mihajlović

  • 1
Sokobanja, Rudnik Foto: D.K.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je u Novom Pazaru da je istraga o uzrocima nesreće u rudniku „Soko“, u kojoj je stradalo osam rudara, u toku i da će javnost biti obaveštena o rezultatima istrage.

- Prvi preliminarni rezultat istrage i izveštaj očekujemo u narednih desetak dana. Rudarska inspekcija, tužilaštvo i policija rade svoj posao. Govorimo o tome da je stradalo osmoro ljudi, povređeno 20 i najvažnije je da sve bude urađeno temeljno. Kada budemo imali rezultate, sve će biti javno. To je i poruka svima - ništa neće ostati sa strane, ništa neće biti sklonjeno - rekla je ona u Novom Pazaru, odgovarajući na pitanja novinara o tome da se u medijima pojavljuju različite informacije o nesreći i o istrazi.

Podsetimo, Telegraf je potražio ranije odgovore na pitanja vezana za istragu o vovoj tragediji.

- Rudnik "Soko" ima najsavremeniju opremu za detektovanje procenta metana, ali u trenutku nesreće bilo je 96 procenta tog gasa u rudničkoj prostoriji. Tako velika koncentracija zauzela je kompletnu zapreminu prostorije i nije bilo vremena i mogućnosti da rudari reaguju. Metan je čest pratilac ležišta uglja, naročito kod ležišta sa tektonskim poremećajima, kao što su rasedne zone, gde postoji mogućnost stvaranja rezervoara metana, u kojima je metan u velikim koncentracijama i pod velikim pritiskom. Postoje i preduzete su prethodne radnje, ali nažalost, ova profesija uvek ostavlja dozu rizika - rekli su iz ministarstva za naš portal.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljiljana

    8. april 2022 | 18:05

    Nema frke,napravice neku aferu i niko vise nece ni pominjati rudare..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA