≫ 

Ako volite Paju i Jareta, volećete i Dejana: Za 8 godina vožnje kamiona ispunio 29 pasoša. Hleb krvavo zaradio

- Ne viđaš porodicu mesec dana i više, a živiš u kabini koja je metar i po sa dva - ispričao nam je Dejan

  • 12
Dejan Janković, kamiondžija sa 24 pasoša Foto: Privatna arhiva

Ako volite Paju i Jareta, sigurno ćete i Dejana Jankovića (50) iz Jagodine. Ovaj čovek je kamiondžija i srcem i po struci, i to punih 30 godina, a samo je u poslednjih osam uspeo da popuni čak 29 pasoša!

Ne, nije to što mislite! Nije ih skupio tako što je obišao ceo svet. Put kojim je to postigao najbolje svedoči koliko je posao kamiondžije zapravo težak - Dejan je najveći deo pasoša popunio prelazeći isti rutu mnogo puta.

- Vozim 30 godina, ali sam najveći deo pasoša popunio od 2014. godine. Radim za firmu iz Šapca i vučem sumpornu kiselinu iz Bugarske za Prahovo kod Negotina. Dva puta prelazim granicu. Tako nekad i za samo dva i po meseca popunim ceo jedan pasoš - priča nam Dejan čija je fotografija sa pasošima oduševila sve kamiondžije na društvenim mrežama.

Vozio je, kaže, i Evropu. Obišao veliki deo, Nemačku, Austriju, Sloveniju, Slovačku, Grčku... Koliko ga pamćenje služi, nije bio samo u Španiji i Holandiji.

Ali taj hleb baš se krvavo zarađivao. Nije viđao porodicu, a kad se sve sabere na kraju, ni zarada, dodaje on, nije bila vredna te žrtve.

- Ne viđaš porodicu mesec dana i više, a živiš u kabini koja je metar i po sa dva. Tu spavaš, jedeš, radiš, ta četiri kvadrata su ti kuća. Na kraju primiš do dve i po hiljade evra, ali obavezno platiš i bar nekoliko kazni, pa na kraju zaradiš možda oko hiljadu - objašnjava jagodinski kamiondžija.

Otkako vozi istu rutu, ima slobodne vikende kada se vraća kući i porodici. S obzirom na to koliko brzo puni pasoše, ni taj posao nije lak, ali Dejan voli što je kamiondžija.

- Težak je posao, ali uđe u krv. Ljudi misle, ma šta se žale, to je lagano, samo sedneš i voziš. Ali, treba sedeti ceo dan sam u kabini i to sigurno ne može svako. Moraš da budeš i jak u glavi - zaključuje on.

Većini kamiondžija je, priča nam, ovaj posao ceo svet. On se trudi da širi interesovanja i nađe hobije. Tako je, kaže, naučio da skoro sve radove oko kuće obavi sam, pa sad može da se pohvali da zna i nekoliko zanata.

- Kad se nađete sa kolegama, većina hoće samo da priča o brzini, kilometrima, koliko im gume vuku, koliko je jak motor... Vozim 30 godina i meni su te priče dojadile. Zato verovatno ima i dosta neoženjenih kamiondžija. Kad ne vozim, trudim se da vodim neke druge razgovore i saznajem druge stvari - priča ovaj Jagodinac.

Kod kuće ga uvek čekaju supruga, ćerka od 27 godina i sina od 22. Najlepše su mu u sećanju ostale Slovenija, Slovačka i Švajcarska. Zbog prelepe prirode. Ali, Srbiju ne bi menjao.

- Nigde nisam sreo ljude kao što smo mi Srbi. To vam tvrdim. I Bosanci. Svi drugi su hladni, rezervisani, hoće da teraju mak na konac. Nema nigde te topline kao kod nas - poručuje na kraju ovaj kamiondžija.

Video: Poslednji srpski vozač kamiona iz Ukrajine stigao u Beograd: Pomogli su mi volonteri Crvenog krsta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA