≫ 

Zaječar se bori sa šakalima, lovci krive i kolege: "Često ne pucaju jer se to meso ne jede, a metak je skup"

Prirodni neprijatelj ove životinje je vuk, a njega u otarau Vratarnica nedostaje

  • 4
Šakal Foto: Pixabay

U ataru Vratarnice, nadomak Zaječara, lovcima je jasno šta treba činiti kada se šakali namnože i ugrožavaju kako ostalu divljač, tako domaće životinje.

- Jedna ženka je u stanju da godišnje okoti do osam mladunaca koji posle godinu dana stiču polnu zrelost. Populacija se brzo razmnožava i zbog toga dolazi do prenamnožavanja. Glavni uzrok je nedostatak vuka na našem terenu, ali i nemar meštana, zato što šakal spada u svaštojede, a mi imamo veliki broj deponija, gde ljudi ostavljaju ostatke hrane. Životinja ide tamo gde ima hrane - objašnjava Nikola Nikolić iz Lovačkog udruženja Timok, sekcija Vratarnica.

Tokom sezone u ovom lovačkom udruženju bude ulovljeno 20-ak šakala, a jednom godišnje grupa lovaca organizuje i hajku.

- Ja sam do sada ulovio desetak šakala. To su najčešće bili odstreli na čekanju divljih svinja, kako se najčešće i dešava. Međutim, mnoge kolege lovci kada vide šakala, iz raznoraznih razloga, neće da pucaju. Prvo, to meso se ne jede, drugo, skup je metak, i onda ga puste da prođe. Ja u svojoj karijeri kad god sam imao priliku da pucam u štetočinu, to sam uvek uradio. Nikad mi nije bio prioritet ni trofej ni meso, ali ono što šteti našem lovnom gazdinstvu mora da se ukloni - opominje lovac Dejan Todorović u razgovoru za portal Zamedia.

I pored štete koju nanosi šakal ima ulogu tzv. sanitarca u prirodi, zato je najvažnije ne odstraniti ga u potpunosti.

- Najlakši način lova je primamom. Postavi se mrcilište, oni dođu u čoporu i tada se desi da dođe do odstrela tri, četiri jedinke. Oni se naviknu na sve to, prilaze vrlo blizu - dodaje Todorović.

Za svakog odstreljenog šakala sledi nagrada, što može biti dobar način da se otplati godišnja stanarina, što retki lovci i primenjuju, opominje medij.

Video: Šakali napali tek rođenog gnua. Braneći majka ga povredila gore od predatora

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KKK

    12. april 2022 | 11:50

    Nisu ni lovci vise kao sto su bili pre, kakvo glupo razmisljanje ( skup metak, meso se ne jede)!!?? Ako si lovac samo zbog mesa, bolje i da nisi IDI U KASAPNICU pa kupi !!!

  • Haha

    12. april 2022 | 17:26

    Pa i vi lovci ste stetocine.Zasto nema vukova?Pa zbog vas.Treba vas bre zabraniti.

  • Pjotr

    12. april 2022 | 14:42

    kakvi šakali to se čoporaju bačeni psi i podivljaju, samo da bi dobili legitimitet da ubijaju lovci se služe svakakvim trikovima. prvo im pobiju prirodnu hranu pa onda kad predatori iz prirode gladni potraže hranu blizu čoveka kome se ne bi približili ni za živu glavu drugačije..... jedi pile pusti fazane i zečeve na miru i neće biti "šakala"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA