≫ 

Nasilne srednjoškolce isključiti iz škole, a nasilne osnovce upisati u drugu: Ministarstvo o novim slučajevima

Tokom prošle školske godine Ministarstvu je prijavljeno čak 570 slučajeva trećeg nivoa nasilja, odnosno fizičkih obračuna

  • 25
Vršnjačko nasilje, tuča, Pančevo, Bačka Palanka Foto: Shutterstock

Čim je korona utihnula, a đaci se vratili normalnoj nastavi, nižu se i vesti o jezivim slučajevima vršnjačkog nasilja. Pišemo jezivim, jer se radi o surovim i brutalnim napadima u kojima jedan učenik nasrće na drugog sve dok ovaj ne prokrvari i ne bude teško povređen.

Poslednji takav slučaj dogodio se u Bačkoj Palanci, gde je učenik osmog razreda D.K. povređen na času fizičkog vaspitanja, kada ga je nožem napao I.R. i naneo mu povredu glave i obe ruke. Napadač I.R. je star oko 20 godina. On je preskočio ogradu škole "Sveti Sava", odgurnuo radnika obezbeđenja koji je pokušao da zaštiti D.K., izvadio nož i naneo teške povrede ovom osnovcu.

Istog dana, učenik Mašinske škole u Pančevu brutalno je pesnicama pretukao učenika Poljoprivredne škole. Kako nezvanično saznajemo, ovaj nasilni đak biće isključen iz škole.

Nakon ovih slučajeva, Ministarstvo prosvete objasnilo je za Telegraf kako sistem reaguje u ovakvim slučajevima nasilja i koje kazne prete nasilnim đacima.

Učenicima koji su vršili nasilje mogu se, objašnjavaju oni, izreći vaspitne i vaspitno-disciplinske mere, u zavisnosti od procenjenog nivoa nasilja.

- Za lakšu povredu obaveza učenika, izriče se vaspitna mera – opomena, ukor odeljenjskog starešine ili ukor odeljenjskog veća;

- Za težu povredu obaveza učenika, izriču se vaspitno-disciplinske mere – ukor direktora i ukor nastavničkog veća, a za učenika srednje škole i isključenje iz škole, odnosno škole sa domom;

Konkretno, za učinjenu povredu zabrane iz člana 110-112. Zakona o osnovama sistema obrazovanja, a to se odnosi na činjenje fizičkog, emotivnog, psihičkog nasilja, digitalnog, seksualnog nasilja, izriču se vaspitno-disciplinske mere:

Ukor direktora ili ukor nastavničkog veća,

Premeštaj učenika od petog do osmog razreda u drugu osnovnu školu na osnovu odluke nastavničkog veća, uz saglasnost škole u koju prelazi, a uz obaveštavanje roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika,

• Za učenika srednje škole – isključenje iz škole.

Kako reaguje sistem 

Ministarstvo prosvete poručuje da je uspostavilo je sistem za prevenciju i reagovanje u slučajevima nasilja u školama. Na početku napominju da na pojedinačne situacije nasilja reaguju škole, a Pravilnikom o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, detaljno su propisani sadržaji i način sprovođenja preventivnih i interventnih aktivnosti.

- Svaka situacija nasilja je specifična i svakoj mora da se pristupi sa posebnom pažnjom i individualno, a posebno u onim situacijama koje su dramatične i sa potencijalno ozbiljnijim posledicama. Stručna podrška se pruža i učenicima i roditeljima i nastavnicima. Svaka konkretna situacija definiše se u tzv. Operativnom planu zaštite, koji sadrži mere i aktivnosti koje se preduzimaju u školi, ali i saradnju sa drugim nadležnim organizacijama i službama - socijalnom službom, policijom, zdravstvenim sistemom - objašnjavaju u Ministarstvu prosvete.

Planom zaštite su predviđene i aktivnosti roditelja koji se uključuju u pojačan vaspitni rad sa učenicima koji su učesnici nasilne situacije.

- Vrlo je važan vaspitni rad sa svim učesnicima jer je podjednako važno da se promeni ponašanje učenika koji su vršili nasilje i spreče dalje posledice i osnaži učenik koji je pretrpeo nasilje. Takođe, važno je raditi sa celim odeljenjem koje može biti značajna podrška u prevenciji, zaustavljanju nasilja i reagovanju - navode u Ministarstvu.

Kada škole mora da obavesti policiju i centar za socijalni rad

Kako dalje kažu, Ministarstvo prati postupanje škola u svakoj pojedinačnoj situaciji.

- Po predstavci građana ili nalogu ministra, prosvetna inspekcija može izvršiti nadzor. U slučaju 3. nivoa nasilja (fizičko nasilje), škola je u obavezi da obavesti druge nadležne institucije – policiju, centar za socijalni rad, dom zdravlja - koje u skladu sa svojim nadležnostima utvrđuju činjenice i preduzimaju mere. Vršnjačko nasilje je složen društveni fenomen koji zahteva angažovanje ne samo obrazovnog sistema, već i roditelja, lokalne zajednice i ostalih institucija - ističu za Telegraf.

Tokom kalendarske 2021. godine Ministarstvu prosvete je prijavljeno čak 570 situacija trećeg nivoa nasilja, koje su ustanove u obavezi da prijave Ministarstvu, odnosno nadležnoj školskoj upravi.

- U situacijama kada je nastavnik izvršio nasilje nad učenikom, direktor ustanove postupa u skladu sa propisanom procedurom, pokreće disciplinski postupak u cilju utvrđivanja odgovornosti - kažu u Ministarstvu na kraju.

Video: Stravično vršnjačko nasilje u Novom Pazaru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bata

    14. april 2022 | 19:09

    Za učenike osnovnih škola takođe isključenje iz škole, bez prava upisa u drugu školu. Neka ih školuju roditelji koji su ih tako vaspitali.

  • Marija

    14. april 2022 | 23:14

    U srednjoj skoli mi je drug tokom casa sipao na glavu tecni sapun .Svaki dan su me maltretirali njih dvojica.Niko nije reagovao ni profesori ni psiholog.Ponavljala sam razred zbog njih.Oni nastavili srecno skolovanje dok sam se ja sklanjala i bezala od njih i iz skole.Nasilnicima nije mesto u skoli vec u zatvoru.

  • Alo

    14. april 2022 | 22:04

    Vratite uciteljima i profesorima pravo da grde decu i kaznjavaju kad su kriva pa meve biti nasilja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA