≫ 

Zbog incidenta u školi u Smederevu ispituju se i nastavnik i učenik: Da li obojica mogu snositi odgovornost?

Direktor ističe da, iako je situacija u prosveti teška, bilo kakvo odobravanje nasilja nad učenikom od strane profesora je nedopustivo

  • 27

Nakon incidenta koji se 31. marta dogodio u OŠ "Branislav Nušić" u Smederevu, profesor fizičkog vaspitanja koji je udario učenika i dalje je na bolovanju, ali je povodom slučaja dao izjavu.

Sve se još ispituje, a direktor ove škole Dragan Jovičić za "Telegraf" kaže da se sklapa mozaik cele priče, ali da sa detaljima ne bi izlazio u javnost.

- Nastavnik je još uvek na bolovanju, sa učenikom se vodi razgovor, a o epilozima ćemo tek da pričamo. Nastavnik je dostavio pisanu izjavu juče, od deteta je uzeta u petak, a te izjave još pregledamo. Protiv učenika je pokrenut vaspitno-disciplinski postupak i pojačan je vaspitni rad. Dokumenta smo predali tužilaštvu - kazao je Jovičić.

Potrebno je prikupiti sve relevantne izjave koje bi pokazale šta je prethodilo trenutku u kom profesor udara đaka i pokušava da ga izbaci sa stolice.

Roditelji koji su pružili podršku nastavniku istakli su da je snimljenom nasilju prethodio težak verbalni incident, ali to tek treba da se ustanovi.

Direktor ističe da, iako je situacija u prosveti teška, bilo kakvo odobravanje nasilja nad učenikom od strane profesora je nedopustivo.

- Nešto mora da se promeni, jer ovakva situacija u prosveti ne vodi ka dobrom. Slabo su učenicima nametnute obaveze i odgovornosti, odnosno odgovornosti njihovim roditeljima. Nedopustiva je primena sile od strane nastavnika, ali primena zakonskih mera prema učeniku i roditelju, to da. Niko ne traži i ne podržava da batine budu vaspitna mera, ali hajde da uvedemo sistem gde se takve stvari neće dešavati ili ako se dese, da će neko snositi jasno definisanu odgovornost - rekao je direktor Jovičić.

Inače, potpisnici peticije u odbranu nastavnika kazali su da imaju samo reči hvale za profesora koji je nasrnuo na učenika, da je on odličan pedagog, da je smirena osoba sa visokim nivoom tolerancije, i da je ovako odreagovao jer je isprovociran.

- Javnost je upoznata sa snimkom koji je sačinio jedan od prisutnih učenika, ali samo u delu u kome se vidi reakcija nastavnika, ali ne i sa delom u kome nastavnik prethodno trpi salve uvreda i psovki učenika na račun svoje porodice i dece. Učenik koji je inicirao događaj jeste neko kome ovakvo ponašanje nije strano i koji ovakve obrasce ponašanja ponavlja vrlo često, o čemu svedoče brojni nastavnici i učenici - navodi se između ostalog u tekstu peticije.

Ipak, kako nam tvrdi osoba koja je upućena u ovaj slučaj, problematičan je, navodno, nastavnik, dok se deca plaše da nasilje prijave.

- Dečak nema oca, a njegova majka je u strahu - rekao je naš sagovornik.

To je druga strana priče i zato je potrebno čitav slučaj dobro istražiti.

Podsećamo, Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu pokrenulo je niz postupaka povodom ovog slučaja, a policija je tom tužilaštvu podnela krivičnu prijavu protiv nastavnika.

Video: Jedno mišljenje se posebno ističe: Pitali smo sugrađane šta misle o fizičkom kažnjavanju đaka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sve ludo

    12. april 2022 | 21:27

    Podrska za nastavnika.

  • Deda Gaga

    12. april 2022 | 21:33

    Bravo profesore,tako treba sa nevaspitanim i problematičnim učenicima.Zakon ih štiti a sutra će da potegne pištolj ili nož na nekog nedužnog.

  • Dragan SD

    12. april 2022 | 21:33

    Više učenik. Deca su nam postala bezobrazna i bezobzirna. Društvene mreže i ulica su preuzeli njihovo vaspitavanje. I zakon prepisan sa zapada daje im pravo, a ne nameće obaveze. Roditelj nesme da povisi ton svom detetu. Ovo vodi u propast.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA