≫ 

Meteorolog: U subotu se približava jak hladan front, prete pljuskovi, grmljavina, grad i olujni udari vetra

U nedelju posle hladnog i oblačnog prvog dela dana uz padavine nad većim delm zemlje, posle podne prestanak padavina i delimično razvedravanje

  • 0
Oluja, sneg, kiša, nevreme, hladno vremenska prognoza, SAD, AMerika

Foto: Tanjug/AP

Taman kada smo mislili da nam se proleće vratilo, sprema nam se nova nezgodna promena vremena - "hladni front", padavine i vetar učiniće da nam se pričini da nam zima daje udarac repom, nadajmo se, poslednji za ovu sezonu.

Ovo zahlađenje uslediće u subotu, a otopljenje će biti postepeno, sa hladnim jutrima, da bi se sredinom meseca moglo očekivati novo osveženje i kiša.

- U petak promenjljivo oblačno i suvo, posle podne uz duže sunčane intervale, vetar pre podne zapadni, posebno na severu regiona, a posle podne i uveče u okretanju na južni i jugozapadni smer. Dnevni maksimum od +14 do +21 stepen Celzijusa. U subotu će se sa severozapada približavati jak hladan front dok će se posle podne nad Jadranom razviti slab, sekundaran ciklon - naveo je na svom fejsbuku meteorolog Marko Čubrilo.

- Takva sinoptika nam ujutro i veći deo pre podneva donosi suvo i toplo vreme uz umeren, povremeno i jak južni i jugozapadni vetar, čiji udari na planinama i krajnjem severozapadu regiona mogu ići i na oko 15m/s. Brzina napredovanja kao i efekti njegovog premeštanja će u velikoj meri zavisiti od brzine i tačne snage slabog sekundarnog ciklona. U svakom slučaju u zoni fronta treba očekivati lokalnu pojavu jakih pljuskova sa grmljavinom, moguću pojavu grada i olujne udare vetra koji uz jake konvektivne razvoje i snažan pljusak mogu na kratko ići i na oko 23m/s - dodao je.

Prognoza vremena

Printskrin: RHMZ

Mogući jaki udari vetra u severnoj i zapadnoj Srbiji

- Za sada su udari vetra preko 18m/s najverovatniji nad severozapadom i zapadom Vojvodine u Srbiji kao i nad delovima zapadne Srbije. Južnije i istočnije od te oblasti front bi ipak malo oslabio tako da bi se i efekti njegovog premeštanja umanjili ali bi i dalje lokalno moglo biti ređe pojave jakog pljuska i olujnog vetra.

Ipak, za jasniju sliku prognoze za vikend treba malo pričekati, kako bi modeli pokazali preciznija predviđanja.

- U noći ka nedelji nad većim delom Srbije, osim možda krajnjem severozapadu, treba očekivati padavine u obliku kiše, ali uz jače zahlađenje snežna granica bi trebala ići vrlo nisko negde između 500 i 650 metara nadmorske visine, te se na planinama preko 800 metara očekuje obilan, vlažan, sneg. Duvaće jak severozapadni vetar, dodaje Čubrilo.

- U nedelju posle hladnog i oblačnog prvog dela dana uz padavine nad većim delm zemlje, posle podne prestanak padavina i delimično razvedravanje, prvo na severozapadu regiona. Dnevni maksimum ispod proseka za ovaj deo godine i kretaće se od +5 do +11, a na planinama preko 800 metara ispod +3 stepena Celzijusa.

Čubrilo dodaje da će noć ka ponedeljku uz razvedravanje donosi opasnost od pojave kasnog mraza, posebno preko 700 metara, dok će u nizijama ponegde biti uslova za prizeman mraz, ali opasnost od pojave mraza će kvalitetno moći biti procenjena tak u nedelju.

- Početkom sledeće nedelje suvo ali prohladno, a od 12. aprila toplije, mada deluje da to otopljenje neće biti jako i daće se maksimumi uglavnom kretati do oko +23 stepena Celzijusa što je oko proseka. Posle 16. 4. GFS ima signal za novo pogoršanje ali i jače zahlađenje, dok ostali modeli uključujući i ECMWF za sada posle tog datuma imaju signal za tipično prolećno osveženje uz grmljavinske pljuskove. Taj deo sinoptike će modeli kvalitetno moći da procene tek kada ova dinamična promena vremena bude iza nas - zaključuje Marko Čubrilo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA