≫ 

Beloglavi sup Borko se posle putovanja vratio u rodnu zemlju: Primećen na Uvcu

Beloglavi supovi kao mlade ptice lutaju po Balkanu i Aradijskom poluostrvu, ali se vraćaju u svoj zavičaj posle dve, a neki put i posle pet godina

  • 0
beloglavi sup borko Foto: Facebook/Fondacija za zaštitu ptica grabljivica

Beloglavi sup Borko, koji se izgledao u koloniji Radoinja 2020. godine, nakon "ture" po inostranstvu vratio se u Srbiju.

- Odleteo je u Grčku i Bugarsku u istočnim Rodopima gde se nalazio do pre nekoliko dana. Zabeležen je u rezervatu Dadija u istočnoj Grčkoj i Mađarevu u istočnoj Bugarskoj. Borko je 28. marta fotografisan u zapadnoj Bugarskoj i tada smo pomislili da se vraća kući - navode iz Fondacije za zaštitu ptica grabljivica.

Već 8. aprila primećen je na Uvcu.

Beloglavi supovi kao mlade ptice lutaju po Balkanu i Aradijskom poluostrvu, ali se vraćaju u svoj zavičaj posle dve, a neki put i posle pet godina.

Do pete godine se ponašaju kao tinejdžeri

Beloglavi supovi se do pete godine oni se ponašaju kao pravi tinjedžeri, obilaze svet i svuda lete. Kad dostignu polnu zrelost, pronalaze partnera i sa njim ostaju čitav život. Ukoliko se jednom od njih nešto desi ne pronalaze drugog i ostaju sami.

Prema podacima dobijenim na osnovu monotoringa, 62 odsto beloglavih supova se vraća u svoju koloniju, ovde na Uvac i tu svijaju gnezdo, dok se 38 odsto "skući" u nekoj drugoj koloniji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA